Academiejaar
2022-23
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Buelens Luc, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Het opleidingsonderdeel boekhouden
- behandelt het systeem van het dubbel boekhouden.
- bereidt de studenten voor op het toepassen van de principes van dubbel boekhouden en het analyseren en interpreteren van een jaarrekening.
Bovendien wordt nader ingegaan op diverse elementen van de ondernemingscyclus, zoals aan- en verkoop, personeel, etc.
OLR-Leerdoelen (lijst)
09: Administratie en boekhouding afdeling uitvoeren: Voert de administratie en boekhouding van de eigen afdeling uit volgens de wettelijke normen en volgt deze op. De gegradueerde gebruikt daartoe passende software.
De student licht een jaarrekening kritisch door en becommentarieert ze
|
De student boekt alle uitgaande boekhoudkundige documenten in volgens principes van het dubbel boekhouden
|
De student boekt alle inkomende boekhoudkundige documenten in volgens de principes van het dubbel boekhouden
|
De student beschrijft de principes van het dubbel boekhouden op alle bedrijfsverrichtingen
|
De student stelt een eenvoudige balans en resultatenrekening op
|
De student formuleert voorstellen om duurzaam te ondernemen via de boekhouding
|
De student maakt netto- en brutopersoneelskostenberekeningen
|
De student stelt facturen en creditnota's op en verwerkt ze boekhoudkundig
|
De student stelt een eindbalans op, vertrekkend van een beginbalans over de boeking van verrichtingen tot de proef- en saldibalans
|
De student stelt een resultatenrekening op
|
De student leert het verband leggen tussen het MAR en de jaarrekening
|
De student berekent en interpreteert financiële ratio's
|
Leerinhoud
Basisbeginselen van het dubbel boekhouden:
- De Balans
- Resultatenrekening en resultaatbestemming
- De toelichting en de bijlagen bij de jaarrekening
- Basiselementen van het registratieproces
Registratie van de aan- en verkoopcyclus:
- De belasting over de toegevoegde waarde
- Boekingen in verband met aankopen van goederen en diensten
- Boekingen in verband met verkopen van goederen en diensten
- Boekingen in verband met financiële verrichtingen
Registratie van de andere elementen van de ondernemingscyclus:
- De personeelscyclus
- Investeringen in materiële vaste activa
- Financieringsstromen
- De belasting over de toegevoegde waarde
- Uitgewerkt voorbeeld van een onderneming
Afsluitverrichtingen (inventaris) – resultaatbepaling – opstellen van de jaarrekening
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht
Boekhouden voor het beleid.Verplicht- Auteur: Christine Van Liedekerke - Guy Walraevens - Clara Billen - Lieve Janssens - Els Koolen - Luk Van Hau
Studiematerialen (tekst): Verplicht
- Van Liedekerke, C., Walraevens, G., Koolen, E. & Van Haute, L. Boekhouden voor het beleid (recentste editie), Wommelgem: Van In
- Aanvullingen en toepassingen door de docent bezorgd tijdens de colleges of via het leerplatform
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Academiejaar | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 85,00 | schriftelijk examen (gesloten boek) |
Academiejaar | Vaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie) | 15,00 | opdrachten gedurende de lesweken |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 100,00 | schriftelijk examen |
Toetsing (tekst)
Zie meer info op Digitap.