Academiejaar
2023-24
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
4 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Thiel Daniel, Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 104,00 uren
Korte omschrijving
Het opleidingsonderdeel Food production behandelt organisatorische en beheersaspecten van voedingsproductie.
Je leert een evenwichtig voedingsaanbod ontwikkelen rekening houdend met trends, wettelijke bepalingen, conservering en technologische aspecten van de voedselverwerking.
Verder bestudeer je enkele industriële productiemethodes en zoek je een antwoord op de vraag hoe jij deze technieken kan implementeren in jouw LoReCa-visie.
OLR-Leerdoelen (lijst)
01: Dagelijkse werking: Handelt vanuit een actuele kennis van de horecasector en neemt verantwoordelijkheid op voor de correcte dagelijkse werking van de eigen afdeling.
De student verklaart het gedrag van voedingsmiddelen of ingrediënten tijdens de bereiding en bewaring
|
De student toont het belang van duurzame voedselproductie aan. |
De student selecteert de juiste keukenapparatuur en klein keukenmaterieel voor de realisatie van gerechten. |
De student onderscheidt de verschillende basisfonds, -sausen, soepen en bereidingstechnieken van elkaar in functie van een vooropgesteld menu. |
03: Aanbod afdeling samenstellen: Stelt een evenwichtig, kwalitatief en commercieel rendabel aanbod samen binnen de eigen afdeling.
De student verklaart de keuze van de gebruikte ingrediënten en grondstoffen en verwerkt voedingsmiddelen op correcte wijze in een receptuur.
|
De student stelt eenvoudige en gevarieerde gerechten samen, bereidt de verschillende componenten en creëert en presenteert hiermee een aangepast assortiment. |
De student selecteert de verschillende gamma's van voedingsmiddelen in functie van het aanbod. |
07: Professioneel werken en veiligheidsvoorschriften toepassen: Handelt volgens de hygiëne-, onderhouds-, veiligheids- en overige geldende wetgeving en waakt over de naleving ervan binnen de eigen afdeling.
De student verklaart de belangrijkste wettelijke bepalingen omtrent gebruikte ingrediënten en grondstoffen en past ze toe bij de verwerking, bewaring en verpakking van voedingsmiddelen in een gegeven situatie
|
De student beoordeelt labels, etiketten en verpakkingen. |
De student ontwikkelt een voedingsetiket voor eenvoudige gerechten. |
Leerinhoud
Deel 1: Wegwijs in de voedselproductie
Duurzame voedselproductie: voedsel van de toekomst
Ontwikkelingen in de voedingsindustrie: convenience
Het keukenteam
Hulpmiddelen, apparatuur en klein keukenmateriaal
Deel 2: Keukentechnologie
Keukenfonds
Soepen
Sauzen
Bindmiddelen
Basisbereidingstechnieken
Deel 3: Voedingsmiddelentechnologie
Labels en etiketten
Groenten en fruit
Vis-, schaal- en schelpdieren
Vlees, wild en gevogelte
Kruiden en specerijen
Eénheidbewerkingen in de voedselindustrie
Bewaarmethodes in de voedselindustrie
Technologische aspecten bij verwerking van voedingsmiddelen
Verpakkingstechnieken
Studiematerialen (lijst)
lesmateriaal op digitapVerplicht
OpdrachtenbladVerplicht
Cursus SyllabusVerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
- Eigen cursusmateriaal door de lector ter beschikking gesteld in de vorm van een reader via Universitas te verkrijgen of via het elektronisch leerplatform verspreid
- PowerPointpresentaties via leerplatform
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 30,00 | |
Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 70,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 30,00 | De opdracht van de eerste examenkans kan herwerkt/aangepast worden en ingediend tijdens het examen |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 70,00 | |