Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Media, Design en IT
WS3 Communicatieplan17578/3097/2324/1/45
Studiegids

WS3 Communicatieplan

17578/3097/2324/1/45
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Bachelor in de communicatie, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • public relations en voorlichting
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 5 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Van Looveren Ilse
Andere co-titularis(sen): De Greef Rit, Spittaels Olaf, Verstraeten Bart
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Academiejaar
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2023 (Academiejaar)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit gedelibereerd/getolereerd).
Totale studietijd: 130,00 uren

Volgtijdelijkheid

eerder ingeschreven voor Researchtechnieken _A EN eerder ingeschreven voor Commerciële communicatie EN eerder ingeschreven voor Public Relations en voorlichting EN eerder ingeschreven voor Psychologie _A EN eerder ingeschreven voor Exploreer het communicatiewerkveld _A EN (simultaan te volgen met Communicatieonderzoek OF eerder ingeschreven voor Communicatieonderzoek) EN (simultaan te volgen met PR en reputatiemanagement OF eerder ingeschreven voor PR en reputatiemanagement) EN (simultaan te volgen met Communicatiepsychologie (PRV) OF eerder ingeschreven voor Communicatiepsychologie (PRV)).

Korte omschrijving

Systematisch werken is erg belangrijk in pr. Je geeft je communicatiebeleid weer in een communicatieplan. In deze workshop leer je in groep een communicatieprobleem analyseren en daarvoor voer je onderzoek uit en dat verwerk je met Excel. Op basis van de onderzoeksresultaten leer je een communicatieplan op te stellen. Dat communicatieplan presenteer je op een professionele manier voor een groep. Je hebt inzicht in het samenwerkingsproces dat je analyseert, organiseert, evalueert en optimaliseert.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Je formuleert autonoom een communicatieprobleem en werkt mee aan het initiëren, plannen en uitvoeren van toegepast onderzoek rond communicatoren, kanalen, boodschappen of ontvangers, vertrekkend van een afgebakende opdracht. Je rapporteert hierover aan vakgenoten en leken.
Je werkt mee aan de uitvoering van een eenvoudig toegepast communicatieonderzoek en helpt onderzoeksresultaten juist weer te geven en te interpreteren.
Je analyseert onderzoeksresultaten met behulp van Excel en geeft deze visueel weer.
Je drukt je correct uit in het Nederlands en gaat doelgericht met de Nederlandse taal om.
Je houdt een doelgerichte informatieve presentatie in correct Nederlands
Je werkt zelfstandig een geïntegreerd communicatieplan uit voor profit en social profit en voor private en overheidsorganisaties op basis van bekomen onderzoeksresultaten. Dit omvat het benoemen en indelen van doelstellingen, doelgroepen en publieksgroepen, het uitwerken van een strategie en het kiezen en creatief realiseren van gepaste communicatiemiddelen.
Je werkt een geïntegreerd communicatieplan uit voor profit of social profit of voor private en overheidsorganisaties op basis van verzamelde research of onderzoeksresultaten.
Je toetst de vraag van een opdrachtgever en vertaalt deze in een communicatieproject. Je organiseert dit project efficiënt en stuurt medewerkers en toeleveranciers aan.
Je stelt een projectplan op (incl SMART doelstellingen, GANT- grafiek, WBS, Risicoanalyse, samenwerkingscontract) en gebruikt dit als basis voor de organisatie van een groepswerk.
Je functioneert als efficiënt lid van een (multidisciplinair) team en bent daarbij kritisch voor het eigen en andermans werk. Je geeft je mening en standpunt met respect voor anderen. Je heb zicht op je eigen rol binnen de organisatie en past je aan wanneer dat wenselijk is.
Je reflecteert over het samenwerkingsproces en stuurt dit bij.
Je gaat gepast om met meningsverschillen en conflicten in de groep.
Je schat met regelmaat je eigen kennen en kunnen realistisch in en analyseert persoonlijke leerbehoeften. Je gaat op zoek naar (leer)kansen om de eigen competenties te verbreden en te verrijken.
Je reflecteert over persoonlijke sterke punten en verbeterpunten.
Je grijpt kansen om je competenties te verbreden en versterken binnen een gecontroleerde en vertrouwde context.

Leerinhoud

  • De studenten onderzoeken per groep studenten een communicatieprobleem en maken een communicatieplan om dat probleem op te lossen. Op het einde van het academiejaar presenteert elke groep het communicatieplan.  Daarnaast analyseert, organiseert, evalueert en optimaliseert elke student het samenwerkingsproces. 
  • Per facet maken ze toepassingen op de verschillende leerdoelen (zie OLR-leerdoelen). 
  • Een concrete omschrijving van de opdrachten en afspraken: zie Digitap.
  • Voor het facet informatica: de studenten kunnen gevorderde grafieken en draaitabellen maken. Ze kunnen gevorderde queries opstellen en db-functies hanteren. Ze kunnen met de logische functies (xxx.als() en als(), en(), of() ) opgaven oplossen en gebruiken o.a. in voorwaardelijke opmaak. Ze kunnen een mailmerge doen en cellen valideren.

Studiematerialen (lijst)

extra materiaal op DigitapVerplicht
StudiewijzerVerplicht
Cursus OLOD CommunicatieonderzoekVerplicht
  • Auteur: Van Looveren, I.
Cursus OLOD communicatiepsychologie: Deel 3 Appendix projectmanagementVerplicht
Cursus OLOD PR&Reputatiemanagement: Deel communicatieplanVerplicht
Digitap Cursus WS3 Communicatieplan “Cursus Informatica”Verplicht
Digitap Cursus WS3 Communicatieplan “handleiding”Verplicht
Digitap Cursus WS3 Communicatieplan “ppt-presentaties”Verplicht
Facet Communicatieonderzoek: Wat is onderzoek? Praktijkboek voor methoden en techniekenVerplicht
Digitap APVerplicht
  • Auteur: AP Hogeschool Antwerpen

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges12,00 uren
Practicum en/of oefeningen24,00 uren
Vormen van groepsleren24,00 uren
Werktijd buiten de contacturen70,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeProjectopdracht20,00PR&V
Meer detail in de studiewijzer op Digitap.
Eerste examenperiodeProjectopdracht20,00Communicatieonderzoek:
Meer details in de studiewijzer op Digitap.
Eerste examenperiodeReflectieopdracht permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)20,00Communicatiepsychologie: Reflectieopdrachten tijdens het academiejaar (mondeling en schriftelijk)
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00Informatica: Twee toetsmomenten: één tijdens het semester en één in de examenreeks
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)20,00Nederlands: Mondelinge presentaties
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeProjectopdracht20,00PR&V: Presentatie van een campagne
Tweede examenperiodeProjectopdracht20,00Communicatieonderzoek: Onderzoeksresultaten verwerken in Excel + onderzoekspresentatie
Tweede examenperiodeReflectieopdracht in de examenreeks20,00Communicatiepsychologie: Reflectieopdrachten (schriftelijk)
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00Nederlands: Mondelinge presentatie
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00Informatica: Eén toetsmoment tijdens de examenreeks

Toetsing (tekst)

Dit opleidingsonderdeel bestaat uit verschillende facetten:
- Public relations en voorlichting 20%
- Communicatieonderzoek 20%
- Communicatiepsychologie 20%
- Nederlands presentatie 20%
- Informatica 20%

Als de student in de eerste examenperiode voor dit opleidingsonderdeel als geheel niet slaagt, dan wordt het cijfer van het facet waarvoor de student ten minste 10 op 20 behaalde, overgedragen naar de tweede examenperiode (en kan de student het deelexamen/de deelexamens voor dit facet niet hernemen in de tweede examenperiode).
Facetten waarvoor de student in de eerste examenperiode in totaal minder dan 10 op 20 behaalde, herneemt hij in de tweede examenperiode.

Omwille van procesevaluatie zal een student die in eerste zit 3 keer afwezig is voor eenzelfde facet, een code ‘F’ van ‘Fail’ krijgen voor dit facet, wat resulteert in een Fail voor het gehele opleidingsonderdeel.
De student kan bijgevolg niet slagen voor de betrokken workshop in eerste zit.
Deze Fail heeft echter geen invloed op de resultaten die de student voor de resterende facetten binnen deze workshop verwerft.
Het cijfer van het facet/de facetten waarvoor de student ten minste 10 op 20 behaalde, wordt overgedragen naar de tweede examenperiode.
Voor de berekening van het percentage voor het gehele studiepakket aan opgenomen studiepunten wordt een Fail als eindresultaat voor een geheel opleidingsonderdeel, beschouwd als een 0.


Voor het onderdeel permanente evaluatie geldt: als je afwezig bent voor een (deel)examen buiten de afgebakende examenreeksen, kan je deze examenactiviteit inhalen op voorwaarde dat:
- Je jouw afwezigheid meldt via de module "Mijn afwezigheden" in Ibamaflex voor aanvang van het (deel)examen.
- Je dient je aanvraag voor een inhaalexamen tezamen met het nodige medisch attest in via de webmodule ‘Mijn afwezigheden’ in iBaMaFlex. Je doet dit binnen 2 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen. Indien de 2de kalenderdag een zaterdag, zondag, feest- of verlofdag is, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.
- Je maakt, binnen de 4 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen, zelf per e-mail een afspraak met de lector omtrent het tijdstip en de wijze waarop dit (deel)examen kan ingehaald worden.
Je kan slechts één (deel)examen per opleidingsonderdeel inhalen en daarvoor éénmaal een dergelijke afspraak maken. Ben je op die afspraak voor het inhaalexamen ook afwezig, dan kan je het (deel)examen niet meer inhalen.
Je dient het origineel geldig medisch attest te bewaren zodat dit in geval van onduidelijkheid alsnog kan worden opgevraagd.
Voldoe je niet aan de voorgaande voorwaarden, dan heb je geen recht op een inhaalexamen en krijg je bijgevolg 0 op dit (deel)examen.