Academiejaar
2022-23
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
5 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Steenkiste Baptiste, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 130,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 50,00
Korte omschrijving
Het opleidingsonderdeel bereidt studenten voor om wijnen en dranken professioneel en diepgaand te evalueren en te beoordelen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
14R: Drankenkennis etaleren, en meertalig vakjargon gebruiken: Degusteert, herkent en beoordeelt dranken. Bespreekt en verklaart de elementen die de stijl, de kwaliteit en de commerciële waarde gebruikmakend van het vakjargon in meerdere talen.
De student benoemt en omschrijft de geografische ligging van wijnlanden, wijngebieden en herkomstbenamingen
|
De student benoemt en omschrijft de klimaat- en weersomstandigheden in wijnlanden, wijnregio's en herkomstbenamingen
|
De student omschrijft en verklaart welke factoren in het verleden geleid hebben tot het al dan niet succesvol zijn op de markt voor wijnlanden, wijngebieden en herkomstbenamingen
|
De student benoemt de belangrijkste druivenrassen die in een land, regio of herkomstbenaming gebruikt worden en omschrijft de typische kenmerken van deze druiven in relatie tot te resulterende wijnstijlen
|
De student geeft weer welke wetgeving van toepassing is voor een land, wijnregio of herkomstbenaming en kan dit verklaren
|
De student kan informatie die voorkomt op een etiket van wijnen en andere dranken gedetailleerd verklaren
|
De student benoemt en verklaart alle stappen in het productieproces van bier en geeft telkens voorbeelden van biermerken die in de desbetreffende categorie thuishoren
|
De student de basisingrediënten die gebruikt worden om sterke dranken te bereiden en omschrijft en verklaart het proces van verwerking ervan
|
De student benoemt elke stap in het distillatieproces en omschrijft en verklaart telkens welke processen plaatsvinden tijdens de verschillende fasen
|
De student omschrijft de verschillende categorieën van niet-alcoholische dranken zoals waters, limonades en fruitsappen en verklaart waarin deze verschillen
|
De student benoemt alle vormen van recipiënten waarin de rijping van dranken kan plaatsvinden en verklaart welke factoren de keuze voor een bepaald recipiënt en rijpingsduur bepalen
|
De student degusteert en evalueert wijnen en dranken volgens de systematisch aangeleerde techniek
|
De student analyseert dranken, bepaalt en verklaart welke factoren tot de geleverde stijl geleid hebben
|
De student etaleert zijn drankenkennis in meerdere talen [schriftelijk].
|
Leerinhoud
Wijnkennis
- landen en regio's en hun geografische ligging met bijhorende geologie, ampelografie, klimaat en weer, verleden-heden en toekomst van deze regio's, wetgeving en etikettering
- Wijnen uit de Europese Unie
- Wijnen uit het Afrikaanse continent
- Wijnen uit Australazië
- Wijnen uit Midden- en Zuid-Amerika
- Wijnen uit Noord-Amerika en Canada
Drankenkennis:
- Gedetailleerde kennis over de gebruikte ingrediënten, de verwerking voor en tijdens het produceren van het basisproduct, de rijping en afwerking + botteling
- Niet-alcoholische dranken
- Gedistilleerde dranken
- Bieren
Degusteren en evalueren van wijnen en dranken
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.VerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
Verplichte literatuur:
Cursusteksten aangereikt door de docent
Aanbevolen literatuur:
Johnson, H. & Robinson, J., Wijnatlas (6e ed. of recenter), 2010 (of recenter), Spectrum, 400p.
Aanbevolen online platformen:
•https://www.thedrinksbusiness.com
•www.decanter.com
•www.justdrinks.com
•https://www.wijnkennis.be
•http://www.wijnkanaal.be
•https://www.bkwine.com
•https://www.winesofargentina.org
•... en zoveel meer zal jullie tijdens de lessen meegegeven worden
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Academiejaar | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 80,00 | 20% op wijn en 80% op dranken |
Academiejaar | Vaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie) | 20,00 | 20% op wijn en 80% op dranken |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 100,00 | 20% op wijn en 80% op dranken |