Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Werkplekleren A32204/2147/2122/1/81
Studiegids

Werkplekleren A

32204/2147/2122/1/81
Academiejaar 2021-22
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 10 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Steenkiste Baptiste, Van Thiel Daniel, Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Academiejaar
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 260,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 275,00

Korte omschrijving

Het OLOD Werkplekleren A behandelt de courante basisvaardigheden binnen de logies-, restaurant-, en cateringsector.

De studenten zonder vooropleiding 'hotel' leren eerst de basiscompetenties aan bij CVO Vitant. Hiervoor schrijft de student bijkomend en afzonderlijk in bij het desbetreffende CVO.

De competenties die aangebracht worden zijn deze die bereikt moeten zijn op het einde van het tweede leerjaar van de tweede graad in het secundair hotelonderwijs.

Het OLOD Werkplekleren A bereidt voor op het OLOD Werkplekleren binnen de afstudeerrichtingen Logies-, Restaurant of Cateringmanagement.

OLR-Leerdoelen (lijst)

01: Dagelijkse werking: Handelt vanuit een actuele kennis van de horecasector en neemt verantwoordelijkheid op voor de  correcte dagelijkse werking van de eigen afdeling.  
De student onthaalt de gasten volgens de regels van de etiquette en begeleidt hen naar de tafel
De student noteert een reservatie en een bestelling op een correcte wijze volgens de regels van de zaak
De student voert de voorbereidende werkzaamheden aan de bar uit
De student voert de voorbereidende werkzaamheden in het restaurant uit
De student stelt het restaurantkarkas op
De student dekt de tafels volgens de opgenomen reservaties
De student realiseert de op- en afruim van het restaurant
De student serveert de dranken en gerechten volgens de regels van de etiquette
De student voert eenvoudige zaalbereidingen en versnijdingen uit
De student neemt op professionele manier afscheid van de gasten
De student maakt een rekening in het restaurant of aan de bar en sluit de rekening af
07: Professioneel werken en veiligheidsvoorschriften toepassen: Handelt volgens de hygiëne-, onderhouds-, veiligheids- en overige geldende wetgeving en waakt over de naleving ervan binnen de eigen afdeling. 
De student werkt op een professionele wijze volgens de vooropgestelde veiligheidsnormen
De student kent de geldende voedselveiligheidswetgeving, stelt overtredingen vast en stuurt bij waar nodig

Leerinhoud

Zie document aangereikt tijdens de eerste les bij CVO Vitant.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Document Werkplekleren + de in te vullen contracten voor het Werkplekleren.

Het benodigde studiemateriaal wordt tijdens de eerste les aan de student voorgesteld.

Het studiemateriaal dat door de docent ter beschikking gesteld wordt zal via het elektronisch leerplatform  tijdens aan de student bezorgd worden.

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Werkplekleren en/of stage190,00 uren
  • Opmerking: De studenten zonder vooropleiding hotel volgen de module "Basistechnieken koken en opdienen", hetgeen overeenstemt met de competenties die bereikt worden op het einde van het tweede leerjaar van de tweede graad in het secundair hotelonderwijs.
Werktijd buiten de contacturen70,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarPortfolio25,00
AcademiejaarReflectieopdracht25,00
AcademiejaarStage50,00De evaluatie van de student gebeurt deels door de mentor op de werkplek en deels door de begeleider vanuit de school.