Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Gezondheid en Wetenschap
(Industriële) Productie S432373/2783/2223/1/57
Studiegids

(Industriële) Productie S4

32373/2783/2223/1/57
Academiejaar 2022-23
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 6 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Den Bleeken Louis
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2023 (2de semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 156,00 uren

Volgtijdelijkheid

binnen trajectschijf 1 al minstens 40 studiepunten afgewerkt hebben.

Korte omschrijving

------------------------------------------------
Consumer Behavior & Quality Experience.
Quality.
Quality Assurance
------------------------------------------------

Jij. De verbruiker. De consument.
De wereld. Het aanbod. Het genot.
Consumeren. Consuminderen.
Kwaliteit.

Maar wat is kwaliteit? Hoe wordt het ervaren? En vooral: wordt het telkens opnieuw zo ervaren? Dat is alleszins de bedoeling. We ontdekken basisprincipes en volwaardige standaarden die daarbij ondersteunen. Duiken in die materie is misschien weggelegd voor ingenieurs, maar diëtisten kunnen al veel opsteken van snorkelen. Vaardigheden als inzicht verwerven, kritisch benoemen en verbetervoorstellen aanbrengen zullen erg waardevol blijken.

-------------------------------------------------
Quality Management in Food & Beverages.
-------------------------------------------------

We ontdekken het landschap van de voedingssector en staan tijdens de wandeling stil bij vragen als
"Wat is voedselkwaliteit?"
"Wat is voedselveiligheid?"
"Wat zijn goede productiepraktijken en goede hygiënepraktijken?"
"Wat is HACCP?"
"Wat is het autocontrolesysteem? Wat is traceerbaarheid? Wat is meldingsplicht?"
"Hoe is de warenwetgeving opgebouwd?"
" Hoe pakken we het allergenenmanagement aan?"
" Wat zijn bovenwettelijke regels en keurmerken?"

Maar bovenal proberen we een helicopterzicht te houden op de onderlinge verbanden.

OLR-Leerdoelen (lijst)

kwaliteit en voedselveiligheid
adviseert in functie van beheersing of verbetering van voedselveiligheid en productkwaliteit in uiteenlopende situaties (productkeuze, grondstof- en materiaalgebruik, werkwijze, procesverloop, controle)
adviseert in functie van beheersing of verbetering van voedselveiligheid en productkwaliteit in uiteenlopende situaties (productkeuze, grondstof- en materiaalgebruik, werkwijze, procesverloop, controle
geeft duiding bij de wettelijke bepalingen omtrent voedselveiligheid en de verwerking van voeding en kan daarbij relateren aan kwaliteitssystemen en maatschappelijke evoluties
geeft duiding bij hygiënefactoren en systemen voor beheersing van voedselveiligheid (vnml HACCP), en de gerelateerde kwaliteitsbeïnvloedende factoren, in het gehele traject van grondstof over productie tot consumptie.
legt verband tussen hygiëne, kwaliteitszorg en economisch verantwoorde bedrijfsvoering, klantentevredenheid, productiviteit
probleemanalyse
adviseert in functie van beheersing of verbetering van voedselveiligheid en productkwaliteit in uiteenlopende situaties (productkeuze, grondstof- en materiaalgebruik, werkwijze, procesverloop, controle
geeft duiding bij hygiënefactoren en systemen voor beheersing van voedselveiligheid (vnml HACCP), en de gerelateerde kwaliteitsbeïnvloedende factoren, in het gehele traject van grondstof over productie tot consumptie.
verduidelijkt de productie en de toepassing van (convenience) producten, functionele voedingsmiddelen en/of novel food.
productbeoordeling
adviseert in functie van beheersing of verbetering van (industriële) productieprocessen.
adviseert in functie van beheersing of verbetering van de kwaliteit van (convenience) producten, functionele voedingsmiddelen en/of novel food in uiteenlopende situaties.
geeft duiding bij de organisatie van (industriële) voedselbereidingsprocessen.
geeft duiding bij voedingstechnische aspecten van (industriële) voedselproductie.
legt verband tussen het (industriële) productieproces en de producteigenschappen, voedselveiligheid, kwaliteit(niveau)
verduidelijkt de productie en de toepassing van (convenience) producten, functionele voedingsmiddelen en/of novel food.
stakeholdergerichtheid
adviseert in functie van beheersing of verbetering van (industriële) productieprocessen.
adviseert in functie van beheersing of verbetering van de kwaliteit van (convenience) producten, functionele voedingsmiddelen en/of novel food in uiteenlopende situaties.
adviseert in functie van beheersing of verbetering van voedselveiligheid en productkwaliteit in uiteenlopende situaties (productkeuze, grondstof- en materiaalgebruik, werkwijze, procesverloop, controle)
geeft duiding bij de organisatie van (industriële) voedselbereidingsprocessen.
geeft duiding bij voedingstechnische aspecten van (industriële) voedselproductie.
legt verband tussen hygiëne, kwaliteitszorg en economisch verantwoorde bedrijfsvoering, klantentevredenheid, productiviteit
legt verband tussen het (industriële) productieproces en de producteigenschappen, voedselveiligheid, kwaliteit(niveau)

Leerinhoud

Deel A - Consumer Behavior & Quality Experience
A.1. Consument
A.2. Consumentengedrag
A.3. Honger
A.4. Smaak
A.5. Aankoopbeslissing
A.6. Consumptiehoeveelheid
A.7. De kunst van het beïnvloeden
A.8. Inspelen op trends

Deel B - Quality
B.1. Wat is eigenlijk kwaliteit?
B.2. Containerbegrip
B.3. Standaard / norm
B.4. Smart

Deel C - Quality Assurance
C.1. Kwaliteitszorg
C.2. Deming
C.3. Zero defects
C.4. Nadelen?
C.5. Kaizen / LEAN-manufacturing
C.6. Six Sigma
C.7. Total Quality Management (TQM)
C.8. INK / EFQM
C.9. ISO

Deel D - Quality Management in Food&Beverages
D.1. De voedingssector
D.2. Food Quality
D.3. Food Safety
D.4. Food Defense
D.5. Food Fraud
D.6. GMP/GHP
D.7. HACCP
D.8. Autocontrolesysteem (Traceerbaarheid)
D.9. Meldingsplicht
D.10. Warenwetgeving
D.11. Allergenenmanagement
D.12. Bovenwettelijke regels en keurmerken
D.13. In kaart: onderling verband

Studiematerialen (lijst)

Quality Management in Food & BeveragesVerplicht
  • Auteur: Louis Van den Bleeken

Studiematerialen (tekst): Verplicht

De lessen worden gegeven aan de hand van het handboek "Quality Management in Food & Beverages" (IC91311200, Louis Van den Bleeken, Universitas).
Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van powerpoint-presentaties. Het nemen van eigen nota's bij de verdieping is aanbevolen.

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
  • Omschrijving: de totale examentijd voor het examen is 120 minuten, waarvan 90 minuten voorzien voor het examen plus 30 minuten extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is dus hierbij inbegrepen.
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges36,00 uren
Practicum en/of oefeningen
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen118,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennis- en inzichtstoets in de examenreeks100,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennis- en inzichtstoets in de examenreeks100,00

Toetsing (tekst)

Op het examen wordt kennis getoetst, en vooral inzichten en verbanden, vaardigheden en redeneringen.

Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.