Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Media, Design en IT
Digital skills25224/3097/2324/1/49
Studiegids

Digital skills

25224/3097/2324/1/49
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Bachelor in de communicatie, trajectschijf 3
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Orlent Indra
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2023 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

(eerder ingeschreven voor WS2 Actua in de media OF eerder ingeschreven voor WS2 Actua in de media) EN (eerder ingeschreven voor Communicatietraining Nederlands OF eerder ingeschreven voor Communicatietraining Nederlands) EN (eerder ingeschreven voor Reclame OF eerder ingeschreven voor PR en reputatiemanagement).

Korte omschrijving

In de huidige samenleving kan je als communicatieprofessional niet langer functioneren zonder de nodige digitale vaardigheden. Je moet in staat zijn om sociale media ook voor professionele doeleinden aan te wenden. In de cursus staan we stil bij de verschillende aspecten van de digitalisering. In een theoretisch gedeelte behandelen we onder meer hoe sociale media onze samenleving en het bedrijfsleven beïnvloeden. We evalueren enkele social mediacampagnes en beoordelen de goede en minder goede aspecten ervan. We hebben het verder over SEO, SEA en big data. In een praktisch luik neem de student zijn eigen social mediagebruik en netwerk onder de loep. Er wordt een aanbeveling gedaan rond het social mediaplan voor een bedrijf en aan een concrete post gewerkt.


OLR-Leerdoelen (lijst)

Je bouwt professionele interne en externe contacten op en onderhoudt ze. Je hanteert daarbij de gepaste taal, houding en omgangsvormen.
Je zet digitale vaardigheden in om te netwerken met mensen uit het vakgebied.
Je werkt zelfstandig een geïntegreerd communicatieplan uit voor profit en social profit en voor private en overheidsorganisaties op basis van bekomen onderzoeksresultaten. Dit omvat het benoemen en indelen van doelstellingen, doelgroepen en publieksgroepen, het uitwerken van een strategie en het kiezen en creatief realiseren van gepaste communicatiemiddelen.
Je stelt een digitalmedia campagneplan (contentplan) op, op basis van strategische doelstellingen van een klant.
Je creëert social media posts rekening houdend met bedrijfsidentiteit en communicatiedoelstellingen van de klant.

Leerinhoud

  • Geschiedenis van social media en internationaal kader.
  • Het digitale landschap.
  • Belangrijkste sociale media, overzicht en karakteristieken
  • Social media: hoe werkt het?
  • Social media en advertising
  • Wat karakteriseert een sterk digital media-campagneplan?
  • Social media en maatschappelijke effecten, reputatiemanagement, privacy/deontologie
  • Big Data
  • SEO en Google Analytics
  • Digitale media-actualiteit

Studiematerialen (lijst)

Eigen nota'sVerplicht
Presentaties powerpointVerplicht
Digitale mediaVerplicht

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges22,00 uren
Vormen van groepsleren2,00 uren
Werktijd buiten de contacturen54,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks50,00Kennis en inzicht worden getoetst in een schriftelijk/digitaal examen. Zie studiewijzer.
De evaluatie gebeurt op basis van de geziene leerstof tijdens de hoorcolleges en teksten die je zelf dient te verwerken.
Eerste examenperiodeReflectieopdracht permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)50,00Samen met een groep medestudenten lever je input voor de sociale media van een reële opdrachtgever. Je schrijft een reflectie waarin je je aandeel in deze communicatie toelicht, alsook een portfolio waarin je je eigen social mediagebruik en digitaal netwerkgedrag onder de loep neemt en evalueert. Deze reflecties kom je toelichten in een mondeling examen.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks50,00De punten van dit deelexamen worden overgedragen naar 2de zit als je er minstens 50% van de punten voor behaald hebt.

Kennis en inzicht worden getoetst in een schriftelijk/digitaal examen. Zie studiewijzer.
De evaluatie gebeurt op basis van de geziene leerstof tijdens de hoorcolleges en teksten die je zelf dient te verwerken.

Tweede examenperiodeReflectieopdracht permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)50,00De punten van dit deelexamen worden overgedragen naar 2de zit als je er minstens 50% van de punten voor behaald hebt.

Ook voor de tweede examenperiode lever je relevante input rond de sociale media van een reële opdrachtgever. Een briefing-document voor de opdracht in tweede zit kan bekomen worden bij de lector. Je schrijft een reflectie over je digitale voetafdruk waarin je je aandeel in deze communicatie toelicht, alsook een portfolio waarin je je eigen social media-gebruik en digitaal netwerkgedrag onder de loep neemt en evalueert. Deze reflecties kom je toelichten op een mondeling examen. Kennis en inzicht worden getoetst in een schriftelijk/digitaal examen.

Toetsing (tekst)

Voor het onderdeel permanente evaluatie geldt: als je afwezig bent voor een (deel)examen buiten de afgebakende examenreeksen, kan je deze examenactiviteit inhalen op voorwaarde dat:
- Je jouw afwezigheid meldt via de module "Mijn afwezigheden" in Ibamaflex voor aanvang van het (deel)examen.
- Je dient je aanvraag voor een inhaalexamen tezamen met het nodige medisch attest in via de webmodule ‘Mijn afwezigheden’ in iBaMaFlex. Je doet dit binnen 2 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen. Indien de 2de kalenderdag een zaterdag, zondag, feest- of verlofdag is, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.
- Je maakt, binnen de 4 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen, zelf per e-mail een afspraak met de lector omtrent het tijdstip en de wijze waarop dit (deel)examen kan ingehaald worden.
Je kan slechts één (deel)examen per opleidingsonderdeel inhalen en daarvoor éénmaal een dergelijke afspraak maken. Ben je op die afspraak voor het inhaalexamen ook afwezig, dan kan je het (deel)examen niet meer inhalen.
Je dient het origineel geldig medisch attest te bewaren zodat dit in geval van onduidelijkheid alsnog kan worden opgevraagd.
Voldoe je niet aan de voorgaande voorwaarden, dan heb je geen recht op een inhaalexamen en krijg je bijgevolg 0 op dit (deel)examen.