Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Boekhouden5768/3327/2425/1/67
Studiegids

Boekhouden

5768/3327/2425/1/67
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): De Winne Tom
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Korte omschrijving

Het opleidingsonderdeel boekhouden

  • behandelt het systeem van het dubbel boekhouden. 
  • bereidt de studenten voor op het toepassen van de principes van dubbel boekhouden en het analyseren en interpreteren van een jaarrekening.

Bovendien wordt nader ingegaan op diverse elementen van de ondernemingscyclus, zoals aan- en verkoop, personeel, etc.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Je voert de administratie en boekhouding van de eigen afdeling uit volgens de wettelijke normen.
Je boekt alle inkomende boekhoudkundige documenten in volgens de principes van het dubbel boekhouden
Je boekt alle uitgaande boekhoudkundige documenten in volgens principes van het dubbel boekhouden
Je maakt netto- en brutopersoneelskostenberekeningen
Je past de principes van het dubbel boekhouden toe op alle bedrijfsverrichtingen
je situeert de verrichtingen binnen de jaarrekening
Je stelt een eindbalans op, vertrekkend van een beginbalans over de boeking van verrichtingen tot de proef- en saldibalans
Je stelt een eenvoudige balans op.
Je stelt een resultatenrekening op
Je stelt facturen en creditnota's op en verwerkt ze boekhoudkundig

Leerinhoud

Basisbeginselen van het dubbel boekhouden:  

  • De Balans 
  • Resultatenrekening en resultaatbestemming 
  • De toelichting en de bijlagen bij de jaarrekening 
  • Basiselementen van het registratieproces 

Registratie van de aan- en verkoopcyclus: 

  • De belasting over de toegevoegde waarde 
  • Boekingen in verband met aankopen van goederen en diensten 
  • Boekingen in verband met verkopen van goederen en diensten 
  • Boekingen in verband met financiële verrichtingen 

Registratie van de andere elementen van de ondernemingscyclus: 

  • De personeelscyclus 
  • Investeringen in materiële vaste activa 
  • Financieringsstromen 
  • De belasting over de toegevoegde waarde 
  • Uitgewerkt voorbeeld van een onderneming 

Afsluitverrichtingen (inventaris) – resultaatbepaling – opstellen van de jaarrekening

Studiematerialen (lijst)

(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht
  • Auteur: lector
Boekhouden voor het beleid.Verplicht
  • Auteur: Christine Van Liedekerke - Guy Walraevens - Clara Billen - Lieve Janssens - Els Koolen - Luk Van Hau

Studiematerialen (tekst): Verplicht

  • Van Liedekerke, C., Walraevens, G., Koolen, E. & Van Haute, L. Boekhouden voor het beleid (recentste editie), Wommelgem: Van In
  • Aanvullingen en toepassingen door de docent bezorgd tijdens de colleges of via het leerplatform 

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges12,00 uren
Practicum en/of oefeningen12,00 uren
Werktijd buiten de contacturen52,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks85,00schriftelijk examen (gesloten boek)
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)15,00opdrachten gedurende de lesweken
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks100,00schriftelijk examen

Toetsing (tekst)

Zie meer info op Digitap.



De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.