Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Media, Design en IT
Taaltraining Nederlands 234045/3380/2425/1/38
Studiegids

Taaltraining Nederlands 2

34045/3380/2425/1/38
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in de journalistiek, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): De Smet Koen, Frateur Wouter
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Academiejaar
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2024 (Academiejaar)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

eerder ingeschreven voor Taaltraining Nederlands 1.

Korte omschrijving

In Taaltraining Nederlands 2 krijg je het Nederlands nog beter onder de knie, zodat je kunt spelen met de taal en je publiek kunt verleiden om jouw boodschap en verhaal te lezen. Daarvoor zet je meerdere strategieën in:

  • Je schrijft correct: je leert grammaticale valkuilen herkennen én omzeilen en je blijft je spelling verzorgen.
  • Je verbetert je schrijfstijl en weet hoe je je tekst bondig, helder, actief en aantrekkelijk maakt. Daartoe verwerf je een relevant begrippenkader en ga je aan de slag met oefeningen en teksten.
  • Bovendien schrijf je veel en in meerdere genres, voor verschillende doelgroepen en met verschillende doelstellingen. Je leert hoe je je tekst daaraan aanpast voor het gewenste resultaat.
  • Je breidt tot slot je woordenschat verder uit in verschillende domeinen die relevant zijn voor de journalistieke praktijk.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Zich mondeling op correcte wijze uitdrukken in het Nederlands, Frans en Engels en de gepaste houding aannemen bij het leggen en onderhouden van journalistieke contacten om professioneel te functioneren in diverse (complexe) journalistieke werksituaties en contexten.
Je schrijft grammaticaal correcte Nederlandse teksten of zinnen.

Leerinhoud

1 Schrijfstijl: doelgericht, gestructureerd, bondig, helder, actief, aantrekkelijk en correct schrijven

2 Uitbreiding woordenschat in verschillende domeinen, relevant voor de journalistieke praktijk

3 Schrijfopdrachten: verschillende genres met verschillende doelstellingen komen aan bod

Zie studiewijzer voor details.

Studiematerialen (lijst)

StudiewijzerVerplicht
Cursus: Taaltraining Nederlands 2Verplicht
  • Auteur: Benny De Decker
Breid je woordenschat uitVerplicht
  • Auteur: Liesbet De Vuyst / Danielle De Smet
Schaaf je schrijfstijl bijVerplicht
  • Auteur: Liesbet De Vuyst / Danielle De Smet
Online leermateriaal op DigitapVerplicht

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges13,00 uren
Practicum en/of oefeningen8,00 uren
Werktijd buiten de contacturen57,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks40,00Schrijfstijl en woordenschat: digitaal examen in januari (50%) en digitaal examen in juni (50%): Zie studiewijzer voor meer toelichting.
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)10,00Schriftelijke toetsing woordenschat. Zie studiewijzer voor meer toelichting.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00Schrijven: digitaal examen in januari (50%) en digitaal examen in juni (50%). Zie studiewijzer voor meer toelichting.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)30,00Verschillende schrijfopdrachten in het eerste en tweede semester. Zie studiewijzer voor meer toelichting.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks50,00Digitaal examen: schrijfstijl, woordenschat en schrijven. Zie studiewijzer voor meer toelichting.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00Schrijfopdracht(en) (thuis). Zie studiewijzer voor meer toelichting.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks30,00Digitaal examen: schrijven. Zie studiewijzer voor meer toelichting.

Toetsing (tekst)

De totale examentijd voor de kennis- en inzichtstoets(en) bestaat uit de voorziene tijd voor deze toets plus ¼ extra examentijd – met een max. van 30 min. – voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus inbegrepen.Deze inclusieve maatregel geldt ook voor de vaardigheidstoets die de studenten in combinatie met de kennis- en inzichtstoets afleggen.

Mbt inhalen van permanente evaluatie tijdens de lessen geldt: je kan slechts één (deel)examen per opleidingsonderdeel inhalen en daarvoor éénmaal een dergelijke afspraak maken. Ben je op die afspraak voor het inhaalexamen ook afwezig, dan kan je het (deel)examen niet meer inhalen.

De deelexamens van dit opleidingsonderdeel worden geclusterd in volgende deelevaluaties:
- 50% schrijfstijl & woordenschat
- 20% schrijven examen
- 30% schrijven permanent
Als de student in de eerste examenperiode voor dit opleidingsonderdeel als geheel niet slaagt, wordt het cijfer van de deelevaluatie waarvoor de student minstens 10 op 20 behaalde, overgedragen naar de tweede examenperiode waardoor de deelexamens van die deelevaluatie dus niet kunnen worden hernomen. Van de deelevaluatie waarvoor de student in de eerste examenperiode minder dan 10 op 20 behaalde, worden de deelexamens hernomen in de tweede examenperiode.