Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Food Quality Management /135370/3377/2425/1/04
Studiegids

Food Quality Management /1

35370/3377/2425/1/04
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 2
  • International programmes Business and Law
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Titularis: Maerevoet Johan
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 30.09.2024 (1ste module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 79,00 uren

Volgtijdelijkheid

eerder ingeschreven voor F&B Management/2.

Korte omschrijving

Welkom bij het OLOD Food Quality Management! In deze cursus leer je alles over het waarborgen van kwaliteit in de wereld van voeding en dranken. Kwaliteit kent vele gedaanten. Zonder kwalitatieve grondstoffen bekom je geen goed eindproduct. Deze productkwaliteit kan op zijn beurt niet zonder de proceskwaliteit. Deze leert je hoe je voeding best kan aankopen, bereiden, bewaren, kortom transformeren naar een kwalitatief eindproduct. Toch bereik je een échte horecabeleving pas als ook de servicekwaliteit optimaal is. Hoe denken verschillende gastengroepen, wat zijn hun behoeften en verwachtingen? Wat is hun smaakbeleving en hoe kan je dit beïnvloeden?
Maar de hygiënekwaliteit speelt uiteraard een sleutelrol bij het verwerken van voeding en dranken. We verdiepen ons in de HACCP-wetgeving en hoe je deze richtlijnen kunt toepassen om voedselveiligheidsrisico's te voorkomen en een veilig eindproduct te serveren.
Kortom, kwaliteitszorg draait om het consistent handhaven en verbeteren van diverse kwaliteitssystemen. Deze cursus biedt je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om een sterke focus op kwaliteit te hebben in de F&B-sector. We kijken ernaar uit om je te helpen deze vaardigheden te ontwikkelen en je voor te bereiden op een succesvolle carrière in de dynamische en boeiende horecasector.


OLR-Leerdoelen (lijst)

Procesmatig/wetgeving
De student beschrijft de voornaamste systemen en technieken met betrekking tot kwaliteitsmanagement.
De student beschrijft de belangrijkste drijfveren voor consumentengedrag, aankoopbeslissing en consumptiehoeveelheid.
De student formuleert een eerste advies voor het opzetten van een kwaliteitssysteem met betrekking tot voeding.
De student toets een situatie af aan de betrokken wetgeving.
De student beoordeelt een kwaliteitssysteem.

Leerinhoud

INHOUD CURSUS FOOD QUALITY MANAGEMENT

HS.1: Het horecaproduct

HS.2: Tafelcultuur

HS.3: Smaakbeleving

HS.4: De kunst van het beïnvloeden

HS.5: Wat is kwaliteit?

HS.6: Kwaliteitszorg

HS.7: Kwaliteitsmanagement

HS.8: Warenwetgeving

HS.9: HACCP

HS.10: Allergenenmanagement

HS.11: Kwaliteit van de grondstoffen

HS.12: Kwaliteit van de bereidingen

HS.13: Speciale gasten

HS.14: Voedingsbeschouwingen

HS.15: Bewaartechnieken

HS.16: Additieven

HS.17: Het etiket van voedingsmiddelen

Studiematerialen (lijst)

(Cursus)materiaal van de lectorVerplicht
  • Auteur: Lector

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges24,00 uren
Werktijd buiten de contacturen53,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks80,00schriftelijk, gesloten boek
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00schriftelijk, gesloten boek (toepassingsvragen)
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks80,00schriftelijk, gesloten boek
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00schriftelijk, gesloten boek (toepassingsvragen)

Toetsing (tekst)

Op het examen wordt zowel kennis als vaardigheden getoetst: vooral kennis en inzichten en verbanden. Een beperkt aandeel betreft de toepassing ervan.

Meer details over de toetsing worden tijdens het verloop van de lessen aangegeven.

Zie ook meer info in studiewijzer op Digitap.

De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.