Academiejaar
2022-23
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
4 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Steenkiste Baptiste, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 45,00
Korte omschrijving
Het opleidingsonderdeel Gastronomie
- behandelt het professioneel degusteren en analyseren van wijnen, dranken en (deel)gerechten/voedselproducten.
- bereidt voor op het analyseren, interpreteren en vervolgens mondeling en schriftelijk communiceren/rapporteren over de smaak van wijn, dranken en gerechten alsook de combinatie tussen beide onderdelen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
13R: Versnijdings- bereidings- en serveertechnieken toepassen: Voert zaalversnijdingen en -bereidingen uit en past serveertechnieken toe volgens de regels van de etiquette. De gegradueerde superviseert het team bij deze werkzaamheden.
De student voert zaalversnijdingen uit volgens de regels van de etiquette. De student superviseert het team
|
De student voert zaalbereidingen uit volgens de regels van de etiquette. De student superviseert het team
|
De student past serveertechnieken toe volgens de regels van de etiquette
|
14R: Drankenkennis etaleren, en meertalig vakjargon gebruiken: Degusteert, herkent en beoordeelt dranken. Bespreekt en verklaart de elementen die de stijl, de kwaliteit en de commerciële waarde gebruikmakend van het vakjargon in meerdere talen.
De student degusteert wijnen professioneel analytisch; beschrijft en omschrijft de aanwezige onderdelen
|
De student analyseert wijnen, herkent ze naar geografische herkomst, gebruikte druivensoort(en), gebruikte grondstoffen, productiemethode, ondergane behandelingen, leeftijd en jaargang,...
|
De student degusteert professioneel analytisch voedingsmiddelen, beschrijft ze, omschrijft ze, herkent ze, en kan ze benoemen
|
De student beschrijft en omschrijft de smaakcomponenten van voedingsmiddelen, herkent ze en wijst ze thuis
|
De student degusteert professioneel analytisch wijnen en andere dranken in combinatie met het analyseren van gerechten, interpreteert en beoordeelt de samenhang tussen beide
|
De student etaleert zijn drankenkennis in meerdere talen (schriftelijk)
|
De student degusteert gedistilleerde dranken professioneel analytisch en beschrijft en omschrijft de aanwezige onderdelen
|
Leerinhoud
- Professioneel analytisch degusteren van wijnen
- Het analyseren en het herkennen van wijnen en het thuiswijzen van de gebruikte druivensoort(en), productiemethode, ondergane behandelingen, herkomst, ...
- Professioneel analytisch degusteren van sterk alcoholische dranken
- Het analyseren en het herkennen van sterke dranken en het thuiswijzen van de gebruikte basisgrondstof(fen), stijl binnen de desbetreffende categorie, herkomst, leeftijd
- Professioneel analytisch degusteren van voedingsmiddelen, het herkennen, benoemen en thuiswijzen ervan
- Analytisch degusteren van wijnen en andere dranken in combinatie met gerecht(en) en het analyseren, interpreteren en beoordelen over de samenhang tussen beide
- Invloed van culturele context op smaak
- Voedsel, drank en identiteit
- Evolutie in smaak
- Het geheugen in relatie tot voeding en drank
Studiematerialen (lijst)
Cursus SyllabusVerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
Verplicht:
Syllabus aangereikt door de docent
Aanbevolen (verschillende web- en blogs):
www.decanter.com
www.wijnkanaal.be
www.foodforthought.com
www.kurkdroog.be
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Academiejaar | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 50,00 | degusteertechnieken |
Academiejaar | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 30,00 | Zaalversnijdingen en - bereidingen en serveertechnieken |
Academiejaar | Vaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie) | 20,00 | degusteertechnieken (10%), zaalversnijdigen en - bereidingen en serveertechnieken (10%) |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 100,00 | degusteertechnieken (60%), zaalversnijdigen en - bereidingen en serveertechnieken (40%) |