Academiejaar
2022-23
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Thiel Daniel, Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Het opleidingsonderdeel Veiligheid, ergonomie & hygiëne
- behandelt de veiligheid, HACCP (voedselveiligheid) en ergonomische aspecten van een horecabedrijf.
- bereidt voor op het toepassen van de reglementering omtrent (voedsel)veiligheid en ergonomische aanbevelingen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
01: Dagelijkse werking: Handelt vanuit een actuele kennis van de horecasector en neemt verantwoordelijkheid op voor de correcte dagelijkse werking van de eigen afdeling.
| De student bespreekt de inrichting en uitrusting van de keuken
|
| De student bespreekt de prijs/kwaliteit-verhouding van keukenapparatuur
|
| De student analyseert en evalueert bestaande keukenplannen, duidt knelpunten aan en brengt verbeteringen aan
|
| De student stelt de apparatuur af op het productieproces rekening houdend met voedselveiligheid, productiviteit en ergonomie
|
07: Professioneel werken en veiligheidsvoorschriften toepassen: Handelt volgens de hygiëne-, onderhouds-, veiligheids- en overige geldende wetgeving en waakt over de naleving ervan binnen de eigen afdeling.
| De student bespreekt voedselverwerking, hygiëne, HACCP (het volledige systeem), hygiënemanagement en de daaraan verbonden kwaliteitsbeïnvloedende factoren
|
| De student legt de belangrijkste wettelijke bepalingen omtrent hygiëne, autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht uit en past ze toe.
|
Leerinhoud
1) Veiligheid
- Risicoanalyse apparatuur en infrastructuur
- Identificatie en analysemethode van de gevaren
- Preventiehiërarchie
- Veiligheids- en gezondheidssignalering
2) HACCP
- Wetgeving voedselveiligheid, traceerbaarheid en meldingsplicht
- Autocontrolesysteem (ACS) met toepassing van HACCP-principes
- Hygiënebeheer (procedures, reiniging en desinfectie, monitoring en registratie)
3) Ergonomie
- Ergonomische aspecten in een horecazaak
Studiematerialen (lijst)
Cursus SyllabusVerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
- Eigen cursusmateriaal
- Handboek
- PowerPointpresentaties via het leerplatform
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Academiejaar | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 60,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Tweede examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 60,00 | |
Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Academiejaar | Projectopdracht | 40,00 | Opdracht kan niet herhaald worden. Punten uit eerste zittijd worden overgenomen. |