Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Media, Design en IT
Communicatieonderzoek17316/3097/2324/1/61
Studiegids

Communicatieonderzoek

17316/3097/2324/1/61
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Bachelor in de communicatie, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • commerciële communicatie
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Van Assche Veerle
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2023 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

eerder ingeschreven voor Researchtechnieken _A EN simultaan te volgen met WS4 Communicatieonderzoek OF eerder ingeschreven voor WS4 Communicatieonderzoek.

Korte omschrijving

Hoeveel mensen drinken welke frisdranken? Wie surft er op het internet en waarom? Hoe tevreden zijn klanten over merk X? Dergelijke vragen zijn het uitgangspunt van Communicatieonderzoek. Eerst en vooral krijg je een aantal basisonderzoekstechnieken. Zo leer je oa een enquête opstellen, afnemen, verwerken en interpreteren.  Daarnaast verwerf je inzicht in verschillende onderzoekstechnieken die in de commerciële communicatie gebruikt worden.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Je zoekt via een gepaste zoekstrategie en in relevante informatiebronnen naar informatie m.b.t. een communicatietopic of (zelf)geformuleerd communicatie probleem. Je schat de waarde van de gevonden informatie in, analyseert kritisch en geeft de kern op zinvolle wijze weer met het oog op communicatieadvies.
Je evalueert met een kritisch oog de onderzoeksresultaten van bestaand onderzoek.
Je formuleert autonoom een communicatieprobleem en werkt mee aan het initiëren, plannen en uitvoeren van toegepast onderzoek rond communicatoren, kanalen, boodschappen of ontvangers, vertrekkend van een afgebakende opdracht. Je rapporteert hierover aan vakgenoten en leken.
Je doorloopt de verschillende stappen van de onderzoekscyclus van een eenvoudig toegepast communicatie onderzoek.
Je beschrijft verschillende onderzoeksmethoden die in de communicatiesector gebruikt worden.

Leerinhoud

  • Je verkent en oefent de verschillende stappen van de onderzoekscyclus (formuleren van een probleemstelling, operationaliseren, bepalen van een onderzoeksmethode, trekken van een steekproef,  kwantitatief en/of kwalitatief analyseren van data, formuleren van conclusies en beleidsaanbevelingen).
  • Je oefent de techniek van de survey grondig en leert hoe je surveyresultaten kan omzetten naar juiste,heldere en aantrekkelijke tabellen en grafieken met behulp van het dataverwerkingsprogramma Excel  
  • Je maakt kennis met de belangrijkste onderzoekstechnieken die door communicatieonderzoekers worden gebruikt. 






Studiematerialen (lijst)

Extra oefeningen via DigitapVerplicht
PowerPoint presentatiesVerplicht
Wat is onderzoek? Praktijkboek voor methoden en techniekenVerplicht
  • Auteur: Verhoeven, Nel

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges12,00 uren
Practicum en/of oefeningen12,00 uren
Werktijd buiten de contacturen54,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks75,00Kennis en inzicht in de leerstof worden getoetst in een schriftelijk examen dat bestaat uit een combinatie van theorievragen en oefeningen. Aanwezigheid tijdens de hoorcolleges is een belangrijke vereiste om de lesinhouden goed te kunnen begrijpen en om een geslaagd examen te kunnen afleggen. Tijdens deze colleges ligt immers veel nadruk op praktijkgerichte oefeningen.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)25,00Tijdens de les worden hands on oefeningen gemaakt op het trekken van grafieken en tabellen in Excel en het juist interpreteren van cijfers. Je maakt ook een afsluitende vaardigheidstoets om je kennis hieromtrent te testen.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks75,00Kennis en inzicht in de leerstof worden getoetst in een schriftelijk examen dat bestaat uit een combinatie van theorievragen en oefeningen. Aanwezigheid tijdens de hoorcolleges is een belangrijke vereiste om de lesinhouden goed te kunnen begrijpen en om een geslaagd examen te kunnen afleggen. Tijdens deze colleges ligt immers veel nadruk op praktijkgerichte oefeningen.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks25,00Test op het trekken van grafieken en tabellen in Excel

Toetsing (tekst)

Voor het onderdeel permanente evaluatie geldt: als je afwezig bent voor een (deel)examen buiten de afgebakende examenreeksen, kan je deze examenactiviteit inhalen op voorwaarde dat:
- Je jouw afwezigheid meldt via de module "Mijn afwezigheden" in Ibamaflex voor aanvang van het (deel)examen.
- Je dient je aanvraag voor een inhaalexamen tezamen met het nodige medisch attest in via de webmodule ‘Mijn afwezigheden’ in iBaMaFlex. Je doet dit binnen 2 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen. Indien de 2de kalenderdag een zaterdag, zondag, feest- of verlofdag is, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.
- Je maakt, binnen de 4 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen, zelf per e-mail een afspraak met de lector omtrent het tijdstip en de wijze waarop dit (deel)examen kan ingehaald worden.
Je kan slechts één (deel)examen per opleidingsonderdeel inhalen en daarvoor éénmaal een dergelijke afspraak maken. Ben je op die afspraak voor het inhaalexamen ook afwezig, dan kan je het (deel)examen niet meer inhalen.
Je dient het origineel geldig medisch attest te bewaren zodat dit in geval van onduidelijkheid alsnog kan worden opgevraagd.
Voldoe je niet aan de voorgaande voorwaarden, dan heb je geen recht op een inhaalexamen en krijg je bijgevolg 0 op dit (deel)examen.