Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Talentmanagement34097/2788/2223/1/50
Studiegids

Talentmanagement

34097/2788/2223/1/50
Academiejaar 2022-23
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Camelbeke Joke, Van Nijlen Bart
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Academiejaar
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2022 (Academiejaar)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

In dit olod geven we jou de ruimte om te werken aan die vaardigheden en competenties die belangrijk zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. De focus ligt op de kennismaking met het werkveld met het oog op verdere studie- en loopbaankeuzes. We schenken aandacht aan je leercompetenties en je soft skills, maar ook aan je praktijkervaring van keuken en restaurant.

Begincompetenties (tekst)

Afhankelijk van de vooropleiding van de student wordt deze toebedeeld aan groep A of groep B.

- Groep A: Studenten zonder vooropleiding hotelschool 

- Groep B: Studenten met vooropleiding hotelschool (hieronder wordt het volgende verstaan: TSO - Hotel (diploma), BSO - Keuken en restaurant (getuigschrift 3de graad).

De begincompetenties van de studenten uit groep A en B zullen dus anders zijn wat betreft de keuken- en restaurantvaardigheden. Dit vormt geen probleem aangezien de leeractiviteiten hierop aangepast zijn.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Beroepstechnisch/servicegericht
De student toont praktische basisvaardigheden aan m.b.t. het keuken- en restaurantgebeuren.
Leiderschap / teamvaardigheden
De student reflecteert over het eigen functioneren als teamlid en koppelt hieraan actiepunten.
Informatieverwerking / ICT
De student verzamelt relevante gegevens m.b.t. de dagdagelijkse werking en organisatie van een hospitalitybedrijf en verwerkt die tot bruikbare en toegankelijke informatie voor medestudenten.
Levenslang leren/reflectie
De student reflecteert kritisch over zijn/haar toekomstmogelijkheden binnen de hospitalitysector.
De student reflecteert over zijn/haar leercompetenties, motivatie en zijn/haar studievoortgang en koppelt hieraan actiepunten.
De student reflecteert over zijn/haar basisvaardigheden in de keuken en het restaurant en koppelt hieraan actiepunten.

Leerinhoud

Er zijn vier grote onderdelen of leerinhouden opgenomen in dit opleidingsonderdeel:

  1. Werkveldoriëntering
  2. Soft skills: teamvaardigheden, timemanagement
  3. Study skills: leercompetenties en motivatie (LEMO-test)
  4. Keuken- en restaurantvaardigheden
Zie studiewijzer voor aanvullende informatie over dit opleidingsonderdeel.

Studiematerialen (lijst)

(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht
  • Auteur: lector
Studiewijzer (beschikbaar via Digitap)Verplicht

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges6,00 uren
Vormen van groepsleren24,00 uren
  • Opmerking: Onderwijsleergesprekken.
    Studenten zonder vooropleiding hotelschool (groep A) verwerven hun vaardigheden via het CVO waar een kostprijs aan verbonden is van 275 euro.
Werktijd buiten de contacturen48,00 uren
  • Opmerking: begeleide zelfstudie en zelfstandig werk

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarReflectieopdracht eenmalig tijdens de lesweken10,00Werkveldoriëntering: verslag gastcollege | Voor dit deelexamen is geen tweede examenkans mogelijk. Het deelcijfer van de eerste examenkans wordt ongeacht het resultaat overgedragen van de eerste naar de tweede examenperiode.
AcademiejaarReflectieopdracht eenmalig tijdens de lesweken10,00Soft skills reflectieverslag
AcademiejaarReflectieopdracht eenmalig tijdens de lesweken20,00Studievaardigheden reflectieverslag
AcademiejaarVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken40,00Keuken- en restaurantvaardigheden: Groep A: vaardigheidstoets (30%) en reflectieverslag m.b.t. vaardigheden (10%) | Groep B: reflectieverslag m.b.t. vaardigheden (40%)
AcademiejaarVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken20,00Werkveldoriëntering: verslag hospitalityweek (15%) en presentatie (5%)
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets eenmalig tijdens de lesweken10,00Werkveldoriëntering: verslag gastcollege | Voor dit deelexamen is geen tweede examenkans mogelijk. Het deelcijfer van de eerste examenkans wordt ongeacht het resultaat overgedragen van de eerste naar de tweede examenperiode.
Tweede examenperiodeReflectieopdracht in de examenreeks10,00Soft skills reflectieverslag | Als de student in de eerste examenperiode voor dit deelexamen een deelcijfer behaalt dat ten minste 10 op 20 bedraagt, dan wordt dit deelcijfer overgedragen naar de tweede examenperiode en kan de student dit deelexamen niet hernemen in de tweede examenperiode. Als de student in de eerste examenperiode voor dit deelexamen minder dan 10 op 20 behaalde, dan moet het verslag in de tweede examenperiode herwerkt worden.
Tweede examenperiodeReflectieopdracht in de examenreeks20,00Studievaardigheden reflectieverslag | Als de student in de eerste examenperiode voor dit deelexamen een deelcijfer behaalt dat ten minste 10 op 20 bedraagt, dan wordt dit deelcijfer overgedragen naar de tweede examenperiode en kan de student dit deelexamen niet hernemen in de tweede examenperiode. Als de student in de eerste examenperiode voor dit deelexamen minder dan 10 op 20 behaalde, dan moet het verslag in de tweede examenperiode herwerkt worden.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks40,00Keuken- en restaurantvaardigheden: Groep A: vaardigheidstoets (30%) Als de student in de eerste examenperiode voor dit deelexamen een deelcijfer behaalt dat ten minste 10 op 20 bedraagt, dan wordt dit deelcijfer overgedragen naar de tweede examenperiode en kan de student dit deelexamen niet hernemen in de tweede examenperiode. Als de student in de eerste examenperiode voor dit deelexamen minder dan 10 op 20 behaalde, dan neemt de student deel aan de tweede examenkans. Reflectieverslag m.b.t. vaardigheden (10%). Als de student in de eerste examenperiode voor dit deelexamen een deelcijfer behaalt dat ten minste 10 op 20 bedraagt, dan wordt dit deelcijfer overgedragen naar de tweede examenperiode en kan de student dit deelexamen niet hernemen in de tweede examenperiode. Als de student in de eerste examenperiode voor dit deelexamen minder dan 10 op 20 behaalde, dan moet het verslag in de tweede examenperiode herwerkt worden. || Groep B: reflectieverslag m.b.t. vaardigheden (40%) Als de student in de eerste examenperiode voor dit deelexamen een deelcijfer behaalt dat ten minste 10 op 20 bedraagt, dan wordt dit deelcijfer overgedragen naar de tweede examenperiode en kan de student dit deelexamen niet hernemen in de tweede examenperiode. Als de student in de eerste examenperiode voor dit deelexamen minder dan 10 op 20 behaalde, dan moet het verslag in de tweede examenperiode herwerkt worden.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00Werkveldoriëntering: Verslag hospitalityweek (15%) en presentatie (5%) | Als de student in de eerste examenperiode voor dit deelexamen een deelcijfer behaalt dat ten minste 10 op 20 bedraagt, dan wordt dit deelcijfer overgedragen naar de tweede examenperiode en kan de student dit deelexamen niet hernemen in de tweede examenperiode. Als de student in de eerste examenperiode voor dit deelexamen minder dan 10 op 20 behaalde, dan wordt in samenspraak met de student een nieuw bedrijf geselecteerd waar de opdracht opnieuw moet worden uitgevoerd in de tweede examenperiode.

Toetsing (tekst)

In dit opleidingsonderdeel maken vier onderdelen deel uit van de evaluatie  (1) werkveldoriëntering, (2) soft skills, (3) studievaardigheden en (4) keuken- en restaurantvaardigheden.

Het laatste onderdeel 'Keuken- en restaurantvaardigheden' wordt op een andere manier getoetst afhankelijk van de vooropleiding die de student volgde (zie ook begincompetenties en verwijzing naar groep A en B).

Studenten die geen vooropleiding hotelschool volgden (groep A) verwerven hun vaardigheden door een praktische opleiding via het CVO waar een kostprijs aan verbonden is van 275 euro. Zowel groep A als B reflecteert over haar vaardigheden.

Voor meer details bij de toetsing verwijzen we naar de studiewijzer op Digitap.