Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Media, Design en IT
Research skills38168/3097/2324/1/56
Studiegids

Research skills

38168/3097/2324/1/56
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Bachelor in de communicatie, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): De Greef Rit, Van Looveren Ilse
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Academiejaar
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2023 (Academiejaar)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

(simultaan te volgen met Communicatie-essentials OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Communicatie-essentials) EN (simultaan te volgen met Marketing & basis economie OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Marketing & basis economie) EN (simultaan te volgen met Corporate Communication OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Corporate Communication) EN (simultaan te volgen met Medialandschap OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Medialandschap) EN (simultaan te volgen met Taallab: Nederlands OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Taallab: Nederlands) EN (simultaan te volgen met Personal & professional skills OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Personal & professional skills) EN (simultaan te volgen met Creative lab: design & lay-out OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Creative lab: design & lay-out) EN (simultaan te volgen met Creative lab: foto & video OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Creative lab: foto & video) EN (simultaan te volgen met Actua & trends 1 OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Actua & trends 1).

Korte omschrijving

Steeds meer bedrijven verwachten van hun werknemers dat ze met Excel kunnen werken en statistische gegevens kunnen verwerken met Excel. Logisch dus dat je de basis van Excel en van statistiek onder de knie hebt.

Tijdens de lessen leer je stap voor stap de Exceltoepassingen die onmisbaar zijn in het communicatiewerkveld.

Daarnaast verwacht het werkveld dat je gericht informatie kan zoeken en verwerken in verslagen en rapporten. Tijdens de lessen leer je hoe je snel relevante informatie moet zoeken, kritisch moet beoordelen en er op een correcte manier naar moet refereren.  

OLR-Leerdoelen (lijst)

Je zoekt via een gepaste zoekstrategie en in relevante informatiebronnen naar informatie m.b.t. een communicatietopic of (zelf)geformuleerd communicatie probleem. Je schat de waarde van de gevonden informatie in, analyseert kritisch en geeft de kern op zinvolle wijze weer met het oog op communicatieadvies.
Je beoordeelt informatiebronnen op hun betrouwbaarheid.
Je formuleert de probleemstelling voor een communicatievraagstuk.
Je refereert aan bronnen op een correcte manier.
Je selecteert de geschikte methoden om primaire data te vinden via een search engine en databases.
Je voert eenvoudige onderzoekshandelingen uit in Excel.
Je beheerst de basismodaliteiten van Excel.
Je gebruikt Excel om snel data te visualiseren.
Je beoordeelt informatiebronnen op hun relevantie.
Je vindt informatie in vakliteratuur, via vakorganisaties en academische bronnen.

Leerinhoud

EXCEL
Basis Excel:
gegevens invoeren, wijzigen
map bewaren, ophalen, wijzigen
met formules/functies werken, wiskundige en logische operatoren
relatieve, gemengde en absolute celadressen
formules kopiëren
selectie maken, kolommen /rijen verbergen, toevoegen, verwijderen, blokkeren
cellen wissen, verwijderen, toevoegen
cellen opmaken, voorwaardelijke opmaak, pagina-instelling
cellen kopiëren, verplaatsen, intelligent kopiëren
grafieken aanmaken, wijzigen

Basis statistiek met Excel:
met percentages werken
inleiding beschrijvende statistiek
centrum- en spreidingsmaten bij niet gegroepeerde gegevens
centrum- en spreidingsmaten bij gegroepeerde gegevens
correlatie en normale verdeling

Database met Excel: inleiding, sorteren, (geavanceerd) filteren, db-functies
Draaitabellen aanmaken, wijzigen

Daarnaast maak je kennis met vakliteratuur en zoek je gericht informatie die je in een paper verwerkt met de juiste bronvermelding. 

- APA bronvermelding 

- vakliteratuur 

- gericht relevante bronnen zoeken 

- bronnen kritisch beoordelen en selecteren 

- formuleren van een probleemstelling 

- opstellen van een researchverslag 

Studiematerialen (lijst)

DigitapVerplicht
Powerpoint-presentatiesVerplicht

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges24,00 uren
Practicum en/of oefeningen4,00 uren
Vormen van groepsleren3,00 uren
Werktijd buiten de contacturen47,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks50,00Excel : Openboek digitaal examen (60') in de vorm van meerkeuzevragen met giscorrectie. Je mag daarvoor je boeken, cursussen en andere notities gebruiken en je mag tijdens het examen Excel gebruiken.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)25,00Opdracht Excel tijdens productieweek 2 en 3 (25%) - zie studiewijzers productieweken
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)25,00Opdracht bronnen tijdens productieweek 1 en 2 (25%) - zie studiewijzers productieweken
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets eenmalig tijdens de lesweken75,00Excel : Openboek digitaal examen (60') in de vorm van meerkeuzevragen met giscorrectie. Je mag daarvoor je boeken, cursussen en andere notities gebruiken en je mag tijdens het examen Excel gebruiken.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks25,00Vaardigheidstoets bronnen -> zie studiewijzers productieweken1 & 2

Toetsing (tekst)

Voor het onderdeel permanente evaluatie geldt: als je afwezig bent voor een (deel)examen buiten de afgebakende examenreeksen, kan je deze examenactiviteit inhalen op voorwaarde dat:
- Je jouw afwezigheid meldt via de module "Mijn afwezigheden" in Ibamaflex  voor aanvang van het (deel)examen.
- Je dient je aanvraag voor een inhaalexamen tezamen met het nodige medisch attest in via de webmodule ‘Mijn afwezigheden’ in iBaMaFlex. Je doet dit binnen 2 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen. Indien de 2de kalenderdag een zaterdag, zondag, feest- of verlofdag is, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.
- Je maakt, binnen de 4 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen, zelf per e-mail een afspraak met de lector omtrent het tijdstip en de wijze waarop dit (deel)examen kan ingehaald worden.
Je kan slechts één (deel)examen per opleidingsonderdeel inhalen en daarvoor éénmaal een dergelijke afspraak maken. Ben je op die afspraak voor het inhaalexamen ook afwezig, dan kan je het (deel)examen niet meer inhalen.
Je dient het origineel geldig medisch attest te bewaren zodat dit in geval van onduidelijkheid alsnog kan worden opgevraagd.
Voldoe je niet aan de voorgaande voorwaarden, dan heb je geen recht op een inhaalexamen en krijg je bijgevolg 0 op dit (deel)examen.

De beoordeling van dit opleidingsonderdeel bestaat uit 3 deelexamens:

50% kennistoets
25% vaardigheidstoets opdracht excel
25% vaardigheidstoets opdracht bronnen

Als de student in de eerste examenperiode voor dit opleidingsonderdeel als geheel niet slaagt, dan wordt het cijfer van het deelexamen waarvoor de student ten minste 10 op 20 behaalde, overgedragen naar de tweede examenperiode (en kan de student het deelexamen/de deelexamens voor dit deelexamen niet hernemen in de tweede examenperiode). Deelexamens waarvoor de student in de eerste examenperiode in totaal minder dan 10 op 20 behaalde, herneemt hij in de tweede examenperiode.