Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Gezondheid en Wetenschap
Methoden en onderzoek S232358/2783/2223/1/32
Studiegids

Methoden en onderzoek S2

32358/2783/2223/1/32
Academiejaar 2022-23
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Vanherle Koen
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2023 (2de semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Smaak is een enorm belangrijk aspect van voeding. Diëtisten kunnen ingeschakeld worden in sensorieel onderzoek om de smaakbeleving van consumenten of cliënten te meten, meestal met het oog op productverbetering. 

Inzicht in consumentengedrag kan bekomen worden door een aantal componenten ervan in kaart te brengen. Specifiek aandacht gaat in dit onderdeel naar het meten van interne invloeden (perceptie, motivatie, persoonlijkheid en emotie, attitudes). Technieken uit consumer research (marktonderzoek) en commercieel gericht denken zijn ook voor de hedendaagse diëtist erg belangrijk geworden. Vragenlijsten, gevalideerd waar mogelijk, zijn belangrijke instrumenten hiertoe.

Verder worden ook nog technieken van methodevergelijking en kwaliteitscontrole behandeld.

OLR-Leerdoelen (lijst)

kwaliteit en voedselveiligheid
interpreteert de statistiek achter kwaliteitscontrole (six sigma en controlekaarten)
methodologie
interpreteert associatie tussen variabelen
verwerkt de resultaten van een onderzoek
nutritioneel onderzoek op groepsniveau
interpreteert epidemiologisch onderzoek en vakliteratuur
interpreteert technieken van marktonderzoek
interpreteert technieken van sensorieel onderzoek
vergelijkt methoden statistisch en grafisch
verwerkt de resultaten van een onderzoek
interpreteert associatie tussen variabelen
evidence-based handelen
interpreteert epidemiologisch onderzoek en vakliteratuur

Leerinhoud

Methodevergelijking (regressie, Kappa en plots).
Validatie van een methode/vragenlijst
Spearman.
Chi kwadraat
Quality Control - Six Sigma .
Control Charts

Meten van smaak.
Sensorisch onderzoek:begrippen, onderzoeksomstandigheden, uitvoeren
Attributen en descriptoren. Methodologie.
Waarnemen als kansproces. Thrustonian model.
Testen: beschrijvende testen en verschiltesten
Tools voor consumentgerichte productontwikkeling

Consumentengedrag
Onderzoeken naar consumer behavour: voorbeelden, oa. uit gastrophysics
Consumentengedrag - conceptueel model van consumentengedrag (componenten: externe invloeden, interne invloeden, zelfbeeld en levensstijl, consumentenbeslissingsproces).
Specifieke aandacht voor bet beschrijven/meten van interne invloeden (perceptie, motivatie, persoonlijkheid en emotie, attitudes)

Marktonderzoek
De markt, marketing, marketingonderzoek en marktonderzoek. Marktgrootte, marktprognose, marktaandeel, marktpotentieel.
Concurrentiegedrag (Kotler)
Onderzoeksproces van markt- en consumentenonderzoek:
- onderzoeksprobleem
- onderzoeksopzet en informatiebronnen. Kwantitatief vs. kwalitatief. Primair vs. secundair. Socio-demografische data 
- verzamelen gegevens: open en gesloten vragen. Schriftelijk vs. mondeling vs. digitaal. Respons en non-respons.
- analyse
- rapportering
- tijdsduur en begroting
Kwalitatieve technieken: Consumer research, consumer panels/focusgroups, Delphi methode, interview,...

Modellen en technieken:
Omgevingsanalyse:  DESTEP, SDP, 6W's van Ferrell, Golden circle, SWOT-analyse, tijdreeksanalyse-forecasting en trendanalyse, koopintentie-onderzoek
Dagmar model of advertsing (Colley)
Innovatie model
Privacy wetgeving. Ethics. Informed consent. 
Consumer satisfaction. Klantentevredenheidsonderzoek.

Customer journey: begrippen, episodes
Customer journey mapping - belevingsonderzoek
Customer journey making: service design, storyboarding, blueprint, prototype, pilot

Innoveren en modellen van innovatieproces
Voorbeelden van onderzoek naar consumer behaviour.
Product development
Design Thinking
 

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Cursus ‘methoden en onderzoek’- S2 – auteur: Koen Vanherle, Veerle Van Vlaslaer - AP Hogeschool.
Formuleboekje ‘methoden en onderzoek’ - auteur: Koen Vanherle, Veerle Van Vlaslaer - AP Hogeschool.
Wetenschappelijke artikels (in cursus en op e-campus).
Een rekenmachine.
AP Kennislijn en AP Richtlijn

Materiaal en bronnen op Digitap

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
  • Omschrijving: de totale examentijd voor het examen is 120 minuten, waarvan 90 minuten voorzien voor het examen plus 30 minuten extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is dus hierbij inbegrepen.
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges18,00 uren
Practicum en/of oefeningen
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen58,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennis- en inzichtstoets in de examenreeks100,00Gebruik van het formuleboekje is toegelaten. Schrijven in het formuleboekje is niet toegestaan.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks100,00Gebruik van het formuleboekje is toegelaten. Schrijven in het formuleboekje is niet toegestaan.

Toetsing (tekst)

Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.