Academiejaar
2024-25
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Gondry Sven
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Het opleidingsonderdeel Recht
- behandelt de basisbegrippen uit het sociaal recht, het burgerlijk recht en het handelsrecht.
- bereidt de student voor op het herkennen en interpreteren van technische rechtsbegrippen en de regelgeving die van toepassing zijn binnen het operationeel kader
De leerstof wordt opgebouwd door middel van hoorcolleges. Hierin worden de leerinhouden benaderd vanuit praktische situaties en wordt aandacht besteed aan potentiële valkuilen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
Je voert de administratie en boekhouding van de eigen afdeling uit volgens de wettelijke normen.
Je analyseert de identiteit van een vennootschap. |
Je analyseert een voor de hand liggende casus rond een arbeidsongeval. |
Je benoemt de formele verplichtingen die bij het starten van een onderneming moeten worden nageleefd. |
Je haalt de essentie uit een contract m.b.t. de inhoud, toepasbaarheid en geldigheid. |
Je legt de belangrijkste concepten uit het goederenrecht uit. |
Je omschrijft de verschillen tussen een eenmanszaak en vennootschapsvorm. |
Je stelt een protestbrief op naar aanleiding van een betwistbare factuur. |
Je ontleedt de status van een bedrijf op faillisement aan de hand van de faillisementvoorwaarden. |
Leerinhoud
Inleiding in het recht en de rechtsbronnen
Burgerlijk recht:
- Basisbegrippen burgerlijk recht
- Goederenrecht
- Verbintenissenrecht
- Bijzondere overeenkomsten
Sociaal recht:
- Basisbegrippen sociaal recht
- Arbeidsovereenkomst en arbeidsreglement: vormvereisten en inhoud
- Verplichtingen bij (eerste) tewerkstelling
- Sociale zekerheid (Takken, arbeidsongevallen en beroepsziekten toegelicht)
- Verloning
- Arbeidsduur: algemene kenmerken
- Wat is een paritair comité? Wat is een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)
- Inhoud paritair comité 302 (specifiek voor horeca met barema's)
- Toelichting nieuwigheden in de horecasector
Ondernemingsrecht:
- Basisbegrippen ondernemingsrecht
- Handelszaak
- Bewijsrecht
- Mogelijke organisatievormen
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht Studiematerialen (tekst): Verplicht
- Roodhooft, J. (2023). Praktisch Burgerlijk Recht. Berchem: Uitgeverij De Boeck.
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Eerste examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 50,00 | schriftelijk examen |
Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 20,00 | schriftelijk examen |
Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie) | 30,00 | schriftelijke toetsing tijdens lessen |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 50,00 | schriftelijk examen |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 50,00 | schriftelijk examen |
Toetsing (tekst)
De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.