Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
campus Spoor Noord Noorderplaats
Noorderplaats 2 - 2000 Antwerpen
ot@ap.be
PKV muziek vakinhoud I.134911/2125/2122/1/26
Studiegids

PKV muziek vakinhoud I.1

34911/2125/2122/1/26
Academiejaar 2021-22
Komt voor in:
  • Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, trajectschijf 1
    Keuzeoptie:
    • Project Kunstvakken
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Alders Elisabeth, Wolfs Elisabeth
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2021 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 75,40 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

In dit vak leer je de basis van het het vak MCV en initiatie voor de eerste en tweede graad van het deeltijds kunstonderwijs. Dit vak omvat zowel de eerste principes van het vocaal groepsmusiceren: een lied aanleren, inzingen, vocaal werken... als het maken en onderwijzen van actieve toepassingen voor het vak muziekcultuur. Daarnaast leer je gerichte opdrachten bedenken en uitvoeren voor het vak muziekinitiatie.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
toont vakinhoudelijke groei, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
demonstreert vakmanschap voor het onderwijsvak
voert eenvoudig repertoire correct uit, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Begeleidt zichzelf en anderen muzikaal, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud

Leerinhoud

In dit vak leer je de basis van het het vak MCV en muziekinitiatie in het deeltijds kunstonderwijs. De inhoud is essentieel zijn om als bachelor leraar PKV later in het werkveld aan de slag te kunnen: je kan de principes van de lieddidactiek 2.1/2.2 i.v.m. het aanleren en spelen met een lied demonstreren (bv. ook canon) , illustreren en becommentariëren. (bv ritmetaal, handzingen, ...), kan correct voorzingen in groep, kan een lied niveau 2.1/2.2 muzikaal afwerken, kan een lied 2.1/2.2 tacteren, kan het zingen en begeleiden als geïntegreerde vaardigheid toepassen, kan op elementair niveau stemvormend werken met groepen 2.1 en 2.2, kent het verschil tussen stemvorming en inzingen en kan dit illustreren en toepassen, verkent en geraakt vertrouwd met de meest gebruikte liedbundels en losse liedbladen en bouwt zodoende liedrepertoire op voor groepsmusiceren 2.1/2.2, bouwt een steeds groeiend inzicht in de didactische bruikbaarheid en moeilijkheidsgraad van liederen voor groepsmusiceren, niveau 2.1/2.2, ziet de belangrijkste moeilijkheden rond taal, tekst, stemgebruik, ritme, melodie, vorm, enz. die een gekozen lied in 2.1 én 2.2 met zich meebrengt en kan die weergeven, duiden, illustreren en becommentariëren, kan de basiscompetenties van het raamleerplan groepsmusiceren + muzikale culturele vorming 2.1 en 2.2 verduidelijken, kan een les groepsmusiceren 2.1 en 2.2 logisch opbouwen.

In het onderdeel cultuur worden de volgende leerdoelen getoetst die essentieel zijn om als bachelor leraar PKV later in het werkveld aan de slag te kunnen: herkent de stilistische kenmerken van elke muzikale stijlperiode, linkt de stijlkenmerken van elk genre aan relevante muzikale parameters. Je kan muziekcultuur op een interactieve manier aanbieden op verschillende leerniveaus. Zowel in de 2e als in de derde graad van het Deeltijds Kunstonderwijs. 

In het onderdeel initiatie maak je kennis met de eerste graad van het deeltijds kunstonderwijs. Je leert gerichte opdrachten bedenken en uitvoeren die aansluiten bij de leefwereld van een 6/7-jarige. Je leert hoe je op een ontwikkelingsgerichte en ervaringsgerichte manier aan muzikale ontwikkeling kan werken door: liederen aan te leren, spelvormen, groepsmusiceren, nieuwe muziek verkennen, creëren... 


Studiematerialen (lijst)

StudiewijzerVerplicht
Cursus Muziekcultuur 1Verplicht
Come, Follow meVerplicht
EigenwijsVerplicht

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing0,40 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges21,00 uren
Werktijd buiten de contacturen54,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets simulatie100,00E. Alders Mondeling examen: 30' per student. Code FAIL is hier van toepassing.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Semester 1Vaardigheidstoets simulatie100,00E. Alders ,Mondeling examen: 30' per student. Code FAIL is hier van toepassing.

Toetsing (tekst)

De evaluatie van dit opleidingsonderdeel bestaat uit meerdere deelexamens. Als de student in de eerste examenperiode voor dit opleidingsonderdeel als geheel niet slaagt, maar voor één of meerdere deelexamens een deelcijfer behaalt dat ten minste 10 op 20 bedraagt, dan wordt dit deelcijfer overgedragen naar de tweede examenperiode en moet de student dit deelexamen niet opnieuw afleggen in de tweede examenperiode.

Wanneer een student afwezig is op een deelexamen of een onvolledig deelexamen aflegt en geen recht heeft op een inhaalexamen, dan krijgt hij voor het deelexamen de code "F" van "Fail".
Indien de student een code "F" krijgt voor dit deelexamen, resulteert dit in een code "F" van "Fail" voor het gehele opleidingsonderdeel en slaagt de student bijgevolg niet voor dit opleidingsonderdeel.

Wanneer de student een deelcijfer behaalt voor één deelexamen dat kleiner is dan 8/20 of voor meer dan één deelexamen dat kleiner is dan 9,5/20 dan krijgt de student als eindresultaaat voor het gehele opleidingsonderdeel eveneens een code "F" van "Fail" waardoor de student niet slaagt voor dit opleidingsonderdeel.

De deelexamens waarvoor de student in de eerste examenperiode minder dan 10/20 behaalde, moet hij wel opnieuw afleggen in de tweede examenperiode.

De student wordt beoordeeld op basis van de leerdoelen, de lesdoelen en beheersingsniveaus.
Deze lesdoelen en beheersingsniveaus staan in detail omschreven in de bij de ECTS-fiche/het OLOD behorende studiewijzer. De beoordeling/toetsing van het gebeurt op basis van alle richtlijnen vermeld in deze studiewijzer.