Academiejaar
2023-24
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Thiel Daniel, Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Het opleidingsonderdeel Veiligheid, ergonomie & hygiëne
- behandelt de veiligheid, HACCP (voedselveiligheid) en ergonomische aspecten van een horecabedrijf.
- bereidt voor op het toepassen van de reglementering omtrent (voedsel)veiligheid en ergonomische aanbevelingen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
01: Dagelijkse werking: Handelt vanuit een actuele kennis van de horecasector en neemt verantwoordelijkheid op voor de correcte dagelijkse werking van de eigen afdeling.
De student beoordeelt en ontwerpt een (voedsel)veilige werkplek. |
De student stelt de apparatuur af op het productieproces rekening houdend met productiviteit, ergonomie en (voedsel)veiligheid. |
De student vergelijkt en beoordeelt de prijs/kwaliteit-verhouding van keukenapparatuur. |
De student beoordeelt en ontwerpt een ergonomische werkplek. |
De student analyseert en evalueert bestaande keukenplannen, duidt knelpunten aan en stelt oplossingen voor. |
07: Professioneel werken en veiligheidsvoorschriften toepassen: Handelt volgens de hygiëne-, onderhouds-, veiligheids- en overige geldende wetgeving en waakt over de naleving ervan binnen de eigen afdeling.
De student legt de belangrijkste wettelijke bepalingen omtrent hygiëne, autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht uit en past ze toe.
|
De student verklaart de in- en uitrusting van de keuken in functie van de geldende wetgeving. |
De student verduidelijkt het verband tussen voedselverwerking, hygiëne, HACCP (volledige systeeem), hygiënemanagement en de daaraan verbonden kwaliteitsbeïnvloedende factoren. |
De student stelt een (voedsel)veilig en ergonomisch preventiekader voor binnen een opgegeven context. |
De student handelt curatief bij mogelijke ongevallen en doet voorstellen om deze te voorkomen. |
De student beschrijft het verband tussen hygiënisch handelen en een voedselinfectie/besmetting, tussen veiligheidspreventie en arbeidsongevallen. |
De student ontwikkelt een afvalbeheersingsplan voor een bestaande horecazaak. |
Leerinhoud
Deel 1: Wegwijs in veiligheid, hygiëne en ergonomie
Veiligheid
Arbeidsongevallen in de horeca
Veiligheidsvoorschriften in de horeca
Hygiëne
Hygiënische valkuilen in de horeca
Onveilig voedsel is onacceptabel hoog
Ergonomie
Staande en zittende werkhouding
Tillen en dragen
Ergonomische werkplek in de horeca
Deel 2: Veilig handelen
Vormen van veiligeheid
Welzijnswet
Opstellen van risico-analyse
Preventiehiërarchie
Veiligheids- en gezondheidssignalering
Eerste hulp
Een brandveilige horecazaak
Digitale veiligheid
Deel 3: Hygiënisch handelen
GHP
Hygiëne tijdens het productieproces
FAVV
Voedselbereiding en MO
Controlebeheersing van MO
HACCP in de horeca
Afvalbeheersing- en verwerking
Ongediertebestrijding
Reinigen en desinfecteren
Deel 4: Ergonomisch handelen
Begrippen rond ergonomie
Codex Welzijn op het werk
Ergonomische indicatoren
MSA
Preventie
Studiematerialen (lijst)
lesmateriaal op digitapVerplicht OpdrachtenbladVerplicht Cursus SyllabusVerplicht Studiematerialen (tekst): Verplicht
- Eigen cursusmateriaal
- PowerPointpresentaties via het leerplatform
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 40,00 | |
Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 60,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 60,00 | |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 40,00 | De opdrachten van de eerste examenkans kunnen herwerkt/aangepast worden en ingediend tijdens het examen |