Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Media, Design en IT
Creative lab: foto & video38164/3097/2324/1/17
Studiegids

Creative lab: foto & video

38164/3097/2324/1/17
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Bachelor in de communicatie, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Mermans Sandra
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2023 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

(simultaan te volgen met Research skills OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Research skills) EN (simultaan te volgen met Personal & professional skills OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Personal & professional skills) EN (simultaan te volgen met Actua & trends 1 OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Actua & trends 1) EN (simultaan te volgen met Medialandschap OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Medialandschap).

Korte omschrijving

Al vanaf je allereerste schooljaar leer je lezen en schrijven. Met woorden. Maar 93% van al onze communicatie is non-verbaal, en over beelden leer je nagenoeg niets! Bij elke vorm van communicatie komen er nochtans beelden kijken. De hedendaagse communicatieprofessional moet deze beelden niet alleen kunnen lezen, maar ze ook zelf maken en optimaliseren. In deze lessen leer je de basistechnieken van foto, video en audio en leer je een concept om te zetten naar een script en een storyboard. Je maakt zelf foto's en korte videoproducties.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Je bedenkt en ontwikkelt een creatief visueel concept of format. Je hebt kennis van beeldopbouw en beheerst de basistechnieken van fotografie, AV, lay-out en grafische vormgeving om eenvoudige visuele communicatiemiddelen zelf te creëren. Voor complexere taken werk je efficiënt samen met specialisten.
Je begrijpt hoe beelden functioneren in het proces van visuele communicatie.
Je produceert foto's en video's in een opgedragen beeldformaat die technisch kwalitatief zijn op vlak van belichting, focus en witbalans.
Je produceert foto's en videobeelden met beeldgrootes en composities die het verhaal functioneel ondersteunen en visueel aantrekkelijk maken.
Je produceert verstaanbare audio-opnames zonder storende bijgeluiden en ruis in een opgedragen audioformaat met een gemiddeld opnamevolume tussen -12 en -6 dB.
Je zet een concept om naar een scenario, script en storyboard in functie van het daaropvolgende productieproces.
Je implementeert foto's tot een begrijpelijk, samenhangend verhaal in een fotopresentatie en/of video.
Je monteert video- en audio-opnames tot een begrijpelijk, samenhangend verhaal en exporteert dit in een opgedragen beeldformaat.
Je hebt kennis van de mogelijkheden en meerwaarde die beeldtaal kan bieden aan je foto's en video's.
Je hebt een basiskennis van de werking van opnameapparatuur zoals smartphones, DSLR- camera's, geluidsrecorders en statieven.
Je kunt oplossingsgericht werken als er zich vormelijke of technische problemen voordoen.

Leerinhoud

  • basis opnametechnieken met een audiorecorder
  • basis video opnametechnieken en fotografie technieken met een DSLR, een Smartphone en een systeemcamera
  • basis montagetechnieken in Premiere
  • beeldtaal
  • basis storytelling
  • oefeningen op het uitwerken van een concept naar een script en een storyboard
  • fotografie en video opdrachten

Studiematerialen (lijst)

Adobe Creative CloudVerplicht

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges12,00 uren
Practicum en/of oefeningen10,00 uren
Werktijd buiten de contacturen56,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)50,00opdracht tijdens productieweek - zie de studiewijzer.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)50,00opdrachten tijdens de lesweken - zie studiewijzer
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks100,00Meer details in de studiewijzer op Digitap en in studiewijzer productieweek

Toetsing (tekst)

Voor het onderdeel permanente evaluatie geldt: als je afwezig bent voor een (deel)examen buiten de afgebakende examenreeksen, kan je deze examenactiviteit inhalen op voorwaarde dat:
- Je jouw afwezigheid meldt via de module "Mijn afwezigheden" in Ibamaflex  voor aanvang van het (deel)examen.
- Je dient je aanvraag voor een inhaalexamen tezamen met het nodige medisch attest in via de webmodule ‘Mijn afwezigheden’ in iBaMaFlex. Je doet dit binnen 2 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen. Indien de 2de kalenderdag een zaterdag, zondag, feest- of verlofdag is, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.
- Je maakt, binnen de 4 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen, zelf per e-mail een afspraak met de lector omtrent het tijdstip en de wijze waarop dit (deel)examen kan ingehaald worden.
Je kan slechts één (deel)examen per opleidingsonderdeel inhalen en daarvoor éénmaal een dergelijke afspraak maken. Ben je op die afspraak voor het inhaalexamen ook afwezig, dan kan je het (deel)examen niet meer inhalen.
Je dient het origineel geldig medisch attest te bewaren zodat dit in geval van onduidelijkheid alsnog kan worden opgevraagd.
Voldoe je niet aan de voorgaande voorwaarden, dan heb je geen recht op een inhaalexamen en krijg je bijgevolg 0 op dit (deel)examen.

De beoordeling van dit opleidingsonderdeel bestaat uit 2 deelexamens:

50% vaardigheidstoets: productieweek
50% vaardigheidstoets: opdrachten tijdens de lesweken
 
Als de student in de eerste examenperiode voor dit opleidingsonderdeel als geheel niet slaagt, dan wordt het cijfer van het deelexamen waarvoor de student ten minste 10 op 20 behaalde, overgedragen naar de tweede examenperiode (en kan de student het deelexamen/de deelexamens voor dit deelexamen niet hernemen in de tweede examenperiode). Deelexamens waarvoor de student in de eerste examenperiode in totaal minder dan 10 op 20 behaalde, herneemt hij in de tweede examenperiode.