Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Productkennis wijnen en dranken32208/3327/2425/1/31
Studiegids

Productkennis wijnen en dranken

32208/3327/2425/1/31
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • restaurant
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 5 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Steenkiste Baptiste
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 130,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 50,00

Korte omschrijving

Het opleidingsonderdeel bereidt studenten voor om wijnen en dranken professioneel en diepgaand te evalueren en te beoordelen.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een actueel, rendabel en efficiënt verhuur- en/of verkoopbeleid van de afdeling.
Je analyseert dranken, bepaalt en verklaart welke factoren tot de geleverde stijl geleid hebben.
Je benoemt alle vormen van recipiënten waarin de rijping van dranken kan plaatsvinden en verklaart welke factoren de keuze voor een bepaald recipiënt en rijpingsduur bepalen 
Je benoemt de belangrijkste druivenrassen die in een land, regio of herkomstbenaming gebruikt worden en omschrijft de typische kenmerken van deze druiven in relatie tot te resulterende wijnstijlen 
Je benoemt elke stap in het distillatieproces en omschrijft en verklaart telkens welke processen plaatsvinden tijdens de verschillende fasen 
Je benoemt en omschrijft de geografische ligging van wijnlanden, wijngebieden en herkomstbenamingen
Je benoemt en omschrijft de klimaat- en weersomstandigheden in wijnlanden, wijnregio's en herkomstbenamingen
Je benoemt en verklaart alle stappen in het productieproces van bier en geeft telkens voorbeelden van biermerken die in de desbetreffende categorie thuishoren
Je evalueert wijnen en dranken bij degustatie volgens de systematisch aangeleerde techniek.
Je geeft weer welke wetgeving van toepassing is voor een land, wijnregio of herkomstbenaming en kan dit verklaren 
Je kan informatie die voorkomt op een etiket van wijnen en andere dranken gedetailleerd verklaren 
Je omschrijft de verschillende categorieën van niet-alcoholische dranken zoals waters, limonades en fruitsappen en verklaart waarin deze verschillen 
Je omschrijft en verklaart welke factoren in het verleden geleid hebben tot het al dan niet succesvol zijn op de markt voor wijnlanden, wijngebieden en herkomstbenamingen 
Je somt de basisingrediënten die gebruikt worden om sterke dranken te bereiden op en omschrijft en verklaart het proces van verwerking ervan
Je informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met de individuele wensen en behoeften, gebruikmakend van de actuele productkennis en gepaste verkooptechnieken.
Je etaleert je drankenkennis in meerdere talen [schriftelijk].

Leerinhoud

Wijnkennis

  • landen en regio's en hun geografische ligging met bijhorende geologie, ampelografie, klimaat en weer, verleden-heden en toekomst van deze regio's, wetgeving en etikettering
  • Wijnen uit de Europese Unie
  • Wijnen uit het Afrikaanse continent
  • Wijnen uit Australazië
  • Wijnen uit Midden- en Zuid-Amerika
  • Wijnen uit Noord-Amerika en Canada

Drankenkennis:

  • Gedetailleerde kennis over de gebruikte ingrediënten, de verwerking voor en tijdens het produceren van het basisproduct, de rijping en afwerking + botteling
  • Niet-alcoholische dranken
  • Gedistilleerde dranken
  • Bieren

Degusteren en evalueren van wijnen en dranken 



Studiematerialen (lijst)

(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht
  • Auteur: lector

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Verplichte literatuur:

Cursusteksten aangereikt door de docent

Aanbevolen literatuur:
Johnson, H. & Robinson, J., Wijnatlas (6e ed. of recenter), 2010 (of recenter), Spectrum, 400p.


Aanbevolen online platformen:

•https://www.thedrinksbusiness.com
•www.decanter.com
•www.justdrinks.com
•https://www.wijnkennis.be
•http://www.wijnkanaal.be
•https://www.bkwine.com
•https://www.winesofargentina.org
•... en zoveel meer zal jullie tijdens de lessen meegegeven worden

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges20,00 uren
Practicum en/of oefeningen20,00 uren
  • Omschrijving: Proeven van wijnen
Werktijd buiten de contacturen88,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken60,0040% op wijn en 60% op dranken
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)40,0040% op wijn en 60% op dranken
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks100,0040% op wijn en 60% op dranken

Toetsing (tekst)

De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.