Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Media, Design en IT
Actua & trends 238173/3097/2324/1/32
Studiegids

Actua & trends 2

38173/3097/2324/1/32
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Bachelor in de communicatie, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Orlent Indra
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2024 (2de semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

(simultaan te volgen met Research skills OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Research skills) EN (simultaan te volgen met Brand communication OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Brand communication) EN (simultaan te volgen met Taallab: professioneel communiceren OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Taallab: professioneel communiceren) EN (simultaan te volgen met Communicatiestrategie OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Communicatiestrategie) EN (simultaan te volgen met Digital media skills OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Digital media skills) EN (simultaan te volgen met Taallab: Engels 2 OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Taallab: Engels 2) EN (simultaan te volgen met Personal & professional skills OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Personal & professional skills).

Korte omschrijving

We gaan verder waar Actua en Trends I stopte. Zijn we effectief wereldburgers? Hier zijn meerdere aspecten aan verbonden. We focussen op interculturaliteit, inclusiviteit, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid, en onderzoeken de impact én rol van communicatie op deze domeinen.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Je hebt zicht op de maatschappelijke context waarbinnen communicatie plaatsvindt, kan de maatschappelijke en juridische implicaties van communicatie-vormen en -uitingen inschatten en handelt volgens de professionele ethiek.
Je hebt inzicht in het denken en gedrag van diverse doelgroepen.
Je beschrijft de impact en de complexiteit van de diversiteit in de samenleving.
Je bespreekt modellen voor cultuur en interculturele communicatie.
Je bespreekt de principes van wereldburgerschap.
Je hanteert een dynamisch cultuurbegrip.
Je demonstreert de eigenschappen van maatschappelijk verantwoorde communicatie.
Je herkent media-effecten op mens en samenleving.
Je kadert communicatie-evoluties binnen de maatschappij.
Je herkent authentiek communiceren.
Je produceert maatschappelijk relevante boodschappen met aandacht voor inclusie en diversiteit.
Je beschrijft de impact van het bedrijfsleven op de samenleving.

Leerinhoud

Vertrekkende vanuit de actualiteit en de hete hangijzers in het maatschappelijk debat, nemen we de principes voor waarachtig wereldburgerschap onder de loep. Dit impliceert stilstaan bij het belang van duurzaamheid, net zoals bij de impact en complexiteit van diversiteit in onze samenleving. We maken kennis met de verschillende cultuurdimensies en modellen voor (interculturele) communicatie. We hebben het over media-effecten, en daaruit volgend principes van maatschappelijk verantwoorde communicatie.

De rol die het bedrijfsleven hierin speelt is nauwelijks te onderschatten, dus ook MVO, CSR, ESG en purpose marketing komen aan bod. In de productieweek brengen we dit in de praktijk en creëren we zelf maatschappelijk relevante boodschappen met aandacht voor inclusie en diversiteit.

Deze cursus gaat verder waar Actua & Trends I stopte. 

Studiematerialen (lijst)

Digitap: tekstenVerplicht
PowerpointVerplicht
StudiewijzerVerplicht
Eigen nota'sVerplicht

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges20,00 uren
Practicum en/of oefeningen8,00 uren
Werktijd buiten de contacturen50,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks80,00Kennis- en inzichtstoets met open en meerkeuzevragen. Zie studiewijzer.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)20,00Opdracht tijdens de productieweek. Zie studiewijzer.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks80,00Kennis- en inzichtstoets met open en multiplechoicevragen. Op die laatste is giscorrectie van toepassing. Zie studiewijzer.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00Meet de vaardigheid van de student rond de aangeboden thema's

Toetsing (tekst)

Voor het onderdeel permanente evaluatie geldt: als je afwezig bent voor een (deel)examen buiten de afgebakende examenreeksen, kan je deze examenactiviteit inhalen op voorwaarde dat:
- Je jouw afwezigheid meldt via de module "Mijn afwezigheden" in Ibamaflex voor aanvang van het (deel)examen.
- Je dient je aanvraag voor een inhaalexamen tezamen met het nodige medisch attest in via de webmodule ‘Mijn afwezigheden’ in iBaMaFlex. Je doet dit binnen 2 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen. Indien de 2de kalenderdag een zaterdag, zondag, feest- of verlofdag is, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.
- Je maakt, binnen de 4 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen, zelf per e-mail een afspraak met de lector omtrent het tijdstip en de wijze waarop dit (deel)examen kan ingehaald worden.
Je kan slechts één (deel)examen per opleidingsonderdeel inhalen en daarvoor éénmaal een dergelijke afspraak maken. Ben je op die afspraak voor het inhaalexamen ook afwezig, dan kan je het (deel)examen niet meer inhalen.
Je dient het origineel geldig medisch attest te bewaren zodat dit in geval van onduidelijkheid alsnog kan worden opgevraagd.
Voldoe je niet aan de voorgaande voorwaarden, dan heb je geen recht op een inhaalexamen en krijg je bijgevolg 0 op dit (deel)examen.

De beoordeling van dit opleidingsonderdeel bestaat uit 2 deelexamens:

80% kennistoets
20% vaardigheidstoets

Als de student in de eerste examenperiode voor dit opleidingsonderdeel als geheel niet slaagt, dan wordt het cijfer van het deelexamen waarvoor de student ten minste 10 op 20 behaalde, overgedragen naar de tweede examenperiode (en kan de student het deelexamen/de deelexamens voor dit deelexamen niet hernemen in de tweede examenperiode). Deelexamens waarvoor de student in de eerste examenperiode in totaal minder dan 10 op 20 behaalde, herneemt hij in de tweede examenperiode.