Academiejaar
2024-25
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Titularis: Simons Mark
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Binnen het opleidingsonderdeel Basiskennis wijnen & dranken
- wordt in grote lijnen de productie van wijnen en andere dranken behandeld;
- leren studenten dranken analyseren en evalueren;
- wordt het marktaanbod dranken bestudeerd;
- leert de student op basis van de trends verantwoord wijnen en dranken inkopen en verkopen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een actueel, rendabel en efficiënt verhuur- en/of verkoopbeleid van de afdeling.
Je degusteert en evalueert wijnen en dranken volgens de systematisch aangeleerde techniek |
Je omschrijft hoe druiven en andere basisingrediënten gekweekt worden voor de productie van dranken |
Je omschrijft hoe verschillende bieren tot stand komen en verklaart elke stap in het productieproces |
Je omschrijft hoe verschillende wijnen tot stand komen en verklaart elke stap in het productieproces |
Je somt de verschillende stappen in het distillatieproces op en verklaart ze |
Je stelt een drankenkaart op die aangepast is aan de behoeften van de horecazaak |
Je informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met de individuele wensen en behoeften, gebruikmakend van de actuele productkennis en gepaste verkooptechnieken.
Je benoemt de belangrijkste wijnlanden, wijnregio's, gebruikte druivenrassen en resulterende wijnstijlen. |
Je benoemt de verschillende termen op het etiket, schrijft ze correct en verklaart ze |
Je doet suggesties voor wijnen en dranken in functie van harmonie wijn en gerecht. |
Je formuleert advies over het bijsturen van een product/dienst gebaseerd op ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen.
Je benoemt de verschillende technieken voor de rijping van wijnen en dranken en verklaart het effect ervan op het eindproduct. |
Leerinhoud
Drankproductie
- het telen van druiven en andere grondstoffen om dranken te produceren
- de productie van stille wijnen, schuimwijnen, versterkte droge en zoete wijnen, niet versterkte zoete wijnen
- de productie van bier
- de techniek van het distilleren
- de rijping van wijnen en andere dranken
Wijnproducenten
- inleiding tot de belangrijkste wijnlanden en wijnregio's, de gebruikte druivenrassen en resulterende wijnstijlen
Evalueren van dranken
- De taal van het etiket
- het degusteren van dranken
Verantwoord inkopen en verkopen van dranken
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht Studiematerialen (tekst): Verplicht
Verplichte handboek:
- Al het studiemateriaal wordt door de docent ter beschikking gesteld in de vorm van een cursustekst, PPT of andere bronnen via het electronisch leerplatform van de school.
Aanbevolen en interessante literatuur:
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Eerste examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 80,00 | Voor beide onderdelen moet er een voldoende behaald worden. |
Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 20,00 | Voor beide onderdelen moet er een voldoende behaald worden. |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 80,00 | |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 20,00 | De student krijgt een nieuwe opdracht die uitgewerkt moet worden indien geen 10/20 behaald voor dit onderdeel in de eerste examen kans. |
Toetsing (tekst)
De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.