Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Veiligheid, ergonomie & hygiëne32197/3327/2425/1/45
Studiegids

Veiligheid, ergonomie & hygiëne

32197/3327/2425/1/45
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Korte omschrijving

Het opleidingsonderdeel Veiligheid, ergonomie & hygiëne

  • behandelt de veiligheid, HACCP (voedselveiligheid) en ergonomische aspecten van een horecabedrijf. 
  • bereidt voor op het toepassen van de reglementering omtrent (voedsel)veiligheid en ergonomische aanbevelingen. 

OLR-Leerdoelen (lijst)

Je staat in voor het naleven van de veiligheidsvoorschriften in de eigen afdeling rekening houdend met de geldende wetgeving en met het oog op duurzaamheid.
Je analyseert en evalueert bestaande keukenplannen, duidt knelpunten aan en stelt oplossingen voor.
Je beoordeelt en optimaliseert een (voedsel)veilige werkplek binnen de geldende HACCP-wetgeving.
Je beoordeelt en optimaliseert een ergonomische werkplek binnen de geldende welzijnswet.
Je doet voorstellen om mogelijke ongevallen te voorkomen.
Je legt de belangrijkste wettelijke bepalingen omtrent hygiëne, autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht uit en past ze toe aan de hand van casussen.
Je legt het verband uit tussen hygiënisch handelen en een voedselinfectie/besmetting, tussen veiligheidspreventie en arbeidsongevallen, tussen MSA en ergonomisch werken.
Je ontleedt mogelijke ongevallen die zich in horecasituaties kunnen voorvallen.
Je ontwikkelt een afvalbeheersingsplan voor een horecazaak.
Je stelt de apparatuur af op het productieproces rekening houdend met productiviteit, ergonomie en (voedsel)veiligheid.
Je stelt een (voedsel)veilig en ergonomisch preventiekader voor binnen een opgegeven context.
Je realiseert duurzame oplossingen ten aanzien van problemen.
Je vergelijkt en beoordeelt de prijs/kwaliteit-verhouding van duurzame keukeninrichting en -apparatuur.

Leerinhoud

Deel 1: Wegwijs in veiligheid, hygiëne en ergonomie

*Veiligheid
*Arbeidsongevallen in de horeca
*Veiligheidsvoorschriften in de horeca
*Hygiëne
*Hygiënische valkuilen in de horeca
*Onveilig voedsel is onacceptabel hoog
*Ergonomie
*Staande en zittende werkhouding
*Tillen en dragen
*Ergonomische werkplek in de horeca

Deel 2: Veilig handelen

*Vormen van veiligheid
*Welzijnswet
*Opstellen van risico-analyse
*Preventiehiërarchie
*Veiligheids- en gezondheidssignalering
*Eerste hulp
*Een brandveilige horecazaak
*Digitale veiligheid

Deel 3: Hygiënisch handelen

*GHP
*Hygiëne tijdens het productieproces
*FAVV
*Voedselbereiding en MO
*Controlebeheersing van MO
*HACCP in de horeca
*Afvalbeheersing- en verwerking
*Ongediertebestrijding
*Reinigen en desinfecteren

Deel 4: Ergonomisch handelen

*Begrippen rond ergonomie
*Codex Welzijn op het werk
*Ergonomische indicatoren
*MSA
*Preventie

Studiematerialen (lijst)

lesmateriaal op digitapVerplicht
OpdrachtenbladVerplicht
Powerpoints op digitapVerplicht
Praktische oefeningenVerplicht
Cursus SyllabusVerplicht

Studiematerialen (tekst): Verplicht

  • Cursus van de lector die via Universitas ter beschikking wordt gesteld 
  • PowerPointpresentaties via digitap
  • Oefenmateriaal via digitap
  • Opdrachten voor permanente evaluatie via digitap

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges12,00 uren
Practicum en/of oefeningen12,00 uren
Werktijd buiten de contacturen52,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks60,00
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken40,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks60,00
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken40,00De opdrachten van de eerste examenkans kunnen herwerkt/aangepast worden en ingediend via digitap voor aanvang het examen

Toetsing (tekst)

“Gebruik van AI is toegestaan in specifieke opdrachten volgens de richtlijnen van AP “
voorwaarden:
1) Disclaimer vooraan werkstuk
Indien studenten AI-hulpmiddelen gebruiken moet er steeds vooraan het werk een disclaimer worden geplaatst waarin vermeld staat op welke manier AI-hulpmiddelen zijn ingezet.
2) GenAI-bijlage bij elk werkstuk
Gedetailleerd verslag van het gebruik en de doeleinden van AI-hulpmiddelen in het werk.
Transcriptie van de AI-gegenereerde content.
Student reflecteert op het gebruik van deze tools.
3) Verwijzen naar bijlage in tekst
Voorbeeld: "Dit concept is geïnspireerd door ideeën voorgesteld door GPT3.5 (zie bijlage)."



De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.