Academiejaar
2024-25
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
5 studiepunten
Co-titularis(sen): Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 130,00 uren
Korte omschrijving
Binnen het opleidingsonderdeel Toepassingen catering staat het volgende centraal:
- de organisatie en uitvoering van de catering als onderdeel van een totaalconcept, van administratie over communicatie tot operationele totstandkoming. Uitgangspunten hierbij zijn de vraag en verwachtingen van je klant/gast/opdrachtgever.
- inzicht in een efficiënte (financiële) administratie.
Je leert hoe de dagelijkse praktijk van het runnen van een cateringbedrijf verloopt.
OLR-Leerdoelen (lijst)
Je stelt planningen en taakverdelingen op voor de eigen afdeling, volgt deze op en stuurt bij waar nodig.
| Je stelt een draaiboek op voor je cateringproject. |
| Je stelt een personeelsplan op voor je cateringproject. |
Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een actueel, rendabel en efficiƫnt verhuur- en/of verkoopbeleid van de afdeling.
| Je stelt een kostenraming op voor je cateringproject. |
Je informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met de individuele wensen en behoeften, gebruikmakend van de actuele productkennis en gepaste verkooptechnieken.
| Je maakt een keuze in het gerechten- en drankenaanbod voor je cateringopdrachten/-project en doet een cateringvoorstel aan je klant. |
Je communiceert vanuit een hospitality grondhouding, zowel schriftelijk als mondeling, met aandacht voor de diverse en meertalige werkcontext.
| Je behandelt een gasten-/, klanten- en/of leveranciersvraag op een gastvrije schriftelijke en mondelinge wijze. |
Je werkt met collega's en externe partners constructief samen rond een concrete taak of vraag.
| Je ontwikkelt een persoonlijk cateringconcept en gaat hiervoor tijdens een vakbeurs op zoek naar gepaste externe partners voor het vormgeven van je concept. |
Je werkt technische fiches uit voor alle bereidingen in de diverse keukens.
| Je stelt technische fiches op voor de uitvoering van de gerechten en dranken van je cateringproject. |
Je beheert voorraad, bestellingen en leveringen van de eigen afdeling.
| Je maakt een bestelling op voor je cateringopdrachten/ -project. |
Leerinhoud
Deel 1 Wegwijs in de cateringwereld
- Stand van zaken in de sector: profit en non-profit
- Toekomst van de sector
- Feestfases
Deel 2 Catering binnenstebuiten
- Samenstellen van een cateringbrochure
- Ontleden van het bestaand F&B cateringaanbod
- Catering als onderdeel van een totaalconcept
- Analyseren van de klantverwachtingen
- Opstellen van een offerte op maat
- Onderhandelen van een cateringcontract
- De voorbereiding en uitvoering van de catering ter plaatse en op verplaatsing
- De afronding van het cateringgebeuren
Deel 3 De beginnende cateraar
- Voorwaarden voor de opstart
- Handleiding en stappenplan voor de opstart
- Nieuwe klanten werven door pitching
Deel 4 Casusopdrachten
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht
lesmateriaal op digitapVerplicht
OpdrachtenbladVerplicht
PowerpointVerplicht
Powerpoints op digitapVerplicht
Praktische oefeningenVerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
- Cursus met oefeningen
- Pp-presentaties met voorbeelden en links
- Autocontrolegids voor de sector (recentste versie)
- Als ondersteuning voor de opdrachten wordt aanvullende informatie via digitale weg ter beschikking gesteld
- Vakliteratuur
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken | 80,00 | Opdrachten/toepassingen (in te leveren tijdens de lesweken) en deelname aan vooraf geplande 'events' zoals Antwerp dinner, Horecabeurs Gent, ... |
| Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 20,00 | Opdrachten die gemaakt worden tijdens een openboek examen |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 20,00 | Opdrachten die gemaakt worden tijdens een openboek examen |
| Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 80,00 | Opdrachten/toepassingen uit de 1ste examenkans kunnen herwerkt worden en opnieuw ingediend worden via digitap voor de aanvang van het examen |
Toetsing (tekst)
“Gebruik van AI is toegestaan in specifieke opdrachten volgens de richtlijnen van AP “
Voorwaarden:
1) Disclaimer vooraan werkstuk
Indien studenten AI-hulpmiddelen gebruiken moet er steeds vooraan het werk een disclaimer worden geplaatst waarin vermeld staat op welke manier AI-hulpmiddelen zijn ingezet.
2) GenAI-bijlage bij elk werkstuk
Gedetailleerd verslag van het gebruik en de doeleinden van AI-hulpmiddelen in het werk.
Transcriptie van de AI-gegenereerde content.
Student reflecteert op het gebruik van deze tools.
3) Verwijzen naar bijlage in tekst
Voorbeeld: "Dit concept is geïnspireerd door ideeën voorgesteld door GPT3.5 (zie bijlage)."
De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.