Academiejaar
2024-25
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
4 studiepunten
Titularis: Simons Mark
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 104,00 uren
Korte omschrijving
De klassieke grootkeuken evolueert stilaan naar een kwaliteitsvolle 'gasten'-dienst binnen de hospitality industry. Deze evolutie heeft gevolgen voor de organisatie van het cateringaanbod anno 2024. Tijdens de hoorcolleges wordt de student wegwijs gemaakt in het complexe kluwen van de catering- en evenementenwereld. In de opeenvolgende delen wordt de cateringmarkt toegelicht en vanuit verschillende invalshoeken bestudeerd. Binnen elk segment van de sector moet men vlot kunnen inspelen op de specifieke klantenverwachtingen van zowel klant, gast als opdrachtgever. We zoeken samen naar de kritische punten, oplossingen en uitdagingen voor de cateraar in de profit en social profit sector. Verder gaan we op zoek naar hedendaagse trends en tendensen om uitdagende concepten te kunnen aanbieden alsook dienen de studenten in groep een praktijkcasus uit te werken.
OLR-Leerdoelen (lijst)
Je stelt planningen en taakverdelingen op voor de eigen afdeling, volgt deze op en stuurt bij waar nodig.
Je formuleert adviezen omtrent het (digitaal) logistiek management bij zowel eventcatering als non-profit catering. |
Je kan verschillen en overeenkomsten aangeven tussen cateringconcepten en vertalen naar het operationele |
Je toont inzicht in de organisatie en het logistieke beheer (onder meer voedselverdeelsystemen) binnen de gemeenschapsrestauratie |
Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een actueel, rendabel en efficiënt verhuur- en/of verkoopbeleid van de afdeling.
Je beschrijft de organisatie en het beheer van verschillende segmenten binnen de non-profit catering. |
Je toont praktisch inzicht in de automatisering van de voedingsdienst binnen de gemeenschapsrestauratie |
Je informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met de individuele wensen en behoeften, gebruikmakend van de actuele productkennis en gepaste verkooptechnieken.
Je beschrijft de profit en non-profit catering. |
Je formuleert adviezen omtrent het gebruik en de uitwerking van een menucyclus. |
Je formuleert advies over het bijsturen van een product/dienst gebaseerd op ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen.
Je beschrijft de processtappen van het eerste contact tussen de cateraar en de klant tot en met het uitgeschreven draaiboek. |
Je toont praktisch inzicht in de totale markt van de buitenhuisrestauratie (structuur, huidige toestand, trends en evoluties) |
Je voert promotie via diverse kanalen en bouwt duurzame klantrelaties op.
Je formuleert adviezen m.b.t. merchandising en gastgerichtheid binnen de cateringsector. |
Je realiseert duurzame oplossingen ten aanzien van problemen.
Je bespreekt de praktische toepassing van duurzaamheid binnen de catering. |
Je werkt met collega's en externe partners constructief samen rond een concrete taak of vraag.
Je werkt een concept en een voeding- en drankenaanbod uit rekening houdend met diverse parameters voor een restaurant binnen de social profit. |
Leerinhoud
Deel 1 Praktische aanpak van de cursus
Deel 2 Wegwijs in de cateringwereld
Deel 3 De toekomst van de catering
Deel 4 Verkenning van de cateringmarkt
Deel 5 Segmenten van de profit catering
Deel 6 Segmenten van de non-profit catering: de bedrijfsrestauratie
Deel 7 Segmenten van de non-profit catering: de schoolrestauratie
Deel 8 Segmenten van de non-profit catering: restauratie hoger onderwijs
Deel 9 Segmenten van de non-profit catering: restauratie in ziekenhuizen
Deel 10 Segmenten van de non-profit organisatie: restauratie derde leeftijd
Deel 11 Programmatie en menuplanning
Deel 12 Operationele catering: logistiek management
Deel 13 Catering bij party's en events
Deel 14 Duurzame en circulaire catering
Deel 15 Kostengericht denken in de sector
Deel 16 Het financiële plaatje van je event
Deel 17 Hospitality in de cateringsector
Deel 18 Merchandising in de sector
Deel 19 Benchmarken in de sector
Deel 20 Outsourcing van diensten
Deel 21 Informatiegestuurd werken en geautomatiseerd denken in de sector
Deel 22 Trends binnen de event catering
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht CursusVerplicht Autocontrolegids voor de sector van de grootkeukens en verzorgingsinstellingenVerplicht Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Eerste examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 40,00 | Schriftelijk examen |
Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 20,00 | Groepsopdracht 'restaurantconcept' (groepscijfer). Bij afwezigheid op de presentatie gelden de regels voorzien in het onderwijs- en het examenreglement. |
Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 40,00 | Schriftelijk examen |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 40,00 | Schriftelijk examen |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 20,00 | Groepsopdracht 'restaurantconcept' (groepscijfer). Dit deelcijfer wordt bij deelname aan tweede zittijd ongeacht het resultaat overgedragen van de eerste examenperiode naar de tweede en de student kan dit deelexamen dus niet hernemen in de tweede examenperiode. |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 40,00 | Schriftelijk examen |
Toetsing (tekst)
Het schriftelijk examen bestaat uit een open en gesloten gedeelte.
De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.