Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Veiligheid, ergonomie & hygiëne32197/2845/2223/1/41
Studiegids

Veiligheid, ergonomie & hygiëne

32197/2845/2223/1/41
Academiejaar 2022-23
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Thiel Daniel, Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Korte omschrijving

Het opleidingsonderdeel Veiligheid, ergonomie & hygiëne

  • behandelt de veiligheid, HACCP (voedselveiligheid) en ergonomische aspecten van een horecabedrijf. 
  • bereidt voor op het toepassen van de reglementering omtrent (voedsel)veiligheid en ergonomische aanbevelingen. 

OLR-Leerdoelen (lijst)

01: Dagelijkse werking: Handelt vanuit een actuele kennis van de horecasector en neemt verantwoordelijkheid op voor de  correcte dagelijkse werking van de eigen afdeling.  
De student bespreekt de inrichting en uitrusting van de keuken
De student bespreekt de prijs/kwaliteit-verhouding van keukenapparatuur
De student analyseert en evalueert bestaande keukenplannen, duidt knelpunten aan en brengt verbeteringen aan
De student stelt de apparatuur af op het productieproces rekening houdend met voedselveiligheid, productiviteit en ergonomie
07: Professioneel werken en veiligheidsvoorschriften toepassen: Handelt volgens de hygiëne-, onderhouds-, veiligheids- en overige geldende wetgeving en waakt over de naleving ervan binnen de eigen afdeling. 
De student bespreekt voedselverwerking, hygiëne, HACCP (het volledige systeem), hygiënemanagement en de daaraan verbonden kwaliteitsbeïnvloedende factoren
De student legt de belangrijkste wettelijke bepalingen omtrent hygiëne, autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht uit en past ze toe.

Leerinhoud

1) Veiligheid 

  • Risicoanalyse apparatuur en infrastructuur
  • Identificatie en analysemethode van de gevaren
  • Preventiehiërarchie 
  • Veiligheids- en gezondheidssignalering

2) HACCP

  • Wetgeving voedselveiligheid, traceerbaarheid en meldingsplicht
  • Autocontrolesysteem (ACS) met toepassing van HACCP-principes 
  • Hygiënebeheer (procedures, reiniging en desinfectie, monitoring en registratie)

3) Ergonomie

  • Ergonomische aspecten in een horecazaak

Studiematerialen (lijst)

Cursus SyllabusVerplicht

Studiematerialen (tekst): Verplicht

  • Eigen cursusmateriaal
  • Handboek
  • PowerPointpresentaties via het leerplatform

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges12,00 uren
Practicum en/of oefeningen12,00 uren
Werktijd buiten de contacturen52,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennis- en inzichtstoets in de examenreeks60,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks60,00
Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarProjectopdracht40,00Opdracht kan niet herhaald worden. Punten uit eerste zittijd worden overgenomen.