Academiejaar
2022-23
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
5 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Thiel Daniel, Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 130,00 uren
Korte omschrijving
Binnen het opleidingsonderdeel Cateringpraktijk staat het volgende centraal:
- de organisatie en uitvoering van een evenement;
- het realiseren van een volledig evenement, van administratie over communicatie tot operationele totstandkoming. Uitgangspunten hierbij zijn de vraag en verwachtingen van je klant/gast/opdrachtgever.
- inzicht in een efficiënte (financiële) administratie.
Je leert hoe de dagelijkse praktijk van het runnen van een cateringbedrijf verloopt.
OLR-Leerdoelen (lijst)
03: Aanbod afdeling samenstellen: Stelt een evenwichtig, kwalitatief en commercieel rendabel aanbod samen binnen de eigen afdeling.
| De student maakt een keuze in het gerechten- en drankenaanbod op basis van een cateringopdracht. |
| De student stelt een kostenraming op voor een cateringopdracht. |
08: Voorraad afdeling beheren: Controleert, registreert en beheert voorraad, bestellingen en leveringen van de eigen afdeling.
| De student maakt een bestelling op met betrekking tot een cateringopdracht. |
10: Bijdragen aan beheer personeelszaken, coaching en vorming afdeling: Draagt bij aan het beheer van personeelszaken en de coaching en vorming van werknemers en stagiairs binnen de eigen afdeling.
| De student stelt een personeelsplan op met betrekking tot een cateringproject. |
13C: Dranken/gerechten bereiden: Maakt dranken en gerechten klaar, gebruikmakend van de juiste bereidingstechnieken.
| De student maakt dranken klaar gebruikmakend van de juiste technieken. |
| De student maakt gerechten klaar gebruikmakend van de juiste technieken. |
14C: Bereidingen serveren en leveren: Levert of serveert bereidingen met aandacht voor dresseer- en presentatietechnieken.
| De student dresseert en presenteert een bereiding van een gerecht en een drank. |
15C: Technische fiches uitwerken: Werkt technische fiches uit voor alle bereidingen in de diverse keukens. De gegradueerde bestudeert hiervoor de optimale bereidingswijze en bepaalt de efficiënte werkmethodes.
| De student stelt technische fiches op voor de uitvoering van gerechten en dranken van een cateringproject.
|
Leerinhoud
Deel 1 Organisatie feest/evenement
- Feestfases
- Analyse klantenverwachtingen
- Planning
- Offerte
- Technische fiches
Deel 2 Uitvoering evenement
• Voedselproductie
• Personeelsplan
• Dienstverlening
Deel 3 Afronding evenement
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.VerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
* Cursus en Pp-presentaties met voorbeelden en links
* Autocontrolegids voor de sector (recentste versie)
* Als ondersteuning voor de groepsopdracht wordt aanvullende informatie via digitale weg ter beschikking gesteld
* Vakliteratuur
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Academiejaar | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 80,00 | Opdrachten/toepassingen (in te leveren tijdens de lesweken) |
| Academiejaar | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 20,00 | Opdrachten die gemaakt worden tijdens een openboek examen |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 20,00 | Opdrachten die gemaakt worden tijdens een openboek examen |
| Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 80,00 | Opdrachten/toepassingen (in te leveren in de examenweek) |