Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Food production32199/3055/2324/1/37
Studiegids

Food production

32199/3055/2324/1/37
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 4 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Thiel Daniel, Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 104,00 uren

Korte omschrijving

Het opleidingsonderdeel Food production behandelt organisatorische en beheersaspecten van voedingsproductie.
Je leert een evenwichtig voedingsaanbod ontwikkelen rekening houdend met trends, wettelijke bepalingen, conservering en technologische aspecten van de voedselverwerking.

Verder bestudeer je enkele industriële productiemethodes en zoek je een antwoord op de vraag hoe jij deze technieken kan implementeren in jouw LoReCa-visie.

OLR-Leerdoelen (lijst)

01: Dagelijkse werking: Handelt vanuit een actuele kennis van de horecasector en neemt verantwoordelijkheid op voor de  correcte dagelijkse werking van de eigen afdeling.  
De student verklaart het gedrag van voedingsmiddelen of ingrediënten tijdens de bereiding en bewaring
De student toont het belang van duurzame voedselproductie aan.
De student selecteert de juiste keukenapparatuur en klein keukenmaterieel voor de realisatie van gerechten.
De student onderscheidt de verschillende basisfonds, -sausen, soepen en bereidingstechnieken van elkaar in functie van een vooropgesteld menu.
03: Aanbod afdeling samenstellen: Stelt een evenwichtig, kwalitatief en commercieel rendabel aanbod samen binnen de eigen afdeling. 
De student verklaart de keuze van de gebruikte ingrediënten en grondstoffen en verwerkt voedingsmiddelen op correcte wijze in een receptuur.
De student stelt eenvoudige en gevarieerde gerechten samen, bereidt de verschillende componenten en creëert en presenteert hiermee een aangepast assortiment.
De student selecteert de verschillende gamma's van voedingsmiddelen in functie van het aanbod.
07: Professioneel werken en veiligheidsvoorschriften toepassen: Handelt volgens de hygiëne-, onderhouds-, veiligheids- en overige geldende wetgeving en waakt over de naleving ervan binnen de eigen afdeling. 
De student verklaart de belangrijkste wettelijke bepalingen omtrent gebruikte ingrediënten en grondstoffen en past ze toe bij de verwerking, bewaring en verpakking van voedingsmiddelen in een gegeven situatie
De student beoordeelt labels, etiketten en verpakkingen.
De student ontwikkelt een voedingsetiket voor eenvoudige gerechten.

Leerinhoud

Deel 1: Wegwijs in de voedselproductie
Duurzame voedselproductie: voedsel van de toekomst
Ontwikkelingen in de voedingsindustrie: convenience
Het keukenteam
Hulpmiddelen, apparatuur en klein keukenmateriaal

Deel 2: Keukentechnologie
Keukenfonds
Soepen
Sauzen
Bindmiddelen
Basisbereidingstechnieken

Deel 3: Voedingsmiddelentechnologie
Labels en etiketten
Groenten en fruit
Vis-, schaal- en schelpdieren
Vlees, wild en gevogelte
Kruiden en specerijen
Eénheidbewerkingen in de voedselindustrie
Bewaarmethodes in de voedselindustrie
Technologische aspecten bij verwerking van voedingsmiddelen
Verpakkingstechnieken










Studiematerialen (lijst)

lesmateriaal op digitapVerplicht
OpdrachtenbladVerplicht
Cursus SyllabusVerplicht

Studiematerialen (tekst): Verplicht

  • Eigen cursusmateriaal door de lector ter beschikking gesteld in de vorm van een reader via Universitas te verkrijgen of via het elektronisch leerplatform verspreid
  • PowerPointpresentaties via leerplatform

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges18,00 uren
Practicum en/of oefeningen14,00 uren
Werktijd buiten de contacturen70,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken30,00
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks70,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken30,00De opdracht van de eerste examenkans kan herwerkt/aangepast worden en ingediend tijdens het examen
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks70,00