Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Ervaringsstage /335377/3377/2425/1/48
Studiegids

Ervaringsstage /3

35377/3377/2425/1/48
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 9 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: De Smet Wouter
Andere co-titularis(sen): Lippens An, Storme Caroline, Van Nijlen Bart
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 3
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 17.02.2025 (3de module)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit gedelibereerd/getolereerd).
Totale studietijd: 240,00 uren

Volgtijdelijkheid

binnen trajectschijf 1 al minstens 60 studiepunten afgewerkt hebben.

Korte omschrijving

De stage is een samenwerking tussen de Opleiding Hotelmanagement en het bedrijf om de student inzicht te geven in de operationele werking van een afdeling van het bedrijf en de student aldus voor te bereiden op zijn stage- en trajectkeuze in het derde jaar.

Er wordt een stage van 6 weken in de gastvrijheidsindustrie georganiseerd. Inhoudelijk gaat het om een operationele stage in België, meestal in één afdeling/departement. Een overzicht van stagehuizen die voor deze stageperiode in aanmerkingen komen, wordt digitaal ter beschikking gesteld. De opleiding probeert een zo interessant mogelijke stage voor de student te waarborgen, rekening houdend met zijn voortraject, en werkt daarom enkel samen met gekende stagepartners.

Praktische info is terug te vinden in de studiewijzer en op Digitap: data van de stageperiode, procedures m.b.t. aanvraag van de stageplaats, evaluatieproces, administratieve deadlines en afspraken, verwijzing naar stageovereenkomst en stagereglement.

Begincompetenties (tekst)

Volgtijdelijkheid (inschrijvingsvereisten)
Om in te kunnen schrijven voor dit OO moet je geslaagd zijn voor voltijds modeltraject deel 1 en ook inschrijven voor alle andere opleidingsonderdelen van voltijds modeltraject deel 2.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Beroepstechnisch/servicegericht
De student neemt met beroepstechnische bekwaamheid en op servicegerichte wijze de verantwoordelijkheid op voor de eigen taken tijdens de uitvoering van de dagdagelijkse operaties van een afdeling of unit binnen de hospitalitysector.
Procesmatig/wetgeving
De student voert procedures uit volgens de bedrijfsstandaarden.
Efficiëntie en stressbestendigheid
De student handelt efficiënt in dagdagelijkse situaties.
Leiderschap / teamvaardigheden
De student is een teamplayer die streeft naar een positief, maar kritisch leef- en werkklimaat binnen een afdeling van de organisatie.
Gastvrije attitude
De student is spontaan gastvrij en handelt proactief vanuit een attentvolle betrokkenheid tegenover anderen.
Communicatie / taalvaardigheid
De student communiceert op gepaste wijze met zowel met gasten, collega’s als leidinggevenden.
Zelfsturend vermogen
De student voert opgelegde taken uit met verantwoordelijkheidszin en plichtsbesef en met de nodige flexibiliteit.
Levenslang leren/reflectie
De student stuurt het eigen leerproces binnen de afdeling en reflecteert kritisch.

Leerinhoud

De student past, voor zover mogelijk, de verworven kennis en vaardigheden van de voorgaande opleidingsonderdelen toe in een reële werksituatie in een hospitalitybedrijf in België. Hij/zij toont hierbij de juiste werknemersattitude en houdt rekening met de eigenheid en de standaarden van het bedrijf.

Studiematerialen (lijst)

StageovereenkomstVerplicht
  • Auteur: AP Hogeschool
StagereglementVerplicht
  • Auteur: AP Hogeschool
Studiewijzer (beschikbaar via Digitap)Verplicht

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Werkplekleren en/of stage240,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodePraktijkbeoordeling in een professionele context90,00zie studiewijzer en Digitap voor meer info
Eerste examenperiodeReflectieopdracht permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)10,00zie studiewijzer en Digitap voor meer info

Toetsing (tekst)

 De toetsing bestaat uit twee onderdelen:

(1) Het functioneren op de stageplaats:

  • Hiervoor wordt een beoordelingsdocument gebruikt, dat beschikbaar is voor zowel student als stagementor gedurende de stageperiode. Het biedt transparantie over de leerdoelen tijdens de stage.
  • Halverwege de stage wordt een tussentijds feedbackmoment voorzien, waarin de de student stil staat bij de te behalen leerdoelen. Hierbij wordt input van de stagementor gevraagd. De stand van zaken wordt aan de stagebegeleider gecommuniceerd. Dit biedt de mogelijkheid tot terugkoppeling en ondersteuning.
  • Aan het einde van de stageperiode vindt de eindevaluatie plaats, waarbij zowel student, stagementor als stagebegeleider betrokken zijn.

(2) Reflectieopdracht:

  • Een ander element binnen de toetsing vormt het kritische reflecteren over het eigen leerproces en het bijsturen daarvan. De student dient hiervoor op regelmatige basis stil te staan bij zijn/haar functioneren op de stageplaats. De student reflecteert schriftelijk, zowel halverwege de stage als op het einde.