Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
GEZ vakinhoud I.3 Basis chemie36569/2864/2223/1/49
Studiegids

GEZ vakinhoud I.3 Basis chemie

36569/2864/2223/1/49
Academiejaar 2022-23
Komt voor in:
  • Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, trajectschijf 1
    Keuzeoptie:
    • Gezondheidsopvoeding
In andere opleidingen:
  • Educatieve bachelor secundair onderwijs (1 onderwijsvak, Antwerpen) als GEZ vakinhoud I.3 Basis chemie
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Seghers Annemie
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2022 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 75,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Interactie: taal ontwikkelen
gebruikt vakterminologie correct en adequaat in diverse opdrachten en contexten, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
hanteert essentiële ICT tools correct, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Past de vakgerelateerde basisprincipes, theoretische kaders en experimenten correct toe in gevarieerde opdrachten en contexten, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte leerinhoud
Beheerst vakgerelateerde basiskennis en -vaardigheden bij in complexiteit toenemende contexten, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Licht theoretische kaders toe, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Attitude: goesting
toont zich leergierig, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud

Leerinhoud

Gezondheidsopvoeding I 3 Basis Chemie

Voedingsstoffen. Het voorkomen in de natuur, belang in de voeding, chemische structuur, eigenschappen, de invloed van het technologische processen en de stofwisseling

  • Water.
  • Koolhydraten.
  • Vetten.
  • Eiwitten.
  • Vitaminen en Mineralen.
  • Additieven

Het voedingsetiket, wetenschappelijke en juridische consumenteninformatie kunnen duiden

Allergenen, regelgeving en consumenteninformatie

Studiematerialen (lijst)

StudiewijzerVerplicht
Witte mantelschort met logo van de school en wit haarnetjeVerplicht€ 40,00
De Belgische Voedingsmiddelentabel NUBELVerplicht€ 11,00
  • Auteur: NUBEL VZW
Ons VoedselVerplicht€ 45,00
  • Auteur: Frans M. de Jong
Wat eten we? Over voeding en chemieVerplicht€ 25,00
  • Auteur: J. Van de Weerdt, T. MOrtier, N. Chiaverini

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges20,00 uren
  • Omschrijving: De theorielessen worden ondersteund met talrijke experimenten in de leskeuken.
Werktijd buiten de contacturen55,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Semester 1Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks90,00Digitaal 60 minuten
Semester 1Kennis- en inzichtstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)10,00Opdracht
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks100,00Digitaal 60 minuten

Toetsing (tekst)

De student wordt beoordeeld op basis van de vooropgestelde competenties, leerdoelen, lesdoelen en beheersingsniveaus.
Deze lesdoelen en beheersingsniveaus staan in detail omschreven in de bij de ECTS-fiche/het OLOD behorende studiewijzer. De beoordeling/toetsing ervan gebeurt op basis van alle richtlijnen vermeld in deze studiewijzer.