Academiejaar
2023-24
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
5 studiepunten
Co-titularis(sen): Simons Mark, Van Steenkiste Baptiste, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 130,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 50,00
Korte omschrijving
Het opleidingsonderdeel bereidt studenten voor om wijnen en dranken professioneel en diepgaand te evalueren en te beoordelen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
14R: Drankenkennis etaleren, en meertalig vakjargon gebruiken: Degusteert, herkent en beoordeelt dranken. Bespreekt en verklaart de elementen die de stijl, de kwaliteit en de commerciële waarde gebruikmakend van het vakjargon in meerdere talen.
| De student benoemt en omschrijft de geografische ligging van wijnlanden, wijngebieden en herkomstbenamingen
|
| De student benoemt en omschrijft de klimaat- en weersomstandigheden in wijnlanden, wijnregio's en herkomstbenamingen
|
| De student omschrijft en verklaart welke factoren in het verleden geleid hebben tot het al dan niet succesvol zijn op de markt voor wijnlanden, wijngebieden en herkomstbenamingen
|
| De student benoemt de belangrijkste druivenrassen die in een land, regio of herkomstbenaming gebruikt worden en omschrijft de typische kenmerken van deze druiven in relatie tot te resulterende wijnstijlen
|
| De student geeft weer welke wetgeving van toepassing is voor een land, wijnregio of herkomstbenaming en kan dit verklaren
|
| De student kan informatie die voorkomt op een etiket van wijnen en andere dranken gedetailleerd verklaren
|
| De student benoemt en verklaart alle stappen in het productieproces van bier en geeft telkens voorbeelden van biermerken die in de desbetreffende categorie thuishoren
|
| De student de basisingrediënten die gebruikt worden om sterke dranken te bereiden en omschrijft en verklaart het proces van verwerking ervan
|
| De student benoemt elke stap in het distillatieproces en omschrijft en verklaart telkens welke processen plaatsvinden tijdens de verschillende fasen
|
| De student omschrijft de verschillende categorieën van niet-alcoholische dranken zoals waters, limonades en fruitsappen en verklaart waarin deze verschillen
|
| De student benoemt alle vormen van recipiënten waarin de rijping van dranken kan plaatsvinden en verklaart welke factoren de keuze voor een bepaald recipiënt en rijpingsduur bepalen
|
| De student degusteert en evalueert wijnen en dranken volgens de systematisch aangeleerde techniek
|
| De student analyseert dranken, bepaalt en verklaart welke factoren tot de geleverde stijl geleid hebben
|
| De student etaleert zijn drankenkennis in meerdere talen [schriftelijk].
|
Leerinhoud
Wijnkennis
- landen en regio's en hun geografische ligging met bijhorende geologie, ampelografie, klimaat en weer, verleden-heden en toekomst van deze regio's, wetgeving en etikettering
- Wijnen uit de Europese Unie
- Wijnen uit het Afrikaanse continent
- Wijnen uit Australazië
- Wijnen uit Midden- en Zuid-Amerika
- Wijnen uit Noord-Amerika en Canada
Drankenkennis:
- Gedetailleerde kennis over de gebruikte ingrediënten, de verwerking voor en tijdens het produceren van het basisproduct, de rijping en afwerking + botteling
- Niet-alcoholische dranken
- Gedistilleerde dranken
- Bieren
Degusteren en evalueren van wijnen en dranken
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.VerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
Verplichte literatuur:
Cursusteksten aangereikt door de docent
Aanbevolen literatuur:
Johnson, H. & Robinson, J., Wijnatlas (6e ed. of recenter), 2010 (of recenter), Spectrum, 400p.
Aanbevolen online platformen:
•https://www.thedrinksbusiness.com
•www.decanter.com
•www.justdrinks.com
•https://www.wijnkennis.be
•http://www.wijnkanaal.be
•https://www.bkwine.com
•https://www.winesofargentina.org
•... en zoveel meer zal jullie tijdens de lessen meegegeven worden
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 80,00 | 20% op wijn en 80% op dranken |
| Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie) | 20,00 | 20% op wijn en 80% op dranken |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 100,00 | 20% op wijn en 80% op dranken |