Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Verdieping catering 32216/3327/2425/1/12
Studiegids

Verdieping catering 

32216/3327/2425/1/12
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • catering
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 4 studiepunten
Titularis: Simons Mark
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 104,00 uren

Korte omschrijving

De klassieke grootkeuken evolueert stilaan naar een kwaliteitsvolle 'gasten'-dienst binnen de hospitality industry. Deze evolutie heeft gevolgen voor de organisatie van het cateringaanbod anno 2024. Tijdens de hoorcolleges wordt de student wegwijs gemaakt in het complexe kluwen van de catering- en evenementenwereld. In de opeenvolgende delen wordt de cateringmarkt toegelicht en vanuit verschillende invalshoeken bestudeerd. Binnen elk segment van de sector moet men vlot kunnen inspelen op de specifieke klantenverwachtingen van zowel klant, gast als opdrachtgever. We zoeken samen naar de kritische punten, oplossingen en uitdagingen voor de cateraar in de profit en social profit sector. Verder gaan we op zoek naar hedendaagse trends en tendensen om uitdagende concepten te kunnen aanbieden alsook dienen de studenten in groep een praktijkcasus uit te werken.


OLR-Leerdoelen (lijst)

Je stelt planningen en taakverdelingen op voor de eigen afdeling, volgt deze op en stuurt bij waar nodig.
Je formuleert adviezen omtrent het (digitaal) logistiek management bij zowel eventcatering als non-profit catering.
Je kan verschillen en overeenkomsten aangeven tussen cateringconcepten en vertalen naar het operationele
Je toont inzicht in de organisatie en het logistieke beheer (onder meer voedselverdeelsystemen) binnen de gemeenschapsrestauratie
Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een actueel, rendabel en efficiënt verhuur- en/of verkoopbeleid van de afdeling.
Je beschrijft de organisatie en het beheer van verschillende segmenten binnen de non-profit catering.
Je toont praktisch inzicht in de automatisering van de voedingsdienst binnen de gemeenschapsrestauratie
Je informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met de individuele wensen en behoeften, gebruikmakend van de actuele productkennis en gepaste verkooptechnieken.
Je beschrijft de profit en non-profit catering.
Je formuleert adviezen omtrent het gebruik en de uitwerking van een menucyclus.
Je formuleert advies over het bijsturen van een product/dienst gebaseerd op ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen.
Je beschrijft de processtappen van het eerste contact tussen de cateraar en de klant tot en met het uitgeschreven draaiboek.
Je toont praktisch inzicht in de totale markt van de buitenhuisrestauratie (structuur, huidige toestand, trends en evoluties)
Je voert promotie via diverse kanalen en bouwt duurzame klantrelaties op.
Je formuleert adviezen m.b.t. merchandising en gastgerichtheid binnen de cateringsector.
Je realiseert duurzame oplossingen ten aanzien van problemen.
Je bespreekt de praktische toepassing van duurzaamheid binnen de catering.
Je werkt met collega's en externe partners constructief samen rond een concrete taak of vraag.
Je werkt een concept en een voeding- en drankenaanbod uit rekening houdend met diverse parameters voor een restaurant binnen de social profit.

Leerinhoud

Deel 1 Praktische aanpak van de cursus

Deel 2 Wegwijs in de cateringwereld

Deel 3 De toekomst van de catering

Deel 4 Verkenning van de cateringmarkt

Deel 5 Segmenten van de profit catering

Deel 6 Segmenten van de non-profit catering: de bedrijfsrestauratie

Deel 7 Segmenten van de non-profit catering: de schoolrestauratie

Deel 8 Segmenten van de non-profit catering: restauratie hoger onderwijs

Deel 9 Segmenten van de non-profit catering: restauratie in ziekenhuizen

Deel 10 Segmenten van de non-profit organisatie: restauratie derde leeftijd

Deel 11 Programmatie en menuplanning

Deel 12 Operationele catering: logistiek management

Deel 13 Catering bij party's en events

Deel 14 Duurzame en circulaire catering

Deel 15 Kostengericht denken in de sector

Deel 16 Het financiële plaatje van je event

Deel 17 Hospitality in de cateringsector

Deel 18 Merchandising in de sector

Deel 19 Benchmarken in de sector

Deel 20 Outsourcing van diensten

Deel 21 Informatiegestuurd werken en geautomatiseerd denken in de sector

Deel 22 Trends binnen de event catering










Studiematerialen (lijst)

(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht
  • Auteur: lector
CursusVerplicht
Autocontrolegids voor de sector van de grootkeukens en verzorgingsinstellingenVerplicht

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges26,00 uren
Practicum en/of oefeningen6,00 uren
Werktijd buiten de contacturen72,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks40,00Schriftelijk examen
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken20,00Groepsopdracht 'restaurantconcept' (groepscijfer). Bij afwezigheid op de presentatie gelden de regels voorzien in het onderwijs- en het examenreglement.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks40,00Schriftelijk examen
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks40,00Schriftelijk examen
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken20,00Groepsopdracht 'restaurantconcept' (groepscijfer). Dit deelcijfer wordt bij deelname aan tweede zittijd ongeacht het resultaat overgedragen van de eerste examenperiode naar de tweede en de student kan dit deelexamen dus niet hernemen in de tweede examenperiode.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks40,00Schriftelijk examen

Toetsing (tekst)

Het schriftelijk examen bestaat uit een open en gesloten gedeelte.

De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.