Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Media, Design en IT
Taallab: professioneel communiceren38174/3097/2324/1/66
Studiegids

Taallab: professioneel communiceren

38174/3097/2324/1/66
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Bachelor in de communicatie, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Mols Vera
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2024 (2de semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

(simultaan te volgen met Research skills OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Research skills) EN (simultaan te volgen met Actua & trends 2 OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Actua & trends 2) EN (simultaan te volgen met Communicatiestrategie OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Communicatiestrategie) EN (simultaan te volgen met Digital media skills OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Digital media skills) EN (simultaan te volgen met Brand communication OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Brand communication) EN (simultaan te volgen met Taallab: Engels 2 OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Taallab: Engels 2) EN (simultaan te volgen met Taallab: Frans 2 OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Taallab: Frans 2) EN (simultaan te volgen met Personal & professional skills OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Personal & professional skills) EN (simultaan te volgen met Creative lab: visual storytelling OF geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Creative lab: visual storytelling).

Korte omschrijving

In het taallab professioneel communiceren komt doelgericht schrijven in gebalde, adequate, ondubbelzinnige taal aan bod. De nadruk ligt op overtuigende teksten (nog niet te complex) in verschillend formaten. Voor online teksten, bv. webteksten, gebruik je SEO-proof termen. Ook is er ruimte voor uitgebreidere teksten. Je geeft informatieve en persuasieve presentaties. Je leert de basisprincipes van vergaderen en notuleren. Je breidt je woordenschat verder uit.

Begincompetenties (tekst)

  • Je kent de basisprincipes van spelling en correct schrijven.
  • Je beheerst de belangrijkste presentatietechnieken.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Je schrijft vlotte, correcte en goed gestructureerde Nederlandstalige informatieve en persuasieve communicatieboodschappen waarbij de invalshoek, de inhoud, de opbouw, de woordkeuze en de toon passen bij het medium, de boodschap en de doelgroep.
Je schrijft vlotte, toegankelijke en gevarieerde professionele teksten.
Je schrijft ontvangergerichte en gestructureerde persuasieve teksten.
Je gebruikt creatieve technieken om je teksten stopping power te geven.
Je hanteert de basisprincipes van webgericht schrijven.
Je schrijft consistent met een gegeven tone of voice.
Je past je taal aan aan het gekozen format.
Je hanteert nieuw verworven communicatiespecifieke woordenschat.
Je vat een vergadering samen in een gepast notulentype.
Je drukt je correct uit in het Nederlands en gaat doelgericht met de Nederlandse taal om.
Je houdt een doeltreffende persuasieve presentatie.
Je bouwt professionele interne en externe contacten op en onderhoudt ze. Je hanteert daarbij de gepaste taal, houding en omgangsvormen.
Je neemt op een efficiënte manier deel aan een professionele vergadering.

Leerinhoud

  • uitbreiding woordenschat relevant voor de communicatiesector
  • webteksten, e-nieuwsbrief, socialemediaberichten
  • persuasief schrijven
  • schrijfstijl: helder, actief, beknopt en aantrekkelijk formuleren, structuur en samenhang
  • basiselementen van verschillende notulentypes, notulen gestructureerd en neutraal opmaken
  • pitch, uitspraak, presentatie- en argumentatietechnieken
  • vergaderetiquette, actief luisteren, vergaderrollen, argumenteren
  • praktijkoefeningen tijdens productieweek 3 en 4: zie studiewijzer

Studiematerialen (lijst)

Presentaties powerpointVerplicht
SyllabusVerplicht
Breid je woordenschat uitVerplicht
  • Auteur: Liesbet De Vuyst / Danielle De Smet
Schaaf je schrijfstijl bijVerplicht€ 19,99
  • Auteur: Liesbet De Vuyst / Danielle De Smet
Scherp je spreekstijl aanVerplicht
  • Auteur: Liesbet De Vuyst & Danielle De Smet
Spijker je spelling bijVerplicht€ 14,99
  • Auteur: Liesbet De Vuyst / Danielle De Smet
Fris je grammatica opAanbevolen
  • Auteur: Liesbet De Vuyst / Danielle De Smet

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges30,00 uren
Practicum en/of oefeningen6,00 uren
Werktijd buiten de contacturen42,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks50,00Voor het schriftelijk examen geldt volgende regeling: per dt-fout verlies je 10% van de totaalscore.
De cijfers worden overgedragen naar tweede zittijd indien de student op het examen 50% of meer behaalt.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken30,00informatieve presentatie: 10%, persuasieve presentatie en hand-out: 20%,
Voor de schriftelijke opdrachten geldt volgende regeling: per dt-fout verlies je 10% van de totaalscore. De cijfers worden overgedragen naar tweede zittijd indien de student voor alle opdrachten van permanente evaluatie samen 50% of meer behaalt.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)10,00Opdracht: zie studiewijzer productieweek 4.Voor de schriftelijke opdracht geldt volgende regeling: per d/t-fout verlies je 10% van de totaalscore.De cijfers worden overgedragen naar tweede zittijd indien de student op dit onderdeel 50% of meer behaalt.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks50,00Voor het schriftelijk examen geldt volgende regeling: per dt-fout verlies je 10% van de totaalscore.
Wie in eerste zittijd een onvoldoende behaalde voor het examen, herneemt het examen in tweede zittijd. Voor wie in eerste zittijd slaagde voor het examen, worden de cijfers overgedragen.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks30,00Voor de schriftelijke opdrachten geldt volgende regeling: per d/t-fout verlies je 10% van de totaalscore.
Wie in eerste zittijd een onvoldoende behaalde voor permanente evaluatie, herneemt alle opdrachten tijdens het examenmoment van tweede zittijd. Voor wie in de eerste zittijd slaagde voor permanente evaluatie, worden de cijfers overgedragen.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks10,00Opdracht: zie studiewijzer productieweek 4.
Voor de schriftelijke opdracht geldt volgende regeling: per d/t-fout verlies je 10% van de totaalscore.
Wie in de eerste zittijd een onvoldoende behaalde, herneemt de opdracht tijdens het examenmoment van tweede zittijd. Voor wie in de eerste zittijd slaagde, worden de cijfers overgedragen.
Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)10,00Opdracht tijdens productieweek 3: zie studiewijzer.Vergaderen en notuleren: voor de schriftelijke opdracht geldt volgende regeling: per dt-fout verlies je 10% van de totaalscore. Dit onderdeel is niet herhaalbaar. Er is dus overdracht van de punten naar tweede zittijd.

Toetsing (tekst)

Voor het onderdeel permanente evaluatie geldt: als je afwezig bent voor een (deel)examen buiten de afgebakende examenreeksen, kan je deze examenactiviteit inhalen op voorwaarde dat:
- Je jouw afwezigheid meldt via de module "Mijn afwezigheden" in Ibamaflex voor aanvang van het (deel)examen.
- Je dient je aanvraag voor een inhaalexamen tezamen met het nodige medisch attest in via de webmodule ‘Mijn afwezigheden’ in iBaMaFlex. Je doet dit binnen 2 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen. Indien de 2de kalenderdag een zaterdag, zondag, feest- of verlofdag is, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.
- Je maakt, binnen de 4 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen, zelf per e-mail een afspraak met de lector omtrent het tijdstip en de wijze waarop dit (deel)examen kan ingehaald worden.
Je kan slechts één (deel)examen per opleidingsonderdeel inhalen en daarvoor éénmaal een dergelijke afspraak maken. Ben je op die afspraak voor het inhaalexamen ook afwezig, dan kan je het (deel)examen niet meer inhalen.
Je dient het origineel geldig medisch attest te bewaren zodat dit in geval van onduidelijkheid alsnog kan worden opgevraagd.
Voldoe je niet aan de voorgaande voorwaarden, dan heb je geen recht op een inhaalexamen en krijg je bijgevolg 0 op dit (deel)examen.

De beoordeling van dit opleidingsonderdeel bestaat uit 4 deelexamens:

50% kennistoets
30% vaardigheidstoets (eenmalig)
10% vaardigheidstoets (productieweek 3)
10% vaardigheidstoets (productieweek 4)

Als de student in de eerste examenperiode voor dit opleidingsonderdeel als geheel niet slaagt, dan wordt het cijfer van het deelexamen waarvoor de student ten minste 10 op 20 behaalde, overgedragen naar de tweede examenperiode (en kan de student het deelexamen/de deelexamens voor dit deelexamen niet hernemen in de tweede examenperiode). Deelexamens waarvoor de student in de eerste examenperiode in totaal minder dan 10 op 20 behaalde, herneemt hij in de tweede examenperiode, behalve voor de vaardigheidstoets in productieweek 3. Dat cijfer geldt voor zittijd 1 én 2.