Academiejaar
2024-25
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Nijlen Bart
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Dit opleidingsonderdeel heeft als doel een algemeen inzicht te verwerven in de inrichting en uitrusting van hotels en het daarbij horende departement 'Technische dienst'. De nadruk ligt vooral op de kamerinrichting en -uitrusting en publieke ruimtes met de daarbij horende problematiek. Verder wordt aandacht besteed aan de verduurzaming en de informatisering van het hotelgebeuren alsook het onder controle houden van de energiekosten, alle drie aspecten die vandaag de dag in spotlights staan bij de de uitbating binnen de logiesverstrekkende sector.
OLR-Leerdoelen (lijst)
Je stelt planningen en taakverdelingen op voor de eigen afdeling, volgt deze op en stuurt bij waar nodig.
Je schets de aanpak van het technisch onderhoud binnen de afdeling logies en analyseert de werking ervan op basis van de aangeboden informatie. |
Je informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met de individuele wensen en behoeften, gebruikmakend van de actuele productkennis en gepaste verkooptechnieken.
Je verzamelt actuele informatie en rapporteert over één aspect binnen de afdeling logies. |
Je formuleert advies over het bijsturen van een product/dienst gebaseerd op ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen.
Je beoordeelt, voorzien van de nodige argumentatie, een hotelkamerplan op basis van diverse parameters. |
Je beschrijft begrippen, technieken en aandachtspunten bij de opbouw van kamergebonden logies. |
Je beschrijft de huidige evoluties en trends m.b.t. de afdeling logies. |
Je realiseert duurzame oplossingen ten aanzien van problemen.
Je werkt een kwalitatief kamerplan uit dat past binnen het huidig commercieel aanbod en dat voldoet op het vlak van duurzaamheid. |
Leerinhoud
1. Introductie
2. Opdracht
3. Green Key
4. Inrichting en uitrusting van hotels
5. Klasopdracht Kamerinrichting en -uitrusting
6. Checklist plan hotelkamer
7. De technische dienst
8. Energiebeheer
9. Informatisering binnen de technische dienst
10. Domotica
11. Het Vlaamse logiesdecreet
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht CursusVerplicht Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Eerste examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 60,00 | Het examen bestaat uit een open en een gesloten boek gedeelte. |
Eerste examenperiode | Projectopdracht | 40,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 60,00 | Het examen bestaat uit een open en een gesloten boek gedeelte. |
Tweede examenperiode | Projectopdracht | 40,00 | Indien de student in eerste zittijd niet slaagt voor het volledige opleidingsonderdeel en ook niet slaagt voor de projectopdracht heeft zij/hij wat betreft deze opdracht recht op een herkansing in tweede zittijd en dit op individuele basis. De opdracht voor de herkansing is, na de bekendmaking van de punten van eerste zittijd terug te vinden op Digitap |
Toetsing (tekst)
Het gebruik van artificiële intelligentie bij het maken van opdrachten binnen dit opleidingsonderdeel is toegestaan mits het respecteren van de afspraken die terug te vinden zijn in het Onderwijs- en examenreglement. Ook zijn de verdere voorwaarden bij het gebruik ervan terug te vinden in de studiewijzer.
De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.