Academiejaar
2023-24
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
4 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Steenkiste Baptiste, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 45,00
Korte omschrijving
Het opleidingsonderdeel Gastronomie
- behandelt het professioneel degusteren en analyseren van wijnen, dranken en (deel)gerechten/voedselproducten.
- bereidt voor op het analyseren, interpreteren en vervolgens mondeling en schriftelijk communiceren/rapporteren over de smaak van wijn, dranken en gerechten alsook de combinatie tussen beide onderdelen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
03: Aanbod afdeling samenstellen: Stelt een evenwichtig, kwalitatief en commercieel rendabel aanbod samen binnen de eigen afdeling.
| De student beveelt de passende wijnen en andere dranken aan voor een bestaand menu van minimum 7 gangen en verantwoordt grondig de gemaakte keuzes
|
| De student stelt een speciaal gelegenheidsmenu op bestaande uit minimum 7 gangen, beveelt bijpassende wijnen en andere dranken aan en verantwoordt grondig de gemaakte keuzes
|
13R: Versnijdings- bereidings- en serveertechnieken toepassen: Voert zaalversnijdingen en -bereidingen uit en past serveertechnieken toe volgens de regels van de etiquette. De gegradueerde superviseert het team bij deze werkzaamheden.
| De student voert zaalversnijdingen uit volgens de regels van de etiquette. De student superviseert het team
|
| De student voert zaalbereidingen uit volgens de regels van de etiquette. De student superviseert het team
|
| De student past serveertechnieken toe volgens de regels van de etiquette
|
14R: Drankenkennis etaleren, en meertalig vakjargon gebruiken: Degusteert, herkent en beoordeelt dranken. Bespreekt en verklaart de elementen die de stijl, de kwaliteit en de commerciële waarde gebruikmakend van het vakjargon in meerdere talen.
| De student degusteert wijnen professioneel analytisch; beschrijft en omschrijft de aanwezige onderdelen
|
| De student analyseert wijnen, herkent ze naar geografische herkomst, gebruikte druivensoort(en), gebruikte grondstoffen, productiemethode, ondergane behandelingen, leeftijd en jaargang,...
|
| De student degusteert professioneel analytisch voedingsmiddelen, beschrijft ze, omschrijft ze, herkent ze, en kan ze benoemen
|
| De student beschrijft en omschrijft de smaakcomponenten van voedingsmiddelen, herkent ze en wijst ze thuis
|
| De student degusteert professioneel analytisch wijnen en andere dranken in combinatie met het analyseren van gerechten, interpreteert en beoordeelt de samenhang tussen beide
|
| De student etaleert zijn drankenkennis in meerdere talen (schriftelijk)
|
| De student degusteert gedistilleerde dranken professioneel analytisch en beschrijft en omschrijft de aanwezige onderdelen
|
Leerinhoud
- Professioneel analytisch degusteren van wijnen
- Het analyseren en het herkennen van wijnen en het thuiswijzen van de gebruikte druivensoort(en), productiemethode, ondergane behandelingen, herkomst, ...
- Professioneel analytisch degusteren van sterk alcoholische dranken
- Het analyseren en het herkennen van sterke dranken en het thuiswijzen van de gebruikte basisgrondstof(fen), stijl binnen de desbetreffende categorie, herkomst, leeftijd
- Professioneel analytisch degusteren van voedingsmiddelen, het herkennen, benoemen en thuiswijzen ervan
- Analytisch degusteren van wijnen en andere dranken in combinatie met gerecht(en) en het analyseren, interpreteren en beoordelen over de samenhang tussen beide
- Invloed van culturele context op smaak
- Voedsel, drank en identiteit
- Evolutie in smaak
- Het geheugen in relatie tot voeding en drank
Studiematerialen (lijst)
Cursus SyllabusVerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
Verplicht:
Syllabus aangereikt door de docent
Aanbevolen (verschillende web- en blogs):
www.decanter.com
www.wijnkanaal.be
www.foodforthought.com
www.kurkdroog.be
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 50,00 | degusteertechnieken |
| Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 30,00 | Zaalversnijdingen en - bereidingen en serveertechnieken |
| Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie) | 20,00 | degusteertechnieken (10%), zaalversnijdigen en - bereidingen en serveertechnieken (10%) |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 100,00 | degusteertechnieken (60%), zaalversnijdigen en - bereidingen en serveertechnieken (40%) |