Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Werkplekleren A32204/3055/2324/1/13
Studiegids

Werkplekleren A

32204/3055/2324/1/13
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 10 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): De Bruyn Stephane, Simons Mark, Van Thiel Daniel, Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Academiejaar
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 260,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 275,00

Korte omschrijving

Het OLOD Werkplekleren A behandelt de courante basisvaardigheden binnen de logies-, restaurant-, en cateringsector.

De studenten zonder vooropleiding 'hotel' leren eerst de basiscompetenties aan bij CVO Vitant. Hiervoor schrijft de student bijkomend en afzonderlijk in bij het desbetreffende CVO.

De competenties die aangebracht worden zijn deze die bereikt moeten zijn op het einde van het tweede leerjaar van de tweede graad in het secundair hotelonderwijs.

Het OLOD Werkplekleren A bereidt voor op het OLOD Werkplekleren binnen de afstudeerrichtingen Logies-, Restaurant of Cateringmanagement.

OLR-Leerdoelen (lijst)

01: Dagelijkse werking: Handelt vanuit een actuele kennis van de horecasector en neemt verantwoordelijkheid op voor de  correcte dagelijkse werking van de eigen afdeling.  
De student handelt vanuit een actuele kennis van de horecasector en neemt verantwoordelijkheid op voor de correcte dagelijkse werking van de eigen afdeling.
05: Verhuur/verkoop afdeling in kaart brengen en een leven lang leren: Brengt de verhuur/verkoop van producten en diensten binnen de eigen afdeling in kaart. Op basis van ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen, stuurt de gegradueerde bij in overleg met het management.
De student analyseert het bedrijf of specifieke afdeling en brengt hierbij relevante parameters in kaart.
07: Professioneel werken en veiligheidsvoorschriften toepassen: Handelt volgens de hygiëne-, onderhouds-, veiligheids- en overige geldende wetgeving en waakt over de naleving ervan binnen de eigen afdeling. 
De student handelt volgens de hygiëne-, onderhouds-, veiligheids- en overige geldende wetgeving binnen de eigen afdeling.
11: In team werken: Werkt teamgericht in een interculturele en/of multidisciplinaire beroepsomgeving. De gegradueerde plant de operationele werkzaamheden van het team en stuurt bij.
De student werkt teamgericht in een interculturele en/of multidisciplinaire beroepsomgeving.
12: Meertalig functioneel communiceren: Communiceert functioneel met gasten, klanten, leveranciers en collega's in een interculturele en meertalige context. 
De student communiceert functioneel met gasten, klanten, leveranciers en collega's in een interculturele en meertalige context.

Leerinhoud

Zie document aangereikt tijdens de eerste les bij CVO Vitant.

Studiematerialen (lijst)

Overeenkomst werkpleklerenVerplicht
  • Auteur: AP Hogeschool
Reglement werkpleklerenVerplicht
  • Auteur: AP Hogeschool
Studiewijzer (beschikbaar via Digitap)Verplicht

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Document Werkplekleren + de in te vullen contracten voor het Werkplekleren.

Het benodigde studiemateriaal wordt tijdens de eerste les aan de student voorgesteld.

Het studiemateriaal dat door de docent ter beschikking gesteld wordt zal via het elektronisch leerplatform  tijdens aan de student bezorgd worden.

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Werkplekleren en/of stage190,00 uren
  • Opmerking: De studenten zonder vooropleiding hotel volgen de module "Basistechnieken koken en opdienen", hetgeen overeenstemt met de competenties die bereikt worden op het einde van het tweede leerjaar van de tweede graad in het secundair hotelonderwijs.
Werktijd buiten de contacturen70,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeReflectieopdracht eenmalig tijdens de lesweken25,00Zie studiewijzer voor meer info over de evaluatie en afspraken.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken25,00Zie studiewijzer voor meer info over de evaluatie en afspraken.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeReflectieopdracht eenmalig tijdens de lesweken25,00Zie studiewijzer voor meer info over de evaluatie en afspraken.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken25,00Zie studiewijzer voor meer info over de evaluatie en afspraken.
Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodePraktijkbeoordeling in een professionele context50,00Zie studiewijzer voor meer info over de evaluatie en afspraken.