Academiejaar
2024-25
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Bauwens Joke, Van Thiel Daniel
Co-titularis(sen) zijn nog niet (allemaal) gekend.
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Het olod Personeelszaken geeft de student een introductie in de diverse HRM-Processen binnen een horeca-organisatie. Zowel de in-, door-, als uitstroom komen aan bod. De student slaagt erin om de operationele uitwerking en uitvoering van de belangrijkste HR-activiteiten, aangepast voor de specifieke organisatie, te realiseren.
OLR-Leerdoelen (lijst)
Je formuleert advies over het bijsturen van een product/dienst gebaseerd op ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen.
Je formuleert adviezen vanuit het personeelsbeheer binnen de hospitalitysector om werknemers te motiveren. |
Je voert de administratie en boekhouding van de eigen afdeling uit volgens de wettelijke normen.
Je bespreekt kritisch de componenten die deel uitmaken van de aanwerving van personeel. |
Je realiseert duurzame oplossingen ten aanzien van problemen.
Je beschrijft beïnvloedende factoren met het oog op duurzaamheid in hedendaags personeelsbeheer binnen de hospitalitysector. |
Je geeft leiding aan de medewerkers van de eigen afdeling.
Je omschrijft de componenten van prestatiemanagement, functionering- en evaluatiegesprekken. |
Je past de basisprincipes en tools toe die nodig zijn bij het opstellen van de werkplanning voor het personeel. Hierbij houd je rekening met duurzaamheid |
Leerinhoud
- Personeelszaken behandelt de volgende aspecten van HR in functie van de operationele werking:
- Verschillen tussen organisatie naargelang focus op productie/markt of technologie
- Toegevoegde waarde van HR
- Competentiemanagement
- Personeelsplanning
- Werving
- Prestatieontwikkelingsproces
- Retentiemanagement
- Veranderingsmanagement
- Stijl van leidinggeven
- Uitstroombeleid
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht Studiematerialen (tekst): Verplicht
Syllabus aangereikt door de docent.
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Eerste examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 50,00 | |
Eerste examenperiode | Reflectieopdracht eenmalig tijdens de lesweken | 50,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 50,00 | |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 50,00 | |
Toetsing (tekst)
Zie Digitap voor meer informatie.
De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.