Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Veiligheid, ergonomie & hygiëne32197/3055/2324/1/66
Studiegids

Veiligheid, ergonomie & hygiëne

32197/3055/2324/1/66
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Thiel Daniel, Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Korte omschrijving

Het opleidingsonderdeel Veiligheid, ergonomie & hygiëne

  • behandelt de veiligheid, HACCP (voedselveiligheid) en ergonomische aspecten van een horecabedrijf. 
  • bereidt voor op het toepassen van de reglementering omtrent (voedsel)veiligheid en ergonomische aanbevelingen. 

OLR-Leerdoelen (lijst)

01: Dagelijkse werking: Handelt vanuit een actuele kennis van de horecasector en neemt verantwoordelijkheid op voor de  correcte dagelijkse werking van de eigen afdeling.  
De student beoordeelt en ontwerpt een (voedsel)veilige werkplek.
De student stelt de apparatuur af op het productieproces rekening houdend met productiviteit, ergonomie en (voedsel)veiligheid.
De student vergelijkt en beoordeelt de prijs/kwaliteit-verhouding van keukenapparatuur.
De student beoordeelt en ontwerpt een ergonomische werkplek.
De student analyseert en evalueert bestaande keukenplannen, duidt knelpunten aan en stelt oplossingen voor.
07: Professioneel werken en veiligheidsvoorschriften toepassen: Handelt volgens de hygiëne-, onderhouds-, veiligheids- en overige geldende wetgeving en waakt over de naleving ervan binnen de eigen afdeling. 
De student legt de belangrijkste wettelijke bepalingen omtrent hygiëne, autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht uit en past ze toe.
De student verklaart de in- en uitrusting van de keuken in functie van de geldende wetgeving.
De student verduidelijkt het verband tussen voedselverwerking, hygiëne, HACCP (volledige systeeem), hygiënemanagement en de daaraan verbonden kwaliteitsbeïnvloedende factoren.
De student stelt een (voedsel)veilig en ergonomisch preventiekader voor binnen een opgegeven context.
De student handelt curatief bij mogelijke ongevallen en doet voorstellen om deze te voorkomen.
De student beschrijft het verband tussen hygiënisch handelen en een voedselinfectie/besmetting, tussen veiligheidspreventie en arbeidsongevallen.
De student ontwikkelt een afvalbeheersingsplan voor een bestaande horecazaak.

Leerinhoud

Deel 1: Wegwijs in veiligheid, hygiëne en ergonomie
Veiligheid
Arbeidsongevallen in de horeca
Veiligheidsvoorschriften in de horeca
Hygiëne
Hygiënische valkuilen in de horeca
Onveilig voedsel is onacceptabel hoog
Ergonomie
Staande en zittende werkhouding
Tillen en dragen
Ergonomische werkplek in de horeca

Deel 2: Veilig handelen
Vormen van veiligeheid
Welzijnswet
Opstellen van risico-analyse
Preventiehiërarchie
Veiligheids- en gezondheidssignalering
Eerste hulp
Een brandveilige horecazaak
Digitale veiligheid

Deel 3: Hygiënisch handelen
GHP
Hygiëne tijdens het productieproces
FAVV
Voedselbereiding en MO
Controlebeheersing van MO
HACCP in de horeca
Afvalbeheersing- en verwerking
Ongediertebestrijding
Reinigen en desinfecteren

Deel 4: Ergonomisch handelen
Begrippen rond ergonomie
Codex Welzijn op het werk
Ergonomische indicatoren
MSA
Preventie

Studiematerialen (lijst)

lesmateriaal op digitapVerplicht
OpdrachtenbladVerplicht
Cursus SyllabusVerplicht

Studiematerialen (tekst): Verplicht

  • Eigen cursusmateriaal
  • PowerPointpresentaties via het leerplatform

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges12,00 uren
Practicum en/of oefeningen12,00 uren
Werktijd buiten de contacturen52,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken40,00
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks60,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks60,00
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken40,00De opdrachten van de eerste examenkans kunnen herwerkt/aangepast worden en ingediend tijdens het examen