Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Food Quality Management /135370/3104/2324/1/32
Studiegids

Food Quality Management /1

35370/3104/2324/1/32
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Maerevoet Johan
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 02.10.2023 (1ste module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

eerder ingeschreven voor F&B Management/2.

Korte omschrijving

------------------------------------------------
Consumer Behavior & Quality Experience.
Quality.
Quality Assurance
------------------------------------------------
Jij. De verbruiker. De consument.
De wereld. Het aanbod. Het genot.
Consumeren. Consuminderen.
Kwaliteit.

Maar wat is kwaliteit? Hoe wordt het ervaren? En vooral: wordt het telkens opnieuw zo ervaren? Dat is alleszins de bedoeling. We ontdekken basisprincipes en volwaardige standaarden die daarbij ondersteunen. Duiken in die materie is misschien weggelegd voor ingenieurs, maar diëtisten kunnen al veel opsteken van snorkelen. Vaardigheden als inzicht verwerven, kritisch benoemen en verbetervoorstellen aanbrengen zullen erg waardevol blijken.
-------------------------------------------------
Quality Management in Food & Beverages.
-------------------------------------------------
We ontdekken het landschap van de voedingssector en staan tijdens de wandeling stil bij vragen als
"Wat is voedselkwaliteit?"
"Wat is voedselveiligheid?"
"Wat zijn goede productiepraktijken en goede hygiënepraktijken?"
"Wat is HACCP?"
"Wat is het autocontrolesysteem? Wat is traceerbaarheid? Wat is meldingsplicht?"
"Hoe is de warenwetgeving opgebouwd?"
" Hoe pakken we het allergenenmanagement aan?"
" Wat zijn bovenwettelijke regels en keurmerken?"
Maar bovenal proberen we een helicopterzicht te houden op de onderlinge verbanden.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Procesmatig/wetgeving
De student beschrijft de voornaamste systemen en technieken met betrekking tot kwaliteitsmanagement.
De student beschrijft de belangrijkste drijfveren voor consumentengedrag, aankoopbeslissing en consumptiehoeveelheid.
De student formuleert een eerste advies voor het opzetten van een kwaliteitssysteem met betrekking tot voeding.
De student toets een situatie af aan de betrokken wetgeving.
De student beoordeelt een kwaliteitssysteem.

Leerinhoud

INHOUD CURSUS FOOD QUALITY MANAGEMENT

HS.1: Het horecaproduct

HS.2: Tafelcultuur

HS.3: Smaakbeleving

HS.4: De kunst van het beïnvloeden

HS.5: Wat is kwaliteit?

HS.6: Kwaliteitszorg

HS.7: Kwaliteitsmanagement

HS.8: Warenwetgeving

HS.9: HACCP

HS.10: Allergenenmanagement

HS.11: Kwaliteit van de grondstoffen

HS.12: Kwaliteit van de bereidingen

HS.13: Speciale gasten

HS.14: Voedingsbeschouwingen

HS.15: Bewaartechnieken

HS.16: Additieven

HS.17: Het etiket van voedingsmiddelen

Studiematerialen (lijst)

(Cursus)materiaal van de lectorVerplicht
  • Auteur: Lector

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing1,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges24,00 uren
Werktijd buiten de contacturen53,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks80,00schriftelijk, gesloten boek
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00schriftelijk, gesloten boek (toepassingsvragen)
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks80,00schriftelijk, gesloten boek
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00schriftelijk, gesloten boek (toepassingsvragen)

Toetsing (tekst)

Op het examen wordt zowel kennis als vaardigheden getoetst: vooral kennis en inzichten en verbanden. Een beperkt aandeel betreft de toepassing ervan.

Meer details over de toetsing worden tijdens het verloop van de lessen aangegeven.

Zie ook meer info in studiewijzer op Digitap.