Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Media, Design en IT
WS1 Creatief ontwerp17594/3370/2425/1/76
Studiegids

WS1 Creatief ontwerp

17594/3370/2425/1/76
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in de communicatie, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • public relations en voorlichting
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 6 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Van den Bulck Helga, Van Looveren Ilse
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2025 (2de semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit gedelibereerd/getolereerd).
Totale studietijd: 156,00 uren

Volgtijdelijkheid

eerder ingeschreven voor Taaltraining Nederlands 1 EN eerder ingeschreven voor Taaltraining Nederlands 2 EN eerder ingeschreven voor Mediatechnieken EN eerder ingeschreven voor Exploreer de media- mobility 1 _A.

Korte omschrijving

Vertrekkend vanuit een creatieve briefing ga je als een echte creative met de Adobe programma's en je camera aan de slag. In deze workshop ontwerp je een booklet en een website. Je ontwerpt een aantrekkelijke lay-out die technisch in orde is, je neemt foto’s, maakt een video en schrijft copy (vlotte, commerciële to-the-point stukjes tekst) voor je booklet en je website.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Je bedenkt en ontwikkelt een creatief visueel concept of format. Je hebt kennis van beeldopbouw en beheerst de basistechnieken van fotografie, AV, lay-out en grafische vormgeving om eenvoudige visuele communicatiemiddelen zelf te creëren. Voor complexere taken werk je efficiënt samen met specialisten.
Je werkt zelfstandig een eenvoudig creatief concept uit voor een doelgroep waarbij je gebruik maakt van AV-, fotografische, DTP-, web- en productietechnieken.
Je schrijft vlotte, correcte en goed gestructureerde Nederlandstalige informatieve en persuasieve communicatieboodschappen waarbij de invalshoek, de inhoud, de opbouw, de woordkeuze en de toon passen bij het medium, de boodschap en de doelgroep.
Je schrijft doelgroepgerichte en mediumspecifieke teksten voor een grafisch product en een online product.

Leerinhoud

  • DTP: ontwerpen met Adobe InDesign en Photoshop.
  • Webdesign: ontwerpen met Wordpress.
  • Fotografie: compositie opdracht, portretfotografie en campagne foto's, Photoshop en digitale fotografie technieken.
  • Video: video-opnames maken met een reflexcamera, geluidsopnames maken met een audiorecorder en monteren met Premiere Pro.
  • Copywriting: vlotte, commerciële teksten schrijven voor booklet en website.

Studiematerialen (lijst)

DigitapVerplicht
Adobe Creative CloudVerplicht

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges36,00 uren
  • Duur: Semester
Practicum en/of oefeningen60,00 uren
Werktijd buiten de contacturen60,00 uren
  • Duur: Semester

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeProjectopdracht100,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeProjectopdracht100,00

Toetsing (tekst)

Dit opleidingsonderdeel bestaat uit verschillende facetten:
- Multimedia Foto 20%
- Multimedia Video 20%
- Multimedia Web 20%
- Multimedia DTP 20%
- Nederlands copy 20%

Als de student in de eerste examenperiode voor dit opleidingsonderdeel als geheel niet slaagt, dan wordt het cijfer van het facet waarvoor de student ten minste 10 op 20 behaalde, overgedragen naar de tweede examenperiode (en kan de student het deelexamen/de deelexamens voor dit facet niet hernemen in de tweede examenperiode).
Facetten waarvoor de student in de eerste examenperiode in totaal minder dan 10 op 20 behaalde, herneemt hij in de tweede examenperiode.

Omwille van procesevaluatie zal een student die in eerste zit 3 keer afwezig is voor eenzelfde facet, een code ‘F’ van ‘Fail’ krijgen voor dit facet, wat resulteert in een Fail voor het gehele opleidingsonderdeel.
De student kan bijgevolg niet slagen voor de betrokken workshop in eerste zit.
Deze Fail heeft echter geen invloed op de resultaten die de student voor de resterende facetten binnen deze workshop verwerft.
Het cijfer van het facet/de facetten waarvoor de student ten minste 10 op 20 behaalde, wordt overgedragen naar de tweede examenperiode.
Voor de berekening van het percentage voor het gehele studiepakket aan opgenomen studiepunten wordt een Fail als eindresultaat voor een geheel opleidingsonderdeel, beschouwd als een 0.


Voor het onderdeel permanente evaluatie geldt: als je afwezig bent voor een (deel)examen buiten de afgebakende examenreeksen, kan je deze examenactiviteit inhalen op voorwaarde dat:
- Je jouw afwezigheid per e-mail meldt aan de lector voor aanvang van het (deel)examen.
- Je dient je aanvraag voor een inhaalexamen tezamen met het nodige medisch attest in via de webmodule ‘Mijn afwezigheden’ in iBaMaFlex. Je doet dit binnen 2 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen. Indien de 2de kalenderdag een zaterdag, zondag, feest- of verlofdag is, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.
- Je maakt, binnen de 4 kalenderdagen na het gemiste (deel)examen, zelf per e-mail een afspraak met de lector omtrent het tijdstip en de wijze waarop dit (deel)examen kan ingehaald worden.
Je kan slechts één (deel)examen per opleidingsonderdeel inhalen en daarvoor éénmaal een dergelijke afspraak maken. Ben je op die afspraak voor het inhaalexamen ook afwezig, dan kan je het (deel)examen niet meer inhalen.
Je dient het origineel geldig medisch attest te bewaren zodat dit in geval van onduidelijkheid alsnog kan worden opgevraagd.
Voldoe je niet aan de voorgaande voorwaarden, dan heb je geen recht op een inhaalexamen en krijg je bijgevolg 0 op dit (deel)examen.