Academiejaar
2024-25
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Het opleidingsonderdeel Veiligheid, ergonomie & hygiëne
- behandelt de veiligheid, HACCP (voedselveiligheid) en ergonomische aspecten van een horecabedrijf.
- bereidt voor op het toepassen van de reglementering omtrent (voedsel)veiligheid en ergonomische aanbevelingen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
Je staat in voor het naleven van de veiligheidsvoorschriften in de eigen afdeling rekening houdend met de geldende wetgeving en met het oog op duurzaamheid.
Je analyseert en evalueert bestaande keukenplannen, duidt knelpunten aan en stelt oplossingen voor. |
Je beoordeelt en optimaliseert een (voedsel)veilige werkplek binnen de geldende HACCP-wetgeving. |
Je beoordeelt en optimaliseert een ergonomische werkplek binnen de geldende welzijnswet. |
Je doet voorstellen om mogelijke ongevallen te voorkomen. |
Je legt de belangrijkste wettelijke bepalingen omtrent hygiëne, autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht uit en past ze toe aan de hand van casussen. |
Je legt het verband uit tussen hygiënisch handelen en een voedselinfectie/besmetting, tussen veiligheidspreventie en arbeidsongevallen, tussen MSA en ergonomisch werken. |
Je ontleedt mogelijke ongevallen die zich in horecasituaties kunnen voorvallen. |
Je ontwikkelt een afvalbeheersingsplan voor een horecazaak. |
Je stelt de apparatuur af op het productieproces rekening houdend met productiviteit, ergonomie en (voedsel)veiligheid. |
Je stelt een (voedsel)veilig en ergonomisch preventiekader voor binnen een opgegeven context. |
Je realiseert duurzame oplossingen ten aanzien van problemen.
Je vergelijkt en beoordeelt de prijs/kwaliteit-verhouding van duurzame keukeninrichting en -apparatuur. |
Leerinhoud
Deel 1: Wegwijs in veiligheid, hygiëne en ergonomie
*Veiligheid
*Arbeidsongevallen in de horeca
*Veiligheidsvoorschriften in de horeca
*Hygiëne
*Hygiënische valkuilen in de horeca
*Onveilig voedsel is onacceptabel hoog
*Ergonomie
*Staande en zittende werkhouding
*Tillen en dragen
*Ergonomische werkplek in de horeca
Deel 2: Veilig handelen
*Vormen van veiligheid
*Welzijnswet
*Opstellen van risico-analyse
*Preventiehiërarchie
*Veiligheids- en gezondheidssignalering
*Eerste hulp
*Een brandveilige horecazaak
*Digitale veiligheid
Deel 3: Hygiënisch handelen
*GHP
*Hygiëne tijdens het productieproces
*FAVV
*Voedselbereiding en MO
*Controlebeheersing van MO
*HACCP in de horeca
*Afvalbeheersing- en verwerking
*Ongediertebestrijding
*Reinigen en desinfecteren
Deel 4: Ergonomisch handelen
*Begrippen rond ergonomie
*Codex Welzijn op het werk
*Ergonomische indicatoren
*MSA
*Preventie
Studiematerialen (lijst)
lesmateriaal op digitapVerplicht OpdrachtenbladVerplicht Powerpoints op digitapVerplicht Praktische oefeningenVerplicht Cursus SyllabusVerplicht Studiematerialen (tekst): Verplicht
- Cursus van de lector die via Universitas ter beschikking wordt gesteld
- PowerPointpresentaties via digitap
- Oefenmateriaal via digitap
- Opdrachten voor permanente evaluatie via digitap
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Eerste examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 60,00 | |
Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 40,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 60,00 | |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 40,00 | De opdrachten van de eerste examenkans kunnen herwerkt/aangepast worden en ingediend via digitap voor aanvang het examen |
Toetsing (tekst)
“Gebruik van AI is toegestaan in specifieke opdrachten volgens de richtlijnen van AP “
voorwaarden:
1) Disclaimer vooraan werkstuk
Indien studenten AI-hulpmiddelen gebruiken moet er steeds vooraan het werk een disclaimer worden geplaatst waarin vermeld staat op welke manier AI-hulpmiddelen zijn ingezet.
2) GenAI-bijlage bij elk werkstuk
Gedetailleerd verslag van het gebruik en de doeleinden van AI-hulpmiddelen in het werk.
Transcriptie van de AI-gegenereerde content.
Student reflecteert op het gebruik van deze tools.
3) Verwijzen naar bijlage in tekst
Voorbeeld: "Dit concept is geïnspireerd door ideeën voorgesteld door GPT3.5 (zie bijlage)."
De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.