Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Wine- and beverages theory/215872/3377/2425/1/67
Study guide

Wine- and beverages theory/2

15872/3377/2425/1/67
Academic year 2024-25
Is found in:
  • Bachelor of Hotel Management, programme stage 1
  • International programmes Business and Law
This is a single course unit.
Study load: 3 credits
Co-ordinator: Van Nijlen Bart
Languages: Dutch
Scheduled for: Module 2
This course unit is marked out of 20 (rounded to an integer).
Possible deadlines for learning account: 02.12.2024 ()
Re-sit exam: is possible.
Possibility of deliberation/tolerance: This course unit is eligible for deliberation/tolerance according to the criteria as determined by the degree programme you are enrolled in.
Total study time: 78,00 hours

Prerequisites

There are no prerequisites for this course.

Learning outcomes (list)

Analytical thinking / business economics insight
The student assesses the properties of a drink on the basis of various label information. 
The student outlines the consumption pattern of wines within the European borders.
The student outlines the tasting process of wines and formulates the necessary conclusions from each step. 
On the basis of a thorough analysis, the student assesses a wine list according to its structure and composition. 
The student describes and assesses the different purchase systems of wine within the catering business. 
The student compiles and/or assesses a drinks menu in function of current trends and tendencies as well as a well-defined target group/company. 
The student suggests points for improvement with regard to the composition of a beverage list and can assess proposals to change it according to value. 
The student proposes concrete actions based on a study of the bar assortment. 
The student classifies a drink on the basis of its typical characteristics, within a certain drink group. 
Lifelong learning / reflection
The student outlines the trends and tendencies regarding beverage consumption within the hospitality industry.

Study material (list)

Mandatory
Mandatory
  • Author: lector

Educational organisation (list)

Exam duration
Estimated time for testing4,00 hours
Learning Activities
Collaborative learning6,00 hours
Lectures and / or tutorials12,00 hours
Practicum16,00 hours
Work time outside of contact hours40,00 hours

Evaluation (list)

Evaluation(s) for first exam chance
MomentForm%Remark
Eerste examenperiodeKnowledge and comprehension test during the examination series50,00Schriftelijk examen drankenleer (5 van de 20 punten): (open en gesloten boek gedeelte) |
Schriftelijk examen wijnleer (5 van de 20 punten): (gesloten boek)
Eerste examenperiodeProject assignment20,00Praktische opdracht drankenleer (2 van de 20 punten) |
Practicum wijnleer (presentatie en degustatie) (2 van de 20 punten). Bij afwezigheid van de student tijdens zijn/haar praktische uiteenzetting gelden de regels die voorzien zijn in het examen- en onderwijsreglement (artikel 15.6.)
Eerste examenperiodeSkills assessment during the examination series30,00Schriftelijk examen drankenleer (3 van 20 punten) (open en gesloten boek gedeelte) met praktische toepassingen op de leerstof.
Schriftelijk examen wijnleer (3 van de 20 punten) (gesloten boek) met praktische toepassingen op de leerstof.
Evaluation(s) for re-sit exam
MomentForm%Remark
2nd examination periodKnowledge and comprehension test during the examination series50,00Schriftelijk examen drankenleer (5 van de 20 punten) (open en gesloten boek gedeelte)
Schriftelijk examen wijnleer (5 van de 20 punten) (gesloten boek)
2nd examination periodProject assignment20,00Bij deelname aan de tweede zittijd worden de punten van de praktische opdracht drankenleer en van het practicum wijnleer (presentatie en degustatie) uit de eerste zittijd overgedragen.
2nd examination periodSkills assessment during the examination series30,00Schriftelijk examen drankenleer (3 van de 20 punten) : schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) met praktische toepassingen op de leerstof.
Schriftelijk examen wijnleer (3 van de 20 punten) (gesloten boek) met praktische toepassingen op de leerstof.