Academiejaar
2022-23
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Nijlen Bart, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Dit opleidingsonderdeel heeft als doel een algemeen inzicht te verwerven in de inrichting en uitrusting van hotels en het daarbij horende departement 'Technische dienst'. De nadruk ligt vooral op de kamerinrichting en -uitrusting en publieke ruimtes met de daarbij horende problematiek. Verder wordt aandacht besteed aan de verduurzaming en de informatisering van het hotelgebeuren alsook het onder controle houden van de energiekosten, alle drie aspecten die vandaag de dag in spotlights staan bij de de uitbating binnen de logiesverstrekkende sector.
OLR-Leerdoelen (lijst)
01: Dagelijkse werking: Handelt vanuit een actuele kennis van de horecasector en neemt verantwoordelijkheid op voor de correcte dagelijkse werking van de eigen afdeling.
De student schets de aanpak van het technisch onderhoud binnen de afdeling logies en analyseert de werking ervan op basis van de aangeboden informatie. |
De student past het begrip ‘duurzaam ondernemen’ toe binnen een hotel. |
De student verzamelt actuele informatie en rapporteert over één aspect binnen de afdeling logies. |
De student beschrijft de huidige evoluties en trends m.b.t. de afdeling logies. |
03: Aanbod afdeling samenstellen: Stelt een evenwichtig, kwalitatief en commercieel rendabel aanbod samen binnen de eigen afdeling.
De student beoordeelt, voorzien van de nodige argumentatie, een hotelkamer op basis van diverse parameters. |
De student werkt een kwalitatief kamerplan uit dat past binnen het huidig commercieel aanbod en dat voldoet op het vlak van duurzaamheid. |
De student beschrijft begrippen, technieken en aandachtspunten bij de opbouw van kamergebonden logies. |
Leerinhoud
1. Introductie
2. Opdracht
3. Green Key
4. Inrichting en uitrusting van hotels
5. Klasopdracht Kamerinrichting en -uitrusting
6. Checklist plan hotelkamer
7. De technische dienst
8. Energiebeheer
9. Informatisering binnen de technische dienst
10. Domotica
11. Het Vlaamse logiesdecreet
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht
CursusVerplichtToetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Academiejaar | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 60,00 | Het examen bestaat uit een open en een gesloten boek gedeelte. |
Academiejaar | Projectopdracht | 40,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Academiejaar | Projectopdracht | 40,00 | Indien de student in eerste zittijd niet slaagt voor het volledige opleidingsonderdeel en ook niet slaagt voor de projectopdracht heeft zij/hij wat betreft deze opdracht recht op een herkansing in tweede zittijd en dit op individuele basis. De opdracht voor de herkansing is, na de bekendmaking van de punten van eerste zittijd terug te vinden op Digitap |
Tweede examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 60,00 | Het examen bestaat uit een open en een gesloten boek gedeelte. |