Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Gezondheid en Wetenschap
Dietetic skills W534061/2783/2223/1/25
Studiegids

Dietetic skills W5

34061/2783/2223/1/25
Academiejaar 2022-23
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 3
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 4 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Aerts Ingrid, Baete Eline
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2022 (1ste semester)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 104,00 uren

Volgtijdelijkheid

binnen het opleidingsprogramma al minstens 80 studiepunten afgewerkt hebben EN simultaan te volgen met Dietetics W5.

Korte omschrijving

Binnen Dietetic skills W5 ontwikkel en verfijn je verder je talenten en vaardigheden om als diëtist deskundig en professioneel te kunnen handelen en communiceren.

Met het ‘skillslab’ creëren we een werkomgeving waarin je (realistische) werksituaties inoefent aan de hand van casuïstiek (rollenspel). Met opeenvolgende cycli van
- zelfstudie (voorbereidende opdrachten)
- oefening begeleid door lectoren
- reflectie van studenten en lectoren
- opnemen van leerpunten
bouw je geleidelijk aan je beroepsskills op.

Het rollenspel spitst zich toe op het diëtistisch onderzoek, het adviseren en evalueren van het diëtistisch behandelplan in overleg met de PZON én het uitvoeren van het behandelplan waarbinnen communicatieve en methodische vaardigheden centraal staan.

OLR-Leerdoelen (lijst)

communicatie
hanteert de zorggerichte communicatieve vaardigheden
voert een intake gesprek met als doel het opstarten van een patiëntendossier (persoonsgegevens)
voert een voedingsanamnese uit (Dietary History)
motiveren
voert het behandelplan uit (stellen diëtetistische diagnose voor de PZON)
nutritional assessment op individueel niveau
hanteert de zorggerichte communicatieve vaardigheden
voert een intake gesprek met als doel het opstarten van een patiëntendossier (persoonsgegevens)
voert gegevens in in de nutritionele software vanuit een anamnese
voert een voedingsanamnese uit (Dietary History)
voert een diëtistisch onderzoek (screening & diëtistische anamnese) uit

Leerinhoud

Practica Dietetic Skills W5 is leren volgens Skillslabmethodiek. Met deze leermethode leer je het diëtistisch consult aan. Fasen binnen de dieetbehandeling die centraal staan binnen dit opleidingsonderdeel zijn: het diëtistisch onderzoek, de diëtistische diagnose, de dieetbehandeling en evaluatie. Tijdens deze fasen werkt de PZON actief aan gedragsverandering, met een diëtist die als behandelaar een begeleidende, adviserende, motiverende en coachende rol vervult. Naast de methodische vaardigheden oefen je dus tijdens het skillslab verder je communicatieve en motiverende vaardigheden in en dit telkens in een specifieke beroepssituatie.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Digitale Cursus via het leerplatform Digitap (skills, antropometrie en MGV)
Voedingsaanbevelingen voor België, HGR, nr. 9285, herziening 2016
Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019, HGR nr. 9284
Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, uitgave 2005

Het diëtistisch consult (zesde druk), uitgeverij Boom onder de vorm van een online Account met Bookshelf E-book 2020 | ISBN 9789024427895
OFWEL een online Account met Paperback 2020 ISBN 9789024427888 online te bestellen via https://www.boomhogeronderwijs.nl/product/100-9258_Het-dietistisch-consult-zesde-druk of via Standaard boekhandel

NUBEL, 6de editie, Belgische voedingsmiddelentabel

AP richtlijn van het lopende academiejaar

AP kennislijn van het lopende academiejaar

Nutritionele berekeningen gebeuren met de software Nutridiëtist. De leermiddelen bevatten de jaarlijkse licentie.

Elementaire sociale vaardigheden van Marian Adriaansen, Josien Caris. ISBN-nummer: 9789036824620, Verschijningsdatum: 9/07/2020, Uitgeverij: Bohn Stafleu Van Loghum


Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing4,00 uren
  • Omschrijving: de effectieve examenvorm en examentijd worden gecommuniceerd via digitap. De examentijd bevat een zelfde tijdsverlenging voor alle studenten.
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges
Practicum en/of oefeningen18,00 uren
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen82,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarProjectopdracht40,00semesteropdracht W5 (tot en met dietistische diagnose)
AcademiejaarVaardigheidstoets in de examenreeks60,00

Toetsing (tekst)

De student dient verplicht aanwezig te zijn op alle activiteiten van dit opleidingsonderdeel.

Laattijdig indienen van de semesteropdracht resulteert in een 0 score voor het deelexamen.

De toonmomenten starten stipt op het aangekondigde uur. Laattijdig aansluiten is organisatorisch onmogelijk.

Bij elke afwezigheid behaalt de student een 0 score op het betreffende deelexamen.

De student kan maximaal 1 gemist toonmoment inhalen en dit enkel indien het organisatorisch mogelijk is. De student neemt het initiatief om binnen de 3 kalenderdagen na de gemiste praktijksesssie met de betrokken lectoren deze inhaalsessie in te plannen.