Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Toepassingen Catering38023/3327/2425/1/55
Studiegids

Toepassingen Catering

38023/3327/2425/1/55
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • catering
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 5 studiepunten
Co-titularis(sen): Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 130,00 uren

Korte omschrijving

Binnen het opleidingsonderdeel Toepassingen catering staat het volgende centraal:

  • de organisatie en uitvoering van de catering als onderdeel van een totaalconcept, van administratie over communicatie tot operationele totstandkoming. Uitgangspunten hierbij zijn de vraag en verwachtingen van je klant/gast/opdrachtgever. 
  • inzicht in een efficiënte (financiële) administratie.

Je leert hoe de dagelijkse praktijk van het runnen van een cateringbedrijf verloopt.


OLR-Leerdoelen (lijst)

Je stelt planningen en taakverdelingen op voor de eigen afdeling, volgt deze op en stuurt bij waar nodig.
Je stelt een draaiboek op voor je cateringproject.
Je stelt een personeelsplan op voor je cateringproject.
Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een actueel, rendabel en efficiƫnt verhuur- en/of verkoopbeleid van de afdeling.
Je stelt een kostenraming op voor je cateringproject.
Je informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met de individuele wensen en behoeften, gebruikmakend van de actuele productkennis en gepaste verkooptechnieken.
Je maakt een keuze in het gerechten- en drankenaanbod voor je cateringopdrachten/-project en doet een cateringvoorstel aan je klant.
Je communiceert vanuit een hospitality grondhouding, zowel schriftelijk als mondeling, met aandacht voor de diverse en meertalige werkcontext.
Je behandelt een gasten-/, klanten- en/of leveranciersvraag op een gastvrije schriftelijke en mondelinge wijze.
Je werkt met collega's en externe partners constructief samen rond een concrete taak of vraag.
Je ontwikkelt een persoonlijk cateringconcept en gaat hiervoor tijdens een vakbeurs op zoek naar gepaste externe partners voor het vormgeven van je concept.
Je werkt technische fiches uit voor alle bereidingen in de diverse keukens.
Je stelt technische fiches op voor de uitvoering van de gerechten en dranken van je cateringproject.
Je beheert voorraad, bestellingen en leveringen van de eigen afdeling.
Je maakt een bestelling op voor je cateringopdrachten/ -project.

Leerinhoud

Deel 1 Wegwijs in de cateringwereld

  • Stand van zaken in de sector: profit en non-profit
  • Toekomst van de sector
  • Feestfases

Deel 2 Catering binnenstebuiten

  • Samenstellen van een cateringbrochure
  • Ontleden van het bestaand F&B cateringaanbod
  • Catering als onderdeel van een totaalconcept
  • Analyseren van de klantverwachtingen
  • Opstellen van een offerte op maat
  • Onderhandelen van een cateringcontract
  • De voorbereiding en uitvoering van de catering ter plaatse en op verplaatsing
  • De afronding van het cateringgebeuren

Deel 3 De beginnende cateraar

  • Voorwaarden voor de opstart
  • Handleiding en stappenplan voor de opstart
  • Nieuwe klanten werven door pitching

Deel 4 Casusopdrachten


Studiematerialen (lijst)

(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht
  • Auteur: lector
lesmateriaal op digitapVerplicht
OpdrachtenbladVerplicht
PowerpointVerplicht
Powerpoints op digitapVerplicht
Praktische oefeningenVerplicht

Studiematerialen (tekst): Verplicht

  • Cursus met oefeningen
  • Pp-presentaties met voorbeelden en links
  • Autocontrolegids voor de sector (recentste versie)
  • Als ondersteuning voor de opdrachten wordt aanvullende informatie via digitale weg ter beschikking gesteld
  • Vakliteratuur

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges16,00 uren
Vormen van groepsleren16,00 uren
Werktijd buiten de contacturen98,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken80,00Opdrachten/toepassingen (in te leveren tijdens de lesweken) en deelname aan vooraf geplande 'events' zoals Antwerp dinner, Horecabeurs Gent, ...
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00Opdrachten die gemaakt worden tijdens een openboek examen
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00Opdrachten die gemaakt worden tijdens een openboek examen
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks80,00Opdrachten/toepassingen uit de 1ste examenkans kunnen herwerkt worden en opnieuw ingediend worden via digitap voor de aanvang van het examen

Toetsing (tekst)

“Gebruik van AI is toegestaan in specifieke opdrachten volgens de richtlijnen van AP “
Voorwaarden:
1) Disclaimer vooraan werkstuk
Indien studenten AI-hulpmiddelen gebruiken moet er steeds vooraan het werk een disclaimer worden geplaatst waarin vermeld staat op welke manier AI-hulpmiddelen zijn ingezet.
2) GenAI-bijlage bij elk werkstuk
Gedetailleerd verslag van het gebruik en de doeleinden van AI-hulpmiddelen in het werk.
Transcriptie van de AI-gegenereerde content.
Student reflecteert op het gebruik van deze tools.
3) Verwijzen naar bijlage in tekst

Voorbeeld: "Dit concept is geïnspireerd door ideeën voorgesteld door GPT3.5 (zie bijlage)."



De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.