Academiejaar
2024-25
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
4 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Steenkiste Baptiste
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 45,00
Korte omschrijving
Het opleidingsonderdeel Gastronomie
- behandelt het professioneel degusteren en analyseren van wijnen, dranken en (deel)gerechten/voedselproducten.
- bereidt voor op het analyseren, interpreteren en vervolgens mondeling en schriftelijk communiceren/rapporteren over de smaak van wijn, dranken en gerechten alsook de combinatie tussen beide onderdelen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
Je stelt planningen en taakverdelingen op voor de eigen afdeling, volgt deze op en stuurt bij waar nodig.
| Je legt de zaalbereidingen uit volgens de regels van de etiquette. |
Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een actueel, rendabel en efficiënt verhuur- en/of verkoopbeleid van de afdeling.
| Je analyseert wijnen, herkent ze naar geografische herkomst, gebruikte druivensoort(en), gebruikte grondstoffen, productiemethode, ondergane behandelingen, leeftijd en jaargang,... |
| Je beschrijft en omschrijft de aanwezige onderdelen bij het degusteren van een wijn op een professioneel analytische manier |
| Je beschrijft en omschrijft de smaakcomponenten van voedingsmiddelen, herkent ze en wijst ze thuis |
| Je degusteert gedistilleerde dranken professioneel analytisch en beschrijft en omschrijft de aanwezige onderdelen |
| Je degusteert professioneel analytisch voedingsmiddelen, beschrijft ze, omschrijft ze, herkent ze, en kan ze benoemen |
| Je degusteert professioneel analytisch wijnen en andere dranken in combinatie met het analyseren van gerechten, interpreteert en beoordeelt de samenhang tussen beide |
Je informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met de individuele wensen en behoeften, gebruikmakend van de actuele productkennis en gepaste verkooptechnieken.
| Je kiest de passende wijnen en andere dranken aan voor een bestaand menu van minimum 7 gangen en verantwoordt de gemaakte keuzes |
| Je stelt een speciaal gelegenheidsmenu op bestaande uit minimum 7 gangen, beveelt bijpassende wijnen en andere dranken aan en verantwoordt grondig de gemaakte keuzes |
Je communiceert vanuit een hospitality grondhouding, zowel schriftelijk als mondeling, met aandacht voor de diverse en meertalige werkcontext.
| Je omschrijft drank en spijs combinaties in meerdere talen. |
Je serveert gerechten en dranken volgens de contextgebonden regels van de etiquette.
| Je past serveertechnieken toe volgens de regels van de etiquette |
Leerinhoud
- Professioneel analytisch degusteren van wijnen
- Het analyseren en het herkennen van wijnen en het thuiswijzen van de gebruikte druivensoort(en), productiemethode, ondergane behandelingen, herkomst, ...
- Professioneel analytisch degusteren van sterk alcoholische dranken
- Het analyseren en het herkennen van sterke dranken en het thuiswijzen van de gebruikte basisgrondstof(fen), stijl binnen de desbetreffende categorie, herkomst, leeftijd
- Professioneel analytisch degusteren van voedingsmiddelen, het herkennen, benoemen en thuiswijzen ervan
- Analytisch degusteren van wijnen en andere dranken in combinatie met gerecht(en) en het analyseren, interpreteren en beoordelen over de samenhang tussen beide
- Invloed van culturele context op smaak
- Voedsel, drank en identiteit
- Evolutie in smaak
- Het geheugen in relatie tot voeding en drank
Studiematerialen (lijst)
Cursus SyllabusVerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
Verplicht:
Syllabus aangereikt door de docent
Aanbevolen (verschillende web- en blogs):
www.decanter.com
www.wijnkanaal.be
www.foodforthought.com
www.kurkdroog.be
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 50,00 | degusteertechnieken |
| Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 30,00 | Zaalversnijdingen en - bereidingen en serveertechnieken |
| Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie) | 20,00 | degusteertechnieken (10%), zaalversnijdigen en - bereidingen en serveertechnieken (10%) |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 100,00 | degusteertechnieken (60%), zaalversnijdigen en - bereidingen en serveertechnieken (40%) |
Toetsing (tekst)
De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.