Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Wijn- en drankenleer/215872/2191/2122/1/04
Studiegids

Wijn- en drankenleer/2

15872/2191/2122/1/04
Academiejaar 2021-22
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Van Nijlen Bart
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 06.12.2021 (2de module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot de kennis en de vereiste managementvaardigheden die van belang zijn bij de organisatie en het operationele beheer van de voeding- en drankenafdeling in een horecabedrijf. Praktijkgerichte informatie aangevuld met degustaties zorgen ervoor dat de student een praktisch inzicht verwerft in het drankengebeuren binnen de horecasector. Er wordt ondermeer aandacht besteed aan het beoordelen en opstellen van een wijn- en drankenkaart in functie van een gegeven praktijksituatie, het leren analyseren van een wijn- en drankenetiket, het praktisch beoordelen (via professionele degustatietechnieken) van wijnen en geestrijke dranken, de verschillende aankoop- en verkoopstechnieken van wijn en dranken binnen de voeding- en drankenafdeling en het bestuderen van trends en tendenzen i.v.m. de drankenconsumptie in de horeca.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Analytisch denken/bedrijfseconomisch inzicht
De student beoordeelt de eigenschappen van een drank op basis van verschillende etiketgegevens. 
De student schetst het consumptiepatroon van wijnen binnen de Europese grenzen.
De student schetst het degustatieverloop van wijnen en formuleert de nodige conclusies uit elke stap. 
De student beoordeelt, op basis van een grondige analyse, een wijnkaart naar opbouw en samenstelling. 
De student omschrijft en beoordeelt de verschillende aankoopsystemen van wijn binnen het horecagebeuren. 
De student stelt een drankenkaart samen en/of beoordeelt dit in functie van de huidige trends en tendensen alsook van een welomschreven doelgroep/bedrijf. 
De student stelt verbeterpunten voor m.b.t de samenstelling van een drankenkaart en kan voorstellen tot wijziging ervan naar waarde beoordelen. 
De student stelt concrete acties voor op basis van een studie omtrent het barassortiment. 
De student klasseert een drank op basis van z'n typische kenmerken, binnen een bepaalde drankengroep. 
Levenslang leren/reflectie
De student schetst de trends en tendensen i.v.m. drankenconsumptie binnen de horeca.

Leerinhoud

Inhoud cursus :
*Drankenleer : overzicht en etiketanalyses van alcoholische en niet alcoholische dranken, opstellen en analyse van de drankenkaart, trends en tendensen binnen de drankenmarkt.
*Wijnleer : trends en tendensen binnen het wijnverbruik, 'foodpairing', de verschillende wijntypes, analyse van het wijnetiket, appelaties/classificaties, de vinificatie, de hiërarchie van de wijnen en het wijnverbruik binnen de E.G., het bewaren van wijn, de wijnkaart, overzicht van wijnstreken en wijnlanden, het degusteren van wijnen.
*Practica drankenleer : degustaties (begeleid door de vaklector)
*Practica wijnleer : presentaties en degustaties
- Vaklector: voorbeelddegustatie (Chablis)
- Studenten: via de studieopdracht wijnleer (presentatie en degustatie)

Studiematerialen (lijst)

SyllabusVerplicht
Digitap APVerplicht
  • Auteur: AP Hogeschool Antwerpen

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing4,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges12,00 uren
  • Opmerking: Hoor- en werkcolleges met optimale betrokkenheid van de studenten op basis van hun persoonlijke ervaringen.
Practicum en/of oefeningen16,00 uren
  • Opmerking: * Practica drankenleer: aansluitend op de theoretische benadering wordt voor bepaalde dranken een degustatie voorzien (bv water, porto, cognac, whisky), waarbij een zelfstandige voorbereiding vanwege de student wordt verwacht (zie programma in de syllabus).
    * Practica wijnleer: de studenten stellen in team hun studieopdracht voor en voorzien aansluitend een degustatie.
Vormen van groepsleren6,00 uren
  • Opmerking: Voorbereiding op de practica wijnleer: de studenten maken in team een groepsopdracht (zie syllabus)
Werktijd buiten de contacturen40,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets50,00Schriftelijk examen drankenleer (5 van de 20 punten): schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) na afhandeling van de leerstof met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
Schriftelijk examen wijnleer (5 van de 20 punten): schriftelijk examen (gesloten boek) na afhandeling van de leerstof met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
De prioriteiten omtrent de examenleerstof zijn terug te vinden in de leerwijzer (zie syllabus).
AcademiejaarProjectopdracht20,00Praktische opdracht drankenleer (2 van de 20 punten)
Practicum wijnleer (presentatie en degustatie) (2 van de 20 punten). Bij afwezigheid van de student tijdens zijn/haar praktische uiteenzetting gelden de regels die voorzien zijn in het examen- en onderwijsreglement (artikel 15.6.)
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off30,00Schriftelijk examen drankenleer (3 van de 20 punten): schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) met praktische toepassingen op de leerstof.
Schriftelijk examen wijnleer (3 van de 20 punten): schriftelijk examen (gesloten boek) met praktische toepassingen op de leerstof.
De prioriteiten omtrent de examenleerstof zijn terug te vinden in de leerwijzer (zie syllabus).
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets50,00Schriftelijk examen drankenleer (5 van de 20 punten) : schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
Schriftelijk examen wijnleer (5 van de 20 punten): schriftelijk examen (gesloten boek) met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
Dezelfde prioriteiten omtrent de examenleerstof dan deze uit de eerste zittijd (zie leerwijzer in de syllabus).
AcademiejaarProjectopdracht20,00Bij deelname aan de tweede zittijd worden de punten van de praktische opdracht drankenleer en van het practicum wijnleer (presentatie en degustatie) uit de eerste zittijd overgedragen.
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off30,00Schriftelijk examen drankenleer (3 van de 20 punten) : schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) met praktische toepassingen op de leerstof.
Schriftelijk examen wijnleer (3 van de 20 punten) (gesloten boek) met praktische toepassingen op de leerstof.
Dezelfde prioriteiten omtrent de examenleerstof dan deze uit de eerste zittijd (zie leerwijzer in de syllabus).

Toetsing (tekst)

Een leerwijzer is terug te vinden in de syllabus. Zie digitap voor eventuele verdere instructies.