Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Basiskennis wijnen en dranken 32200/3327/2425/1/50
Studiegids

Basiskennis wijnen en dranken 

32200/3327/2425/1/50
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Titularis: Simons Mark
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Korte omschrijving

Binnen het opleidingsonderdeel Basiskennis wijnen & dranken

  • wordt in grote lijnen de productie van wijnen en andere dranken behandeld;
  • leren studenten dranken analyseren en evalueren;
  • wordt het marktaanbod dranken bestudeerd;
  • leert de student op basis van de trends verantwoord wijnen en dranken inkopen en verkopen.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een actueel, rendabel en efficiënt verhuur- en/of verkoopbeleid van de afdeling.
Je degusteert en evalueert wijnen en dranken volgens de systematisch aangeleerde techniek
Je omschrijft hoe druiven en andere basisingrediënten gekweekt worden voor de productie van dranken
Je omschrijft hoe verschillende bieren tot stand komen en verklaart elke stap in het productieproces
Je omschrijft hoe verschillende wijnen tot stand komen en verklaart elke stap in het productieproces
Je somt de verschillende stappen in het distillatieproces op en verklaart ze
Je stelt een drankenkaart op die aangepast is aan de behoeften van de horecazaak
Je informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met de individuele wensen en behoeften, gebruikmakend van de actuele productkennis en gepaste verkooptechnieken.
Je benoemt de belangrijkste wijnlanden, wijnregio's, gebruikte druivenrassen en resulterende wijnstijlen.
Je benoemt de verschillende termen op het etiket, schrijft ze correct en verklaart ze
Je doet suggesties voor wijnen en dranken in functie van harmonie wijn en gerecht.
Je formuleert advies over het bijsturen van een product/dienst gebaseerd op ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen.
Je benoemt de verschillende technieken voor de rijping van wijnen en dranken en verklaart het effect ervan op het eindproduct.

Leerinhoud

Drankproductie

  • het telen van druiven en andere grondstoffen om dranken te produceren
  • de productie van stille wijnen, schuimwijnen, versterkte droge en zoete wijnen, niet versterkte zoete wijnen
  • de productie van bier
  • de techniek van het distilleren
  • de rijping van wijnen en andere dranken

Wijnproducenten

  • inleiding tot de belangrijkste wijnlanden en wijnregio's, de gebruikte druivenrassen en resulterende wijnstijlen

Evalueren van dranken

  • De taal van het etiket
  • het degusteren van dranken

Verantwoord inkopen en verkopen van dranken

Studiematerialen (lijst)

(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht
  • Auteur: lector

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Verplichte handboek:

  • Al het studiemateriaal wordt door de docent ter beschikking gesteld in de vorm van een cursustekst, PPT of andere bronnen via het electronisch leerplatform van de school.

Aanbevolen en interessante literatuur:




Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges20,00 uren
Practicum en/of oefeningen4,00 uren
Werktijd buiten de contacturen52,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks80,00Voor beide onderdelen moet er een voldoende behaald worden.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken20,00Voor beide onderdelen moet er een voldoende behaald worden.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks80,00
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00De student krijgt een nieuwe opdracht die uitgewerkt moet worden indien geen 10/20 behaald voor dit onderdeel in de eerste examen kans.

Toetsing (tekst)

De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.