Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Basiskennis wijnen en dranken 32200/3055/2324/1/71
Studiegids

Basiskennis wijnen en dranken 

32200/3055/2324/1/71
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): De Bruyn Stephane, Simons Mark, Van Steenkiste Baptiste, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Korte omschrijving

Binnen het opleidingsonderdeel Basiskennis wijnen & dranken

  • wordt in grote lijnen de productie van wijnen en andere dranken behandeld;
  • leren studenten dranken analyseren en evalueren;
  • wordt het marktaanbod dranken bestudeerd;
  • leert de student op basis van de trends verantwoord wijnen en dranken inkopen en verkopen.

OLR-Leerdoelen (lijst)

03: Aanbod afdeling samenstellen: Stelt een evenwichtig, kwalitatief en commercieel rendabel aanbod samen binnen de eigen afdeling. 
De student degusteert en evalueert wijnen en dranken volgens de systematisch aangeleerde techniek
De student doet een voorstel tot inkopen van wijnen en andere dranken aangepast aan de behoeften van de horecazaak
04: Gasten/klanten informeren en adviseren: Informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met diens individuele wensen en behoeften en gebruikmakend van de gepaste verkooptechnieken. 
De student omschrijft hoe druiven en andere basisingrediënten gekweekt worden voor de productie van dranken
De student omschrijft hoe verschillende wijnen tot stand komen en verklaart elke stap in het productieproces
De student omschrijft hoe verschillende bieren tot stand komen en verklaart elke stap in het productieproces
De student somt de verschillende stappen in het distillatieproces op en verklaart ze
De student benoemt de verschillende technieken voor de rijping van wijnen en dranken en verklaart het effect ervan op het eindproduct
De student doet suggesties voor wijnen en dranken aan gasten tijdens hun bezoek aan de horecazaak
De student benoemt de belangrijkste wijnlanden, wijnregio's, gebruikte druivenrassen en resulterende wijnstijlen
De student benoemt de verschillende termen op het etiket, schrijft ze correct en verklaart ze

Leerinhoud

Drankproductie

  • het telen van druiven en andere grondstoffen om dranken te produceren
  • de productie van stille wijnen, schuimwijnen, versterkte droge en zoete wijnen, niet versterkte zoete wijnen
  • de productie van bier
  • de techniek van het distilleren
  • de rijping van wijnen en andere dranken

Wijnproducenten

  • inleiding tot de belangrijkste wijnlanden en wijnregio's, de gebruikte druivenrassen en resulterende wijnstijlen

Evalueren van dranken

  • De taal van het etiket
  • het degusteren van dranken

Verantwoord inkopen en verkopen van dranken

Studiematerialen (lijst)

(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht
  • Auteur: lector

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Verplichte handboek:

  • Al het studiemateriaal wordt door de docent ter beschikking gesteld in de vorm van een cursustekst, PPT of andere bronnen via het electronisch leerplatform van de school.

Aanbevolen en interessante literatuur:




Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges20,00 uren
Practicum en/of oefeningen4,00 uren
Werktijd buiten de contacturen52,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks100,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks100,00