Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
GEZ vakinhoud III.2 Menuleer praktijk36718/3312/2425/1/22
Studiegids

GEZ vakinhoud III.2 Menuleer praktijk

36718/3312/2425/1/22
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Educatieve bachelor secundair onderwijs (1 onderwijsvak, Antwerpen)
    Keuzeoptie:
    • Gezondheidsopvoeding
In andere opleidingen:
  • Educatieve bachelor in het secundair onderwijs als GEZ vakinhoud III.2 Menuleer praktijk
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Seghers Annemie
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2024 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit gedelibereerd).
Totale studietijd: 71,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Bespreek met je lector welke lessen je best aanwezig bent en welke lessen je autonoom met de leerinhouden aan de slag kan gaan.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Interactie: taal ontwikkelen
gebruikt vakterminologie correct en adequaat in diverse opdrachten en contexten, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
hanteert essentiële ICT tools correct, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Licht theoretische kaders toe, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Beheerst vakgerelateerde basiskennis en -vaardigheden, bij in complexiteit toenemende contexten, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Past de vakgerelateerde basisprincipes, theoretische kaders en experimenten correct toe in gevarieerde opdrachten en contexten, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Demonstreert vakmanschap, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Attitude: engagement
Toont betrokkenheid, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud
Attitude: goesting
Toont de ambitie om zelfstandig of in groepsverband zijn kwaliteiten in te zetten, handelen/denken bij te sturen om onderwijsgerelateerde taken tot een goed einde te brengen, voor dit opleidingsonderdeel/de aangereikte inhoud

Leerinhoud


Gezondheidsopvoeding vakinhoud III.2 Menuleer praktijk
Praktijk:
- Correct uitschrijven van receptenfiches
- Opstellen van een boodschappenlijst in functie van een klas-/schoolcontext.
- Inoefenen van kooktechnieken met aandacht voor specifieke aandachtspunten zoals o.a. juiste keuze van materieel en materiaal, oog voor afwerking.
- Respecteren van de HACCP-regels
- Observatieopdracht bij een lunch in een hotelschool.
- Organiseren van het bereiden van een maaltijd binnen een vooraf afgesproken tijdsbestek.
- Optreden als een verantwoordelijk teamlid van een vakwerkgroep gezondheidsopvoeding.

Studiematerialen (lijst)

StudiewijzerVerplicht
Cursus leidraadVerplicht
  • Auteur: A. SEGHERS
Praktijkuniform gezondheidsopvoedingVerplicht€ 65,00
Receptenleer, processen en techniekenVerplicht€ 60,00
  • Auteur: J.G. van Eden, W.J.Gerritsen, T.F. Visser, A.Van de Zedde

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Practicum en/of oefeningen8,00 uren
Vormen van groepsleren4,00 uren
Werktijd buiten de contacturen59,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeProjectopdracht30,00
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks50,00
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)20,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeProjectopdracht40,00
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks60,00