Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Horecawetgeving37334/3377/2425/1/44
Studiegids

Horecawetgeving

37334/3377/2425/1/44
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 3
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Titularis: Bogman Dominique
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 02.12.2024 (2de module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

eerder ingeschreven voor Recht II/2 OF eerder ingeschreven voor Burgerlijk- & Ondernemingsrecht/2.

Korte omschrijving

Het opleidingsonderdeel beoogt studenten voor te bereiden op tewerkstelling in de Hotelsector, waarbij de juridische context een niet onbelangrijke rol speelt en dit door middel van het aanleren van theoretische kennis en praktijk gevallen. De hotelmedewerker of hotelhouder dient een overzicht te hebben van mogelijke juridische procedures en het verloop ervan, te samen met de alternatieve geschillenregelingen. Verder geeft de cursus een beschrijving van beheer van onroerend goed in de sector. De aansprakelijkheid van de hotelhouder ten aanzien van de klant, de medewerkers en de bookingkantoren of andere derden wordt belicht aan de hand van casussen. Bepaalde contracten zoals de brouwerijcontracten en handelshuur worden toegelicht. Specifieke hotelwetgeving wordt overlopen, zoals het decreet voor logiesverstrekkende bedrijven. Alle mogelijke vergunningen worden aangehaald.

Begincompetenties (tekst)

Kennis van het Nederlands

OLR-Leerdoelen (lijst)

Procesmatig/wetgeving
De student beschrijft terminologie van het hotelrecht.
De student formuleert een juridisch probleem in een situatie binnen de hositalitysector.
De student formuleert een basisadvies onder de vorm van eerstelijnsoplossing rond juridische problematieken in de hospitalitysector.
De student beargumenteert een gemaakte keuze m.b.t. juridische problematieken in de hospitalitysector.

Leerinhoud

  • In welke gerechtelijke procedure kan men terecht komen? Hoe wordt ze gestart? Kunnen we een juridische probleemsituatie anders oplossen?
  • De eigendom en andere zakelijk rechten van de hotelhouder
  • Het verbintenissenrecht en benoemde contracten: De koopovereenkomst; de huur en handelshuur; de aanneming en andere contracten (lastgeving, de dading, de lening, de borgtocht);
    • Het hotelcontract / bewaargeving
    • De contractuele aansprakelijkheid
  • De burgerlijke aansprakelijkheid van de hotelhouder.
  • Hotelwetgeving. ?De vestiging van de hotelhouder
    • Het decreet voor logiesverstrekkende bedrijven
    • De omgevingsvergunning
  • De fiscale situatie van een zelfstandige hotelhouder en de vennootschap

Studiematerialen (lijst)

SyllabusVerplicht

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges24,00 uren
Werktijd buiten de contacturen52,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks60,00Schriftelijk examen (kennis, inzicht en toepassing)
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks40,00Schriftelijk examen: toepassing
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks60,00schriftelijk examen: toepassing
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks40,00Schriftelijk examen: (kennis, inzicht en toepassing)

Toetsing (tekst)

Zie meer info in studiewijzer op Digitap.

De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.