Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
GEZ vakinhoud III.1 Menuleer theorie36717/3040/2324/1/09
Studiegids

GEZ vakinhoud III.1 Menuleer theorie

36717/3040/2324/1/09
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Educatieve bachelor secundair onderwijs (1 onderwijsvak, Antwerpen)
    Keuzeoptie:
    • Gezondheidsopvoeding
In andere opleidingen:
  • Educatieve bachelor in het secundair onderwijs als GEZ vakinhoud III.1 Menuleer theorie
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2023 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit gedelibereerd).
Totale studietijd: 75,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Interactie: taal ontwikkelen
gebruikt vakterminologie correct en adequaat in diverse opdrachten en contexten, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
hanteert essentiële ICT tools correct, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Licht theoretische kaders toe, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Beheerst vakgerelateerde basiskennis en -vaardigheden, bij in complexiteit toenemende contexten, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Past de vakgerelateerde basisprincipes, theoretische kaders en experimenten correct toe in gevarieerde opdrachten en contexten, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Demonstreert vakmanschap, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Attitude: engagement
Toont betrokkenheid, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Attitude: goesting
Toont de ambitie om zelfstandig of in groepsverband zijn kwaliteiten in te zetten, handelen/denken bij te sturen om onderwijsgerelateerde taken tot een goed einde te brengen, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud

Leerinhoud

Gezondheidsopvoeding vakinhoud III.1 Menuleer theorie
- Opstellen van een maaltijd en dag- en weekmenu’s volgens de principes van de menuleer.
- Berekenen en interpreteren van voedingswaarden
- Bespreking van menu’s volgens het nationaal voedingsvoorlichtingsmodel.
- Recepten bekijken vanuit een wetenschappelijk en/of economisch en/of cultureel en/of ethisch oogpunt rekening gebaseerd op productkennis en kwaliteitskenmerken

Studiematerialen (lijst)

Studiewijzer beschikbaar op DigitapVerplicht
Witte mantelschort met logo van de school en wit haarnetjeVerplicht€ 40,00
Cursus leidraadVerplicht
  • Auteur: A. SEGHERS
Receptenleer, processen en techniekenVerplicht€ 60,00
  • Auteur: J.G. van Eden, W.J.Gerritsen, T.F. Visser, A.Van de Zedde

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges4,00 uren
Practicum en/of oefeningen9,00 uren
Werktijd buiten de contacturen62,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks40,00
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)20,00
Eerste examenperiodeProjectopdracht40,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks50,00
Tweede examenperiodeProjectopdracht50,00