Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Gezondheid en Wetenschap
Facilitair Management W432084/3114/2324/1/79
Studiegids

Facilitair Management W4

32084/3114/2324/1/79
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 6 studiepunten
Co-titularis(sen): Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2024 (2de semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 156,00 uren

Volgtijdelijkheid

eerder ingeschreven voor Taste & Food Skills W2.

Korte omschrijving

De klassieke grootkeuken evolueert stilaan naar een kwaliteitsvolle 'gasten'dienst binnen de hospitality industry. Deze evolutie heeft gevolgen voor de organisatie van de grootkeuken anno 2024. Tijdens de hoorcolleges/zelfstudie zoeken we samen naar de kritische punten, oplossingen en uitdagingen voor de cateraar in deze sector.
De student wordt in het eerste deel wegwijs gemaakt in het complexe kluwen van de facilitaire diensten van een organisatie. In de opeenvolgende hoofdstukken van deel 2 wordt de markt van de gemeenschapsrestauratie toegelicht en vanuit verschillende invalshoeken bestudeerd. Binnen elk segment van deze sector (bedrijf, (HO)school, WZC of ziekenhuis) moet men vlot kunnen inspelen op de specifieke klantenverwachtingen van werknemers, leerlingen, studenten, patiënten of bewoners.
In deel 3 ligt de focus op de informatie- en goederenstroom in de gemeenschapskeuken. Er wordt ingezoomd op allerlei tools die ertoe bijdragen dat het productie- en distributieproces optimaal verloopt.
Aansluitend worden in deel 4 enkele facilitaire basisinzichten en managementprincipes bekeken en uitgediept om een vlotte flow van de informatie en goederen te kunnen garanderen. Hier wordt de basis tot facilitair denken gelegd.

OLR-Leerdoelen (lijst)

gezondheidsbevordering
handelt bij de organisatie van de voedingsdienst mensgericht, veilig en ergonomisch
grootkeuken en catering
schematiseert de operationele handelingen in de logistieke stappen van het voedselproductieproces
schetst een duidelijk beeld van de gestructureerde restauratie in Belgiƫ met o.a. de diverse vormen van uitbesteding, organisatie, contractmogelijkheden en markststructuur
stelt praktische acties voor na analyse van vooropgestelde operationele problemen op vlak van organisatie en beheer binnen de verschillende segmenten van de gemeenschapsrestauratie
verduidelijkt op basis van de typische kenmerken van de grootkeukensegmenten dat het voedingsaanbod wordt samengesteld vanuit een behoefte-analyse
kwaliteit en voedselveiligheid
formuleert op basis van de autocontrolegids potentiƫle aanpassingen voor kritische punten op vlak van voedselveiligheid, de organisatie en het beheer van de totale voedsellijn
methodologie
stelt verantwoordingsdocumenten op om aankopen, veranderingen, ... bij het management van een organisatie te introduceren
probleemanalyse
bedenkt verbeterprocessen voor gesignaleerde pijnpunten in de cirkel van de steeds repetitieve activiteiten van het productieproces
doet kostenbesparende, duurzame en kwaliteitsgerichte voorstellen om zorggerichte gastvrijheid te inplementeren in de voedingsdienst van een non-profitorganisatie
motiveert met behulp van praktische argumenten, de beslissing om binnen het cateringgebeuren te werken met gestandaardiseerde werkdocumenten
productbeoordeling
bepaalt aan de hand van een vooropgesteld menu de organisatie van de productie
heeft zicht op de financieringsmechanismen binnen de sociale sector
raadpleegt, selecteert, analyseert en beoordeelt kritische verschillende informatiebronnen m.b.t. diverse aspecten binnen facilitair beheer

Leerinhoud

Deel 1 Wegwijs in Facilitair Management

Deel 2 Cateringsegmenten: o.a. bedrijfscatering, schoolcatering, zorgsector, ...

Deel 3 Cateringmodel: o.a. koude/warme lijn, portionering en distributietechnieken

Deel 4 Infrastructuur: inrichting en uitrusting van de grootkeuken

Deel 5 Governance: strategisch en operationeel bestuur

Deel 6 Facilitair denken: duurzaam denken, kostengericht denken, mensgericht denken, kwaliteitsgericht denken, logistiek denken, geautomatiseerd denken

Studiematerialen (tekst): Verplicht

  • Handboek: Facility Management: "Catering", beschikbaar via Standaard boekhandel
  • Syllabus met bijlages, beschikbaar via Universitas, aangevuld met eigen nota's
  • Pp-presentaties met toelichting, voorbeelden en links
  • Autocontrolegids G-44 voor de sector van de grootkeukens en verzorgingsinstellingen (recentste versie)
  • Vakliteratuur (digitaal via horecamagazine, horecaplatform, ...)

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing6,00 uren
  • Omschrijving: voor elke toets: de totale examentijd voor het examen is 180 minuten, waarvan 150 minuten voorzien voor het examen plus 30 minuten extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is dus hierbij inbegrepen
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges10,00 uren
Werktijd buiten de contacturen140,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks100,00Toetsvorm met open en gesloten boek
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks100,00Toetsvorm met open en gesloten boek

Toetsing (tekst)

Het examen van de 1ste zittijd is deels open, deels gesloten boek.

Het examen van de 2de zittijd is deels open, deels gesloten boek

Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.