Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Goederen- en zekerhedenrecht/336838/3383/2425/1/16
Studiegids

Goederen- en zekerhedenrecht/3

36838/3383/2425/1/16
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in het bedrijfsmanagement (rechtspraktijk), trajectschijf 1
    Keuzeoptie:
    • Avondtraject RP
    Afstudeerrichting:
    • rechtspraktijk
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Baekeland Christophe, Tijs Wenzel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 3
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 17.02.2025 (3de module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

De student wordt in dit opleidingsonderdeel onderwezen in het reilen en zeilen van de zakelijke rechten en zekerheden, onder meer aan de hand van vele praktijkvoorbeelden en casussen. Hierbij wordt er gewezen op de verschillen met het klassieke verbintenissenrecht, en wordt niet de persoon maar (vaak) het goed centraal geplaatst.

Ten eerste krijgt de student inzicht in de verschillen en spelregels tussen beide rechtstakken en in de kwalificatie van de verschillende soorten goederen.

Vervolgens worden de zakelijke rechten of zakelijke hoofdrechten grondig besproken, waarbij er wordt gewezen op de verschillen tussen de zakelijke rechten, hun toepasbaarheid en praktijkgerichte moeilijkheden en oplossingen. Hierbij zal de student tevens leren dat er aanverwante en gelijkaardige rechtsfiguren bestaan, die evenwel geen zakelijk karakter hebben.

Voorts worden zowel de persoonlijke als zakelijke zekerheden geanalyseerd, en krijgt de student inzicht in welke zekerheid wanneer om welke reden wenselijk kan zijn. Ook wordt er gewezen op de onderlinge grote verschillen en verregaande consequenties. Tot slot krijgt de student kennis en inzicht in de positie van deze rechten en zekerheden vanuit het perspectief van de schuldeiser. 

Begincompetenties (tekst)

De informatie en leerinhoud goed kunnen ordenen en interpreteren en concreet en probleemoplossend een casus kunnen verwerken.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Handelt cliënt/klantgericht: verleent eerstelijns juridisch advies en behartigt de juridische belangen van cliënten/klanten.
De student formuleert relevante hypotheses bij het ontleden en beoordelen van een juridische vraagstelling m.b.t. het goederen- en zekerhedenrecht. De student maakt cascaderedeneringen bij het ontleden en beoordelen van een juridische vraagstelling m.b.t. het goederen- en zekerhedenrecht.
heeft inzicht in de –voor het beroepsveld meest relevante rechtstakken - en lost eenvoudige juridische problemen in de praktijk op.
De student legt in correcte juridische bewoordingen begrippen en leerstukken mbt goederen- en zekerhedenrecht uit (aan de hand van een verhelderend voorbeeld). De student duidt de toepassingsvoorwaarden voor een bepaald leerstuk mbt goederen- en zekerhedenrecht.
De student legt uit welke regels van het goederen- en zekerhedenrecht toepasselijk zijn op de casus, wat zij precies inhouden en geeft vervolgens aan tot welk resultaat zij leiden bij een toepassing op de casus.
Vindt en analyseert kritisch actuele beroepsgerelateerde bronnen in overeenstemming met de vigerende regelgeving, distilleert daaruit de relevante informatie en gebruikt deze in de juridische praktijk.
De student past de rechtsregels ivm goederen- en zekerhedenrecht correct toe bij het ontleden en beoordelen van een juridische vraagstelling m.b.t. het goederen en zekerhedenrecht.
ondersteunt juridisch inhoudelijk een professioneel jurist bij de realisatie van diens doelstellingen.
De student ontwart en ontleedt in praktijksituaties de (diverse, mogelijke) problemen van het goederen- en zekerhedenrecht en formuleert daarbij geschikte en sluitende oplossingen om deze problemen te vermijden of deze problemen te remediëren.
Neemt verantwoordelijkheid voor de eigen professionele ontwikkeling, volgt zelfstandig tendensen op in functie van de eigen professionele ontwikkeling en integreert deze nieuwe inzichten.
De student volgt de evoluties in de wetgeving en de jurisprudentie m.b.t. het goederen- en zekerhedenrecht op en kan aangeven hoe zij de uitkomst van een concrete juridische vraagstelling kunnen beïnvloeden.

Leerinhoud

1.Wat zijn zakelijke rechten en wat is het verschil met andere soorten rechten. Hierbij wordt er specifiek aandacht besteed aan de kenmerken van de zakelijke rechten en aan het numerus clausus-principe.

2. Welke soorten goederen bestaan er en hoe kunnen mogelijke kwalificaties plaatsvinden?

3. De eigenlijke zakelijke rechten worden gedetailleerd besproken.

3.1. Het eigendomsrecht, inclusief de begrenzingen en beperkingen van het eigendomsrecht (en onteigening in het bijzonder).

3.2. De mede-eigendom (toevallige, vrijwillige en gedwongen mede-eigendom, met bijzondere aandacht voor appartementsmede-eigendom en mandeligheid).

3.3. Erfdienstbaarheden.

3.4. Vruchtgebruik (inclusief de rechten van gebruik en bewoning).

3.5. Het opstalrecht en de erfpacht.

4. Aanverwante rechtsfiguren die geen zakelijke rechten zijn (bv. bezit, detentie, daad van gedogen of vermogen, bezetting ter bede, ...).

5. Het verschil tussen verkrijgende en bevrijdende verjaring.

6. Persoonlijke zekerheidsrechten. Hierbij wordt er vooral de klemtoon gelegd op borgtocht, maar worden ook de aanverwante rechtsfiguren zoals garantie, bankgarantie op eerste verzoek, aval, solidariteit, sterkmaking en de patronaatsverklaring besproken. 

7. Zakelijke zekerheidsrechten. Het pand en de hypotheek.

8. Algemene en bijzondere voorrechten, en de rangregeling.

Studiematerialen (lijst)

Burgerlijk wetboekVerplicht
GoederenrechtVerplicht€ 18,00
  • Auteur: WYLLEMAN, A.
Digitap APVerplicht
  • Auteur: AP Hogeschool Antwerpen

Onderwijsorganisatie

Avondtraject
Hoor- en/of werkcolleges (avondtraject)12,00 uren
Werktijd buiten de contacturen (avondtraject)64,00 uren
Dagtraject
Hoor- en/of werkcolleges (dagtraject)24,00 uren
Werktijd buiten de contacturen (dagtraject)52,00 uren
Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
  • Opmerking: De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks50,00Schriftelijk of digitaal examen (gesloten boek) waarbij gepeild wordt naar theoretische kennis, toepassingen en inzicht aan de hand van meerkeuzevragen. Voor verdere informatie, zie Digitap.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks50,00Schriftelijk of digitaal examen (gesloten boek) waarbij gepeild wordt naar inzicht in de leerstof en praktijkgerichte toepassing aan de hand van casussen. Voor verdere informatie, zie Digitap.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks50,00Schriftelijk of digitaal examen (gesloten boek) waarbij gepeild wordt naar theoretische kennis, toepassingen en inzicht aan de hand van meerkeuzevragen. Voor verdere informatie, zie Digitap.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks50,00Schriftelijk of digitaal examen (gesloten boek) waarbij gepeild wordt naar inzicht in de leerstof en praktijkgerichte toepassing aan de hand van casussen. Voor verdere informatie, zie Digitap.

Toetsing (tekst)

Zie digitap voor eventuele verdere instructies.