Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
GEZ vakinhoud III.1 Menuleer theorie36717/3035/2324/1/44
Studiegids

GEZ vakinhoud III.1 Menuleer theorie

36717/3035/2324/1/44
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, trajectschijf 2
    Keuzeoptie:
    • Gezondheidsopvoeding
In andere opleidingen:
  • Educatieve bachelor secundair onderwijs (1 onderwijsvak, Antwerpen) als GEZ vakinhoud III.1 Menuleer theorie
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Seghers Annemie
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2023 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit gedelibereerd/getolereerd).
Totale studietijd: 75,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Interactie: taal ontwikkelen
gebruikt vakterminologie correct en adequaat in diverse opdrachten en contexten, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
hanteert essentiële ICT tools correct, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Licht theoretische kaders toe, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Beheerst vakgerelateerde basiskennis en -vaardigheden, bij in complexiteit toenemende contexten, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Demonstreert vakmanschap, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Past de vakgerelateerde basisprincipes, theoretische kaders en experimenten correct toe in gevarieerde opdrachten en contexten, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Attitude: engagement
Toont betrokkenheid, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Attitude: goesting
Toont de ambitie om zelfstandig of in groepsverband zijn kwaliteiten in te zetten, handelen/denken bij te sturen om onderwijsgerelateerde taken tot een goed einde te brengen, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud

Leerinhoud

Gezondheidsopvoeding vakinhoud III.1 Menuleer theorie

- Opstellen van een maaltijd en dag- en weekmenu’s volgens de principes van de menuleer.
- Berekenen en interpreteren van voedingswaarden
- Bespreking van menu’s volgens het nationaal voedingsvoorlichtingsmodel.
- Recepten bekijken vanuit een wetenschappelijk en/of economisch en/of cultureel en/of ethisch oogpunt rekening gebaseerd op productkennis en kwaliteitskenmerken

Studiematerialen (lijst)

StudiewijzerVerplicht
Witte mantelschort met logo van de school en wit haarnetjeVerplicht€ 40,00
Cursus leidraadVerplicht
  • Auteur: A. SEGHERS
Belgische voedingsmiddelentabel: Nubel 7de editie 2022Verplicht€ 14,00
  • Auteur: NUBEL vzw
KookookVerplicht€ 25,00
  • Auteur: Irene van Blommestein, Annelène van Eijndhoven en JOSé VAN MIL
Ons VoedselVerplicht€ 45,00
  • Auteur: Frans M. de Jong
Receptenleer, processen en techniekenVerplicht€ 60,00
  • Auteur: J.G. van Eden, W.J.Gerritsen, T.F. Visser, A.Van de Zedde

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges9,00 uren
  • Duur: Semester
Practicum en/of oefeningen9,00 uren
Werktijd buiten de contacturen57,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks50,00Schriftelijk examen 120 minuten.
Eerste examenperiodeProjectopdracht50,00In te dienen op de afgesproken deadline.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks50,00Schriftelijk examen 120 minuten
Tweede examenperiodeProjectopdracht50,00In te dienen op de afgesproken deadline.

Toetsing (tekst)

De student wordt beoordeeld op basis van de vooropgestelde competenties, leerdoelen, lesdoelen en beheersingsniveaus.
Deze lesdoelen en beheersingsniveaus staan in detail omschreven in de bij de ECTS-fiche/het OLOD behorende studiewijzer. De beoordeling/toetsing ervan gebeurt op basis van alle richtlijnen vermeld in deze studiewijzer.