Academiejaar
2022-23
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Steenkiste Baptiste, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Binnen het opleidingsonderdeel Basiskennis wijnen & dranken
- wordt in grote lijnen de productie van wijnen en andere dranken behandeld;
- leren studenten dranken analyseren en evalueren;
- wordt het marktaanbod dranken bestudeerd;
- leert de student op basis van de trends verantwoord wijnen en dranken inkopen en verkopen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
03: Aanbod afdeling samenstellen: Stelt een evenwichtig, kwalitatief en commercieel rendabel aanbod samen binnen de eigen afdeling.
De student degusteert en evalueert wijnen en dranken volgens de systematisch aangeleerde techniek
|
De student doet een voorstel tot inkopen van wijnen en andere dranken aangepast aan de behoeften van de horecazaak
|
04: Gasten/klanten informeren en adviseren: Informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met diens individuele wensen en behoeften en gebruikmakend van de gepaste verkooptechnieken.
De student omschrijft hoe druiven en andere basisingrediënten gekweekt worden voor de productie van dranken
|
De student omschrijft hoe verschillende wijnen tot stand komen en verklaart elke stap in het productieproces
|
De student omschrijft hoe verschillende bieren tot stand komen en verklaart elke stap in het productieproces
|
De student somt de verschillende stappen in het distillatieproces op en verklaart ze
|
De student benoemt de verschillende technieken voor de rijping van wijnen en dranken en verklaart het effect ervan op het eindproduct
|
De student doet suggesties voor wijnen en dranken aan gasten tijdens hun bezoek aan de horecazaak
|
De student benoemt de belangrijkste wijnlanden, wijnregio's, gebruikte druivenrassen en resulterende wijnstijlen
|
De student benoemt de verschillende termen op het etiket, schrijft ze correct en verklaart ze
|
Leerinhoud
Drankproductie
- het telen van druiven en andere grondstoffen om dranken te produceren
- de productie van stille wijnen, schuimwijnen, versterkte droge en zoete wijnen, niet versterkte zoete wijnen
- de productie van bier
- de techniek van het distilleren
- de rijping van wijnen en andere dranken
Wijnproducenten
- inleiding tot de belangrijkste wijnlanden en wijnregio's, de gebruikte druivenrassen en resulterende wijnstijlen
Evalueren van dranken
- De taal van het etiket
- het degusteren van dranken
Verantwoord inkopen en verkopen van dranken
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.VerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
Verplichte handboek:
- Al het studiemateriaal wordt door de docent ter beschikking gesteld in de vorm van een cursustekst, PPT of andere bronnen via het electronisch leerplatform van de school.
Aanbevolen en interessante literatuur:
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Academiejaar | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 100,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 100,00 | |